16/4/18

Els horts urbans de Vilanova i la Geltrú, motiu d'interès informatiu per a la Fura

La Fura: informatiu de l'Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, ha dedicat el tema central de la seva publicació número 1833 - del 6 al 12 d'abril de 2018 (es pot descarregat a l'apartat hemeroteca: aquí) als horts urbans que es poden trobar en les comarques del Penedès i Garraf. Entre ells, dedica una àmplia divulgació a parlar dels horts vilanovins.


Imatge de l'Hort del Palauet que surt a la publicació,
gestionat per ECOL3VNG a Vilanova i la Geltrú
Partint de la definició que "hort urbà és tot aquell de producció intensiva, de caràcter familiar i/o col·lectiu que té com a finalitat obtenir aliments vegetals diversos i de temporada. Per tant, d’horts urbans en podem trobar en espais ben diversos (en solars enmig d’edificis, en jardins d’habitatges i patis d’escola, en terrasses, balcons i fins i tot sostres)"  fan un repàs a conceptes relacionats amb la producció com el de sobirania alimentària i el vessant que tenen d'eines de transformació social. També s'inclou un calendari de sembra i  recol·lecció i un consell per a un conreu eficient. 

Entre les experiències properes en el nostre territori qualifica d'experiències singulars les dutes a terme per l’Associació AFAMMG (Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf) gestiona des del 2014 un hort socioterapèutic de 280 m2 a la zona de la Masia Nova i la duta a terme per l'Associació ECOL3VNG, promotor del Projecte Turuta (moneda social de la ciutat), que gestiona dos horts comunitaris (del Palauet i De la vinya), creats de manera col·lectiva i gestionats per grups de treball formats per socis de la mateixa entitat.
Hort a la Masia Nova de VNG, gestionat per AFAMMG
Hort d'AFAMMG a VNG
com a conclusió, la publicació indica: "Veient la diversitat d’experiències existents, podem afirmar que els horts urbans són espais de convivència i col·laboració entre veïns, entre col·lectius d’edats i procedències diverses; són també una forma d’educació ambiental i nutricional, ja que esdevenen punts on educar i aprendre; afavoreixen la regeneració d’espais degradats i augmenten les àrees verdes; i fins i tot poden ser, com hem vist, una eina de transformació social".

L'artcle inclou uns consells per conrear qualsevol espai productiu de l'experta Marta Salamé, tècnica del Servei d’Agricultura i Medi Rural del Consell Comarcal de l’Alt Penedès
Consultar el reportatge Horts a l'urbs a: 
Consultar la publicació completa:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada