13/6/11

13 juny - algunes "recomanacions" per nous projectes... a partir de l'experiència de 8 mesos en l'hort del "palauet"

Algunes idees importants i gairebé conclusions que en treiem, que poden ser útils per posar en  marxa nous projectes... i segur que anirem treient noves idees i conclusions... endavant!
* És important el disseny inicial del lloc i tenir en compte tots els inputs: aigua, terra, sol, espais, eines, aportacions diverses... aclarir dubtes: com es rega? amb quina aigua? quin compost? calen fems?

* Partir de la disposició real i possibilitats de cadascú i el nombre d’hores possibles. Tenir present que totes i tots passem moments diferents, moments que hom pot estar més actiu o menys, pels motius que sigui. Si hom no treballa, cobra menys, per tant no ha de ser un problema, de tota manera l’objectiu principal no és guanyar individualment turutes sinó avançar col·lectivament en el projecte.

* No tenir pressa, la terra i les plantes capturen l’estrès i això no és bo per ningú.
* El principi del “bon rotllo” és molt important. Ningú ha de pretendre “manar”, en tot cas és important valorar el “saber” de qui té més experiència, que al compartir-lo permet que tothom hi participi i vagi aprenent. És un procés d’aprenentatge col·lectiu a una nova manera de relacionar-nos des de la col·laboració i no des de les jerarquies.

* És important la dimensió social i gairebé terapèutica del projecte. És important poder compartir, encara que sigui breument, el pla del que ens proposem fer al dia... poder mantenir una conversa mentre fas la feina o seure per descansar una estona... i compartir una beguda, mentre es valora com ha anat la jornada, es prenen acords, es posa preu al que s’ha collit (quan s’ha collit) i s’anota en la llista de preu i mentre s’omplen les targetes moneder...

* És molt important aclarir dubtes. Si hom té un problema cal parlar-lo, compartir-lo i veure perquè s’ha produït i cercar-ne solucions... és molt important que tothom estigui a gust en el projecte. Cal evitar hàbits tristament massa habituals, com són les especulacions, l’engany o la picaresca.

* És important tenir una llista de feines a fer. Pot ser important fer un calendari aproximat tenint en compte el que volem fer i les temporades, en les diferents èpoques de l’any. En això el coordinador tècnic hi té molt a dir i a fer, també amb la participació dels que tinguin interès en participar-hi. Va molt bé, alhora de treballar, especialment quan el coordinador tècnic no hi és.

* Segons quin sigui el projecte pot ser interessant tenir una mena de “normativa interna” consensuada i que tothom miri de tenir-la present.


L'experiència que ens ha portat a aquestes "recomanacions"
* Des dels inicis d’octubre dins ara, hem posat en marxa 4 bancals de 2x5 mts i amb la tipologia de verdures diferents i adequades, per ser fidels a les categories que fixa en Gaspar Caballero en el seu model.
* Hem comprovat els avantatges del mulching (palla).
* Cal dir que la terra, inicialment, ja estava força treballada.
* S’han treballat unes 240 hores fins avui i ja s’han collit una bona quantitat de verdures
* Va ser una bona estratègia fer un primer bancal per plantar-hi verdures que podríem collir aviat a fi d’agafar ànims.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada