26/10/18

Jornada dedicada a les monedes socials com a eines de desenvolupament local

L'Agència de Desenvolupament Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, han organitzat la jornada "Monedes socials per al desenvolupament local: experiències metropolitanes i internacionals" el dijous 25 d'octubre en la Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré de Sant Coloma amb un complet i interessant programa que ha inclòs una interessant conferència a càrrec del professor Jerôme Blanc i presentacions de monedes de l'àrea metropolina: Santa Coloma de Gramenet, Barcelona i Viladecans i internacionals: Chiemgauer (Alemanya) i Sardex (Sardenya)

PROGRAMA DE LA JORNADA
9.00 h Benvinguda institucional
Xavier Casas, cap de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic i Esteve Serrano Ortín, primer tinent d’alcaldessa de l'Àrea de Serveis Interns, Promoció Econòmica, Comerç, Ocupació i Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet 

9.30 h Monedes socials per al desenvolupament local: 
Jérôme Blanc, doctor en economia i professor de Sciences Po Lyon, president de la Research Association on Monetary Innovation and Community and Complementary Currency Systems (RAMICS) i membre del Consell Editorial de l'International Journal of Community Currency Research (IJCCR). Promou la idea que les comunitats poden sortir beneficiades si creen una moneda local o complementària que circuli de manera paral·lela a la moneda nacional. 


11.0 h Pausa cafè 

11.00 h Experiències metropolitanes: Santa Coloma de Gramenet, Barcelona i Viladecans Vilawatt:

Viladecans: Ramon Viader, director de Serveis Generals de l’Ajuntament de Viladecans; Jaume Catarineu, equip tècnic del vilawatt (Ubiquat) 
Rec - Barcelona: Ester Vidal Pujol-Xicoy, directora de serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona; Martí Olivella, coordinador del rec (Novact) i Susana Martín, responsable de sistemes monetaris alternatius (Novact) 

Grama - Santa Coloma de Gramenet: 
Oriol Tuson Ganuza, tècnic del Departament de Comerç, Fires i Disciplina de Mercat. Responsable tècnic de la Grama  

13.30 h Dinar al mercat de Santa Coloma de Gramenet

15.00 h Experiències internacionals: Chiemgauer i Sardex 
Chiemgauer: Stefan Schütz ens explicarà la filosofia i el funcionament d’aquesta divisa, que neix el 2003 promoguda per sis noies alumnes de secundària, amb la tutoria del professor Christian Gelleri. Amb el projecte Chiemgauer neix una moneda, que s’oxida trimestralment un 2%, per a incentivar els productors i comerciants locals i beneficiar de retruc la comunitat educativa de la regió bavaresa on està implantada. 


Sardex: Giuseppe Littera, co-inspirador de la moneda de crèdit mutu Sardex, creada a l’illa de Sardenya el 2006 com a start-up de tres joves graduats en situació d’atur. El sistema s’inspira en la moneda alternativa WIR creada a Suïssa després de la crisi de 1929 i opera a través de la generació de préstecs entre membres del teixit empresarial de la regió. 

17.00 h Cloenda: Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB 

17.30 h Taller per a tècnics municipals: visualització d’una moneda local al teu municipi

La Jornada ha deixat un producte bibliogràfic, un fullet de 27 pàgines que porta el mateix nom, elaborat pel doctor en desenvolupamen local i cooperació internacional i professor de la UOC, August Corrons i editat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que d'una forma molt clarificadora i divulgativa tracta el tema de les monedes socials: classificació i caracterització; evolució històrica i situació actual; reptes i oportunitats com a eina de desenvolupament local, les tres monedes metropolitines presentades en la jornada i exemples d'altres monedes complementàries. En aquest apartat s'inclouen 10 fitxes de monedes, éssent la número 6 la dedicada a la Turuta vilanovina. Un treball de sintesi molt actualtizat sobre monedes socials!.

Dossier Monedes complementàries com a eina de desenvolupament local elaborat per August Corrons:  
http://www.amb.cat/documents/11708/6207230/AMB-Monedes+complementa%CC%80ries+WEB.pdf/fd851717-ab2b-48bf-8125-8efb0714dd57 


OBERTURA DE LA JORNADA
JERÒME BLANC
SARDEX (Sardenya)
CHIEMGAUER - Zona de Baviera (Alemanya)
REC - Barcelona
Col·loqui entre el públic i els i les ponents




VILAWATT (Viladecans)

Més informació: 
https://ajuntamentinforma.gramenet.cat/info-local/santa-coloma-acull-avui-dijous-la-jornada-internacional-monedes-socials-per-al-desenvolupament-loca/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada