18/5/14

La xerrada La Casa-Escuela Pueblo de Cuba de Sitges (1938-39). Recuperant la memòria oblidada aporta dades inèdites sobre la guerra civil a la nostra comarca

El Casal d'amistat Cuba-Garraf, l'Associació Garraf per la República i l'Associació La Frontissa van organitzar aquesta xerrada a càrrec de l'historiador sitgetà Jordi Milà.
Durant l'acte, es va explicar com Sitges va tenir diverses cases on s’allotjaven infants provinents de diferents indrets afectats per la Guerra Civil espanyola (1936-39). 
Un d’aquests xalets va ser la Casa Vilella (coneguda posteriorment com la Residència Helvetica), que entre 1938 i 1939 va estar sufragada per aportacions del poble cubà a través de l’Asociación de Auxilio al Niño del Pueblo Español. 
Aquest és un nou capítol de la història de Sitges, que des de fa molts anys manté una relació íntima amb Cuba, a través de molts sitgetans que hi van emigrar i de les relacions comercials entre els dos territoris.
L’investigador assegura que “Sitges ja tenia una tradició d’acolliment de refugiats, perquè n’arriben des del principi de la Guerra Civil. Posteriorment firma un conveni amb el govern basc que estava exiliat a Barcelona per acollir centenars de nens bascos i fins i tot tenia el projecte de fer una ciutat infantil, una iniciativa per la qual es preveia cedir 45 cases de Sitges a la República”.  
Aquesta vila es va postular com una ubicació adequada per aquestes colònies infantils, ja que es buscaven llocs de tranquil·litat, que no fossin objectius militars. En aquest sentit, bona part dels xalets de la zona del passeig marítim i Terramar complien aquestes expectatives, malgrat que finalment els bombardejos italo-franquistes sobre població civil també acabessin afectant Sitges i els infants van haver de ser evacuats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada