22/9/10

INICI DEL 2on ANY DE TRANSICIÓ VNG

Extracte de l'acte de la reunió d'inici del 2on any de Transició VNG

Ens varem reunir el dia 20 de setembre per enfilar l'agulla del nou curs. Justament va fer l'any que varem decidir començar a caminar i varem muntar l'estratègia del curs passat. Férem una revisió general, de on som, del que hem fet, del que volem fer i cap on avançar...


En primer lloc ens presentàrem donat que van venir diverses persones noves... en aquests moments la llista general som 57 persones, la llista va creixent i encara no hem fet cap presentació pública a Vilanova, sí que hem participat en alguns actes i publicacions de fora que ens ho han demanat... de fet som un grup de gent que intentem fer coses per aquesta visió de futur poc clara però el suficient per veure cap on hem d'avançar: UNA SOCIETAT DIVERSA, SOSTENIBLE I PACÍFICA.

Varem ser 12 persones (Teresa, Enric, Alfons, Joan, Ivon, Carme, Susana, Anna, Fina, Mònica, Marina i Ton), varis es van excusar. Parlàrem de l'any d'història que ahir celebràvem i del què hem fet i dels grups que som. En primer lloc aclarim conceptes que podrien portar a confusió, ja que són processos que estan naixent en paral·lel:

* les Iniciatives de Transició tenen el seu origen en Totnes (poblet anglés) fa uns 4 o 5anys i es varen plantejar què fer davant el Canvi Climàtic i el Pic del Petroli... què menjarem? ara ho importem tot de milers de kilòmetres... varen començar a sensibilitzar als ciutadans i a crear iniciatives (horts urbans, menjar km0, reduir despesa energètica, noves fonts d'energia renovable, monedes locals...). Aquestes iniciatives s'estan
estenent per tot el món. A Vilanova és un dels primers pobles d'Espanya que ens ho hem plantejat amb aquests termes i el nostre nom està sortint en varis blogs i publicacions...

* la EcoXarxaGarraf. És una xarxa d'intercanvi que ha nascut al Garraf aquest estiu (seguint el model d'altres EcoXarxes - Montseny, Tarragona, Osona...) i que alguns de TransicioVNG també hi som, però no pas tothom. El grup de Moneda Local de TransicioVNG havia creat la moneda Turuta, per a conèixer experimentalment com poden funcionar les Monedes Socials... i al fer falta una moneda per la EcoXarxaGarraf, ha deixat d'existir la Turuta per convertir-se en EcoGarraf.

* la Cooperativa Integral Catalana. És una Cooperativa que s'ha creat per donar suport a les EcoXarxes que estan naixent en diferents indrets de Catalunya (EcoSeny -Montseny, Eco-Tarragona, Eco-Osona, Eco-Garraf, Eco-Barcelona...). l'adhesió a la Cooperativa és un acte individual, no tothom qui està en una ecoxarxa està també a la Cooperativa.

Segurament en les tres iniciatives esmentades hi ha punts en comú però cadascuna té entitat pròpia.


CONCLUSIONS OPERATIVES:
Sobre els grups de treball. Acordem de moment seguir amb els mateixos i aclarim com funcionar a partir d'ara:

GRUP IMPULSOR
Som totes i tots els de TransicioVNG ja que totes i tots hem de ser els impulsors dels canvis que volem. L'adreça de la llista de distribució i grup de Google és: transiciovng@googlegroups.com en aquests moments som 57 persones. Aquesta llista de distribució la podem fer servir quan volem que una informació arribi a tothom: temes d'interés "transicionista", reunions de tothom, actes, etc.

Detalls tècnics:
Les reunions del Grup Impulsor són reunions temàtiques o actes d'interés per a tothom. Normalment qui convoca a tothom és el Grup de Rumiadores i Rumiadors, ja que una de les seves tasques és anar fixant calendari i actes de sensibilització.

GRUP HORTS I ALIMENTACIÓ
En el grup en aquests moments hi ha 20 persones (en la llista de distribució transiciovng-horts-i-alimentacio@googlegroups.com). En aquest grup es tracten temes relacionats amb la necessitat de produir aliments km0 (horts urbans i no urbans) i amb el que consumim. També sistemes de distribució dels aliments (cooperatives consum, etc.). Concretament un dels temes principals en què s'està treballant és en poder disposar d'un hort urbà (el més urbà possible) per tal de poder disposar d'un espai comunitari que a part de "produir" aliments sigui un espai per fomentar la cooperació i la sensibilització alimentària i ecològica.

Detalls tècnics:
El coordinador és en David Pasqual. Els dies i llocs de trobada es fixaran en el grup. Es donaran a conèixer en el calendari del blog perquè tothom s'hi pugui afegir encara que no estigui en el grup.
La propera reunió la convocarà el David.

GRUP MONEDA LOCAL (O D'ECONOMIA LOCAL)
En aquest grup volem treballar el com posar en marxa una Moneda Local que pugui ser una eina ben assumida en el poble, no com a cosa minoritària o d'un grup aïllat. Que pugui ser útil als comerços i sobretot ajudi a millorar el poder adquisitiu de la població, en uns moments en que la "crisi" està fent estralls i en pot fer molts més. És doncs actualment, principalment un grup d'estudi, en tot cas qui tingui ganes d'experimentar
com fer intercanvis i l'ús de les monedes locals és bo que es posi en l'EcoXarxaGarraf doncs és un espai ja en funcionament (bé, tot just comença). Actualment estem 15 persones en el grup (convé que totes/s els que
hi estigueu valoreu si voleu participar amb aquest nou enfoc).

Detalls tècnics:
El coordinador és el Ton. Els dies i llocs de trobada, de moment seguirem fent-los al TOC els dijous de 19:30 a 21. Sempre es poden fer canvis que ja s'anunciaran. La propera reunió serà el dijous 30 al TOC.

GRUP RUMIADORES I RUMIADORS
Es el grup encarregat d'anar marcant el nord (o el sud), d'anar obrint camí, de vetllar per la motivació i la sensibilització... per tant és l'encarregat d'anar fent calendari (encara que tothom pot organitzar un acte i
publicitar-ho a la resta)... en aquest sentit ja tenim una petita llista d'actes previstos.

Detalls tècnics:
Actualment som 10 persones inscrites. El coordinador és l'Alfons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada