La turuta ha estat present en la 8ena Trobada estatal de monedes socials, locals i complementàries i el I europeu, que en aquesta ocasió, s'ha dut a terme a la localitat de Zafra en Badajoz, durant els dies 18, 19 i 20 d'octubre i que ha estat organitzat per l'Associació Movimiento Páramo dedicada a la cooperació i el desenvolupament i ha comptat amb un important suport de l'Agencia Extremeña de Cooperación Internacional para el Desarrollo (Aexcid) de la Junta de Extremadura dins del programa de convocatoria de subvencions a programes d'Educació pel Desenvolupament de la Ciudadania (2017-21).
El cartell de la trobada dissenyat per l'Extremeny José Luis Fernández, creador també dels bitllets i moneda de Varamedí, representa en paraules del mateix autor "una reunió de Assemblea de participants diversos (raça, sexe, estatus social, discapacitat) que contribueixen a perfeccionar un projecte viu i lluminós (símbol: bombeta), com una mena de nova economia programada en codi obert a la qual tothom està convidat a contribuir de qualsevol manera: difondre'l ( símbol: altaveu), observant els aspectes de les fortaleses i debilitats (símbol: lupa), afegint idees (símbol: dit apuntant), fent ús d'ella (símbol: mans que paguen o cobren monedes, bitllets i en línia al mòbil), modificant els aspectes que poden apareixen com a incompletes (símbol: mà amb ploma), etc. Formes senzilles i colors contrastants, però amables, amb fonts arrodonides o cal·ligràfiques, per denotar proximitat.
El programa que s'ha desenvolupat durant els dies de divendres a diumenge, del 18 al 20 d'octubre ha estat molt complet i ha comptat amb 70 inscrits i la participació d'unes 50 persones assistents a les jornades.
El Varamedí és una eina d'economia social i solidària que que l'entitat, Movimiento Páramo ha creat i impulsat a Zafra, en forma de moneda local i social complementària a l'euro però recolzada per aquest i amb dos objectius fonamentals:
1. promoure el consum responsable i la producció més sostenible en la ciutadania Extremenca.
2. generar un consum local, responsable i sostenible entre el teixit social, comercial i de ciutadania. El projecte es realitzarà al municipi de Zafra, afectant directament a la seva població i indirectament a les persones que visiten la ciutat.
El programa ha comptat amb diverses i interessants intervencions que han presentat variades experiències de monedes socials, locals i complementàries, entre elles la Turuta de Vilanova i la Geltrú, a càrrec de membres d'ECOL3VNG, entitat impulsora de la mateixa. Fins a Zafra s'han desplaçat Carme Dastis, Ton Dalmau i Sakae Noda, estudiant japonès que està fent una estada a Vilanova i la Geltrú per aprodundir en el coneixement de la Turuta i de l'economia social i solidària.
PROGRAMA DE LES JORNADES:
Seminario técnico sobre monedas locales y complementarias como herramientas de desarrollo rural, local y regional en Extremadura de cara al periodo de programación 2020-2025. Franco Llobera
Las Monedas Sociales y Complementarias ante los objetivos de Desarrollo Sostenible de Naciones Unidas. José Luis Fernández-Pacheco
La experiencia de la Moneda complementaria el Irati de la Mancomunidad de Residuos. Mónica Cuende
MedTOWN Co-producción de políticas sociales con actores de economía social y solidaria (ESS) para luchar contra la pobreza y la exclusión social. José María Ruibérriz de Torres
En la gestión de monedas locales: capturar o merecer. Lluís Muns (sobre la Grama de Santa Coloma de Gramenet)
Estrategia y herramientas de comunicación social. Blanca Crespo e Isabel Porras
Mesa redonda: contexto europeo. Andrea Caro (presencialment) i telemàticament: Georgina Gómez, Marco Turra i David Prino.
Las monedas sociales y complementarias en la construcción de comunidades sostenibles y la consecución de los ODS: indicadores de evaluación y aprendizaje. Susana Martín y José Luis Fernández Pacheco
Vilawatt, una moneda para la transición energética. Jaume Catarineu
Refuerzo de la ESS a través de las monedas complementarias en Catalunya. Karen Odelot y Jesús Mir, membres de la Cooperativa CooDin
Mesa redonda: banca ética monedas locales. Julio Gisbert, Belén Macías, Miguel Prados, Rodolfo Jaime, Manuel Martín
De los boniatos a los etics en Madrid. Genoveva López
Monetización del tiempo como divisa social: experiencias en bancos de tiempo. Julio Gisbert
La trobada ha estat molt ben valorada per les persones assistents que han pogut gaudir, un any més, de poder compartir experiències, coneixements i vivències, a la vegada que estones d'àpats comuns i activitats paral·leles com visita guiada per la ciutat i uba exhibició de balls populars a càrrec d'una entitat local.
La propera trobada de monedes socials tindrà lloc a Viladecans de la mà de la Vilawat el 2010.
Notícia de la Trobada emesa per RTVE:
Vídeos del contingut de la Trobada:
Més informació:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada