10/10/19

La Cooperativa CooDin reuneix a Manresa les monedes socials i complementàries catalanes. Entre elles la Turuta de Vilanova i la Geltrú

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central Coodin SCCLcooperativa impulsora d’un dels 72 Projectes Singulars finançats aquest any per la Generalitat en el marc del Programa d’Economia Social. El projecte de Coodin ha consistit en fer una recerca sobre la realitat de les monedes complementàries, socials i locals; sobre les necessitats d’un sistema de finançament cooperatiu a Catalunya, i sobre la seva possible relació o integració amb l’objectiu d’enfortir l’economia social i solidària catalana. Com a objecitu també es marca el foment del consum en el comerç de proximitat a través de monedes socials o locals i reforçar així l’activitat econòmia més compromesa amb el terrtori.
Entre les monedes estudiades, està la turuta que ha estat inclosa en l'estudi, prèvia entrevista  i sol·licitud de dades a ECOL3VNG.  A l'acte han assistit la totalitat de monedes incloses i s'ha presentat abans de fer-se públic, l’informe sobre el reforçament de l’ESS a través de les monedes complementàries.
Aporta un mapeig actualitzat del teixit monetari català, en el marc del projecte “Singulars” promogut per la Generalitat de Catalunya i amb el finançament del Ministerio de Trabajo, CooDin ha desenvolupat, durant un any un treball d’investigació i anàlisi del teixit monetari català, en col·laboració com entitat agrupada amb l’Associació Novact, impulsora de la moneda ciutadana REC a Barcelona.
El projecte estava dividit en tres línies d’acció. Per una banda una enquesta d’usos entre entitats d’ESS de tot Catalunya per veure com finançaven els seus projecte. Per una altra un qüestionari entre totes les monedes existents per elaborar un mapeig actualitzat. Finalment, un seguit de taules de treball arreu del territori on es trobessin i intercanviessin coneixement i necessitats tant monedes com entitats.
Tot plegat va portar a aquesta Jornada de Reflexió a Manresa el dijous 10 d’octubre, on representants de 10 de les 11 monedes existents van debatre sobre el futur del teixit monetari i les necessitats de cadascuna de les monedes per poder participar de l’enfortiment de l’Economia Social i Solidària.
L’informe final recull algunes de les qüestions més candents per assegurar el futur d’aquests sistemes de pagament complementaris: la manca de finançament de les monedes més alternatives per poder-se consolidar als respectius territoris o la necessitat de vincular estretament moneda i teixit social per part d’aquelles que sorgeixen de l’impuls municipal. Essencial també el treball en xarxa de les diferents experiències, per poder col·laborar i establir vincles duradors. En aquest sentit, la Jornada de reflexió va servir per engegar el compromís de repetir una trobada anual entre monedes.
L’informe que veu ara la llum va ser presentat el 19 d’octubre a Zafra, en el marc del “VIII Encuentro Estatal de monedas locales, sociales y complementarias”, amb una gran rebuda per part dels assistents. 

La trobada va cloure amb una dinar festiu en la que la música espontànea també va estar present a càrrec de membres del Cor de la Turuta, de l'Associació ECOL3VNG, que promou la moneda social de Vilanova i la Geltrú.

Més informació: http://aracoop.coop/un-projecte-singular-per-a-lenfortiment-de-less-catalana-a-traves-de-les-monedes-complementaries/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada