2/11/17

La Turuta ha participat en la VI Trobada estatal de monedes socials a Jerez de la Frontera (Cádiz)

Membres del Zoquito de l'equip organitzador
El cap de setmana del divendres 27 al diumenge 29 d'octubre s'ha celebrat a Jerez de la Frontera (Cádiz) la VI Trobada estatal de monedes socials organitzada per la Red de moneda local El Zoquito. 
Moment d'inauguració de la Trobada
4 membres de l'Associació ECO3VNG han participat en la mateixa, representant la Turuta, moneda social local de VNG, Ton, Stefania, Dori i Carme, han pogut compartir junt a unes 100 persones, provinents la majoria de grups impulsors de 13 monedes socials de diversos punts de l'Estat espanyol, unes jornades presidides pel bon ambient i l'alegria de compartir debats, conferències, tallers i també estones festives. 
Mural confeccionat per membres de la Turuta
La fundadora del Zoquito, la japonesa-jeresana Maki Lizuka, va obrir les jornades, tot recordant que fa 3 anys, en la Trobada organitzada pel grup impulsor de l'Orué a València, va anunciar que al 2017, coincidint amb el desè aniversari del Zoquito, creat l'abril de 2007, que la trobada es faria a Jerez, on va sorgir de l'associació de consumidors de productes ecològics El ZocoActualment la xarxa està formada per un grup de persones i empreses procedents de diferents àmbits: des de moviments socials, associacions o simples ciutadans que comparteixen la idea d'una economia justa i solidària.
La Trobada s'ha realitzat en un equipament d'ús juvenil cedit per l'Ajuntament de la ciutat, la Sala Paú i va comptar amb la col·laboració de ponents com: Miguel Yasuyuki i Heloísa Primavera (amb connexió de vídeo conferència des de Colombia), Andreu Honzawa (Fundació Stro), Mario Arias (Màlaga común),  Noemí González i Israel Sánchez (El Puma de Sevilla). A més de la participació activa de tots els assistents que van treballar en grups, discutint i posant en comú punts claus tals com com aconseguir el creixement d'aquest tipus d'economies socials. 
Dinar de dissabte
Així mateix, durant tota la jornada de dissabte,  es va reflexionar sobre el desenvolupament de noves eines de gestió amb eines com App i monedes electròniques, experiències exitoses d'altres ciutats a Espanya i al món on els intercanvis estan ja valorats en milions d'euros i on hi ha governs que cobren o atorguen ssubvencions en moneda local, empreses que gratifiquen a personal de les universitats en pràctiques amb bons bescanviables a la seva xarxa, o que incentiven el reciclatge gràcies a una compensació en moneda local, són alguns dels exemples.
L'organització va oferir un suculent àpat al migdia i un saborós sopar organitzant també un concurs de truites aportades per diversos assistents a la trobada. Aquesta jornada va acabar amb la proclamació del lloc on es farà la propera: Rivas VaciaMadrid, ciutat en la que fa un any ha nascut, El Jarama.
Membres d'ECOL3VNG assistents a la Trobada
Previament, el divendres a la tarda, es va dedicar a acollir a les primeres monedes participants organitzant una simpàtica activitat consistent en presentar cada moneda en una cartolina utilitzant material gràfic ofert pels organitzadors consistent en exemplars de premsa i revistes amb el qual s'havia de confeccionar un mural explicatiu de la cada moneda, fent ús d'una gran dosi de creativitat. Els treballs resultants van ser exposats durant tota la trobada en una de les sales del recinte. En aquesta activitat van participar: La Turuta (VNG), el Zoquito (Jerez de la Frontera), l'Henar (Alcalá de Henares), El Jarama (Rivas VaciaMadrid), El Puma (Sevilla) i La Grama (Santa Coloma de Gramenet).
Diumenge al matí, els assistents que encara no havien marxat, van poder participar en una original activitat: una gimcana que, a través de diferents proves, els va introduir en aspectes culturals i històrics de la ciutat, recorrent els diferents cellers de Jerez anomenats singularment a la ciutat "Tabancos". Molt divertida experiència amb premi per l'equip guanyador que va superar-les totes en primer lloc. 
Un dels "Tabancos" del recorregut de la Gimcana

El Zoquito, com a moneda activa més veterana del país, va aprofitar l'ocasió per celebrar el seu desè aniversari. Una enorme pastís i un espectacle com a cloenda festica amb teatre, balls de dansa oriental i flamenc el dissabte nit, tot dut a terme per membres d'aquesta xarxa.
Cantant, músics i bailaores, entre elles, Maki, fundadora del Zoquito
  Actuacions de l'espectacle de la  festa de cloenda a càrrec de membres del Zoquito
La premsa local recull les impressions dels organitzadors: 
 “recordarán este fin de semana como el de un encuentro mágico, lleno de ganas e ilusión, una experiencia inolvidable en la que reinó el buen ambiente y con la que poder tomar impulso para trabajar en hacer del zoquito una moneda con aún mayor impacto en la construcción de una sociedad más justa y solidaria, siendo una herramienta fundamental con un gran potencial para promover la economía local”. (Diario Bahía de Cádiz).

Una trobada més en la que s'ha tornar a comprovar que impulsar una ecomomia més neta, justa,  solidària i autogestionada és possible de forma col·laborativa i participativa.

PROGRAMA DE LA TROBADA
http://www.agendajerez.es/evento/vi-encuentro-estatal-monedas-sociales/

Ajuntament de Jerez de la Frontera (25.10.17)
Notícia de la trobada

Diario Bahía de Cádiz (31.10.17): 
https://www.diariobahiadecadiz.com/noticias/jerez/exito-jerez-del-vi-encuentro-estatal-monedas-sociales-persiguiendo-la-construccion-una-sociedad-mas-justa-solidaria/

El Salto (País Valencià) (3.11.17) per Vicente Cervantes
https://elsaltodiario.com/mecambio/monedas-sociales-zoquito-jerez-de-la-frontera#

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada