25/11/12

Solidaritat amb Cuba

US PASSEM UN COMUNICAT DELS AMICS/AMIGUES DEL CASAL D'AMISTAT CUBA-GARRAF "CAMILO CIENFUEGOS" DE LA NOSTRA CIUTAT EN EL QUE DEMANEN LA COL·LABORACIÓ EN DOS PROJECTES SOLIDARIS QUE ESTEN DUEN A TERME:

Hola a tots:
El Casal d'amistat Cuba-Garraf ha iniciat un projecte de col·laboració amb el Casal Català de Matanzas. A través de la nostra solidaritat i petita aportació, es canalitzen dues propostes interessants per a les dues entitats. 

CAGA TIÓ PER NADAL: 

Una de les nostres tradicions més volgudes, el Caga Tió, s'introduirà enguany entre les activitats del Casal català. Ja s' està preparant pel proper 24 de desembre aquesta tradició catalana nadalenca, que aportarà com a regals del Tió divers material didàctic destinat als infants de l'escola especial per a nens sords "Heroes del Goicuria",  i també per altres nens i nenes de diversos projectes que està desenvolupant el Casal.
Aprofitem aquest marc de relació que és TRANSICIÓ VNG per fer una crida a tothom per aportar aquest material,  que ha de ser de tipus escolar o didàctic i lleuger, hem pensat en llàpis, llapis de colors, retoladors, guixos de colors, gomets, quaderns per pintar, gomes d'esborrar.... etc.
Tothom que vulgui col·laborar pot portar material a la Biblioteca Joan Oliva fins el 5 de desembre i deixar-ho a l'atenció de Rosa Herraiz, membre del Casal i treballadora de la biblioteca. 

BONS D'AJUT PELS DAMNIFICATS DE L'HURACÀ SANDY:
També des del Casal,  hem creat uns bons d'ajuda als damnificats de l'huracà Sandy, que va causar grans destrosses a la Ciutat de Santiago de Cuba i províncies veïnes. Tots els diners recaptats s’ingressaran  en el compte de l'entitat Defensem Cuba per fer-ho arribar, el més aviat possible,  per cobrir necessitats bàsiques de la població cubana afectada. Aquests bons es poden adquirir sol·licitant-lo,  al propi Casal o per correu electrònic a ecol3vng@gmail.com, entitat col·laboradora del Casal en aquesta campanya.

Moltes gràcies a tots per la vostra col·laboració i solidaritat. 
Aprofitem per fer-vos arribar informació sobre Matanzas i el seu Casal Català per tal que el conegueu una mica millor.

La Junta del Casal  
                                                                                                                                    
 MATANZAS
Ciutat situada vorejant la badia del mateix nom, localitzada uns 100 km a l'est de l'Havana i 40 km a l'oest de Varadero. Amb uns 146.000 habitants
Està situada en una regió eminentment plana. La ciutat la travessen tres rius anomenats Yumurí, Sant Joan i Canimar sobre els quals s'han construït una sèrie de ponts pel que a Matanzas també se la coneix com “la ciutat dels ponts”. Pel seu desenvolupament cultural i literari, Matanzas és també coneguda com “L'Atenes de Cuba”. La seva tradició musical ha estat notòria dins de la cultura cubana. És de reconèixer que va ser on es va interpretar per primera vegada el Danzón (reconegut com el Ball Nacional de Cuba). És també molt important en l'àmbit de la música afrocubana vinculada a la pràctica religiosa.
ANTECEDENTS HISTÒRICS
A mitjan s. XVIII van començar a arribar per mar a Matanzas els catalans, amb un modest equipatge,  però amb grans il·lusions. Alguns van tornar i uns altres es van quedar per sempre. Van intervenir en el comerç, la indústria, la cultura i l'educació. Catalans il·lustres que van deixar la seva petjada en Matances van ser Gumà, Casal, Cuní, Gener Guiteras, Font, Ventosa i tants cognoms més. Cadascun va portar del Mediterrani l'ànima, el sentit de la vida, l'amor a la llibertat i al progrés ,i el seu talent i la seva persistència.
CREACIÓ DEL CASAL CATALÀ DE MATANZAS
El 8 de desembre de 1997 a la Biblioteca Guiteras de Matanzas es constitueix el Comitè Gestor de l'Associació de naturals de Catalunya i descendents, sent el seu primer president el sr. Mario Norat Domínguez. Es van marcar com a objectius fomentar i mantenir els vincles socials dels catalans, els seus descendents, familiars i afins radicats a la província de Matanzas, així,  com rescatar la història de Catalunya, la seva cultura, costums i tradicions i la seva realitat actual.


DUES CIUTATS GERMANES
El 10 de desembre de 1998 es realitza l'agermanament entre Vilanova i la Geltrú i Matanzas amb la presència de les autoritats de les dues ciutats. Aquest pacte solidari es va ratificar en 2008.
LA FESTA DE LA COLLA
Nom amb el qual es coneix aquesta celebració que es produeix cada 8 de desembre en la localitat cubana de Matanzas, iniciant-se amb un romiatge a l'ermita de Montserrat per commemorar el llegat que els catalans immigrants van deixar a les seves terres, en una festa sense comparació al món i desapareguda en la pròpia Catalunya. Una festa enriquida amb el sincretisme del Carib, on tots participen perquè tots són benvinguts.
Del pelegrinatge destaca el grup que, vestit amb la corresponent barretina, puja fins a l'ermita un pa de quatre metres especialment cuinat per a l'ocasió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada