Espais vius

Notícies publicades al bloc
El grup neix segons acord d'una reunió el 2 de juny del 2011 amb la idea de que es puguin endegar projectes de millora d'espais de la nostra ciutat que mereixen especial atenció i intervenció com a entorns naturals i ecosistemes. També el fet de posar en valor espai de natura de la nostra ciutat i entorn.
Coordinador des de Transició VNG: S50 Mike Alentorn
Un dels Projectes impulsats des de Transició VNG com a Espais vius és el Camí de Sant Gervasi (maig 2011):
El camí de Sant Gervasi és un dels pocs camins rurals què encara queden a Vilanova i la Geltrú. És un camí ple d’encant, de natura en estat salvatge i de relativa tranquil·litat .
Concretament al tram què comença a la Riera del Montseny i què va finsl’escola Llebetx hi ha espècies vegetals de gran vàlua com la dent de lleó, la borratxa, l’all silvestre, la sàlvia, la rosa mosqueta, l’espí blanc, la zarzamora i un llarg etc, del què podem gaudir tots.

Amb el temps, han anat sorgint altres iniciatives de recuperació d'aquest indret-espai viu de la ciutat i s'ha creat una plataforma que uneix voluntats i objectius. Aquesta ha adoptat el nom de PLATAFORMA DEFENSEM L'ORTOLL-SANT GERVASI

En el seu bloc, fan constar així el seu naixement:
En 2011, arran de les protestes del 15-M i posteriors acampades, entrem en contacte algunes persones i col·lectius preocupats per l'estat de degradació progressiva i total abandonament de l'espai que popularment es coneix com "Ortoll-Sant Gervasi" però que compren des del torrent de Sant Joan (o Ramusa) fins a la Millera-Platja Llarga. Alguns d'aquests col·lectius o persones portem ja anys treballant en la neteja, protecció i recuperació de punts concrets. Uns altres buscavem la manera de generar coneixement i sensibilitat ciutadana cap a aquest lloc que considerem de gran valor per a Vilanova i la Geltrú i la comarca del Garraf.

El juny de 2011, comencem junts la travessa amb un objectiu comú: la recuperació d'aquest pulmó verd per a la ciutat. Un fabulós espai que reuneix valors mediambientals, agraris, forestals, arqueològics, culturals, històrics, camins de trashumància que connectaven la Cerdanya amb la costa, entre altres valors.

La Plataforma neix posteriorment, en un intent ciutadà independent de seguir sumant esforços, de crear la sinergia necessària per portar endavant aquest projecte: sensibilitzar a la població i els seus representants sobre el gran valor que aquest espai, gestionat adequadament, podria suposar no només per a la qualitat de vida dels habitants, sinó com a atractiu turístic que marqués la diferència amb altres indrets. Un espai verd que uneix la zona urbana amb la platja, un recorregut per camins històrics i petites zones boscoses que podria esdevenir en un "Espai Agroecològic Protegit" que convidés a vilanovins, vilanovinas i forans a gaudir dels seus racons amb màgia  i absoluta calma. A més, la recuperació de camps de cultiu,  la generació d’activitats repectuoses amb el medi ambient o l'agricultura ecològica entre d'altres, generarien productes de proximitat i de qualitat.

Desitgem seguir sumant esforços i tirar endavant amb aquest projecte que ens sembla fonamental per a la qualitat de vida de la ciutat, ara i de manera urgent, i pel benestar de les generacions futures.

La custòdia per part de la ciutadania d’aquest espai, la generació d’idees pel seu present i futur, i la participació i posta en marxa d’aquestes idees formen, totes elles, el treball de la Plataforma.

Activa’t i contacta, treballa i gaudeix amb nosaltres i fes que la teva veu tingui ressó.  De nosaltres depèn!


Més informació sobre el Projecte publicada al bloc de Transició VNG:
Una de les darreres neteges realitzades

Un dels equips de treball durant una neteja

Altra informació d'interès: Plataforma Ortoll- Sant Gervasi