8/7/11

Trobada amb "transitadors/es" del Vallès i de Gelida... ens visiten...



És molt important per avançar en els processos de transició dels pobles, el compartir vivències i experiències, cada realitat és única però també té un potencial que pot ser útil per desvetllar sinèrgies per una altre indret... aquesta és una realitat que varem poder comprovar amb la visita de persones del Vallès, de Gelida i de Mallorca... que busquen també aquesta societat millor...

CRÒNICA DE LA TROBADA DEL DIA 9 
A les 10:30 ens trobem a l’estació 11 persones del Vallès amb dos petitons... més tard s’afegiran un noi de Gelida i una noia de Mallorca...
anem passejant cap els Jardins del Far, alguns amb cotxe per facilitar el transport del material. Molta calor.

A les 11:00 visitem breument el Museu del Mar i ens situem a l’ombra de la Farola i un arbre. Cadires en rotllana... compartim la nostra experiència. Després de presentar-nos cadascú, presentem la breu història de TrasnsicióVNG i el que han fet fins ara els diferents grups d’acció.

Un dels temes que més interès ha despertat és el del “projecte turuta” i tot el raonament entorn a aquest model experimental de moneda social, resultat d’un estudi de les opcions actualment existents i pensant en l’objectiu de que un dia no llunyà, a VNG puguin coexistir dues monedes amb normalitat: l’euro i la turuta. Expliquem que actualment ja s’ha creat l’associació ECOL3VNG i que estem des de l’octubre en una prova pilot, que va prenent força.

Agrada especialment la idea de que amb aquest treball remunerat amb moneda social, generador de valor de canvi social, s’afavoreix la relació de cooperació entre les persones... tant treballes, tant cobres, i s’eviten malentesos... a la vegada que tothom hi pot participar.

A les 13:30 ens dirigim a l’Hort del Far. Un cop ens refem de la observació de l’encant del lloc, estem una estona compartint idees i experiències mentre anem preparant el dinar. El Mike s’ha llençat a fer un tastet mariner vilanoví amb una paella d’arrossejat amb fideus (exquisit). El Juan i l’Antonia han portat vi de la cooperativa i molts productes de la seva collita (tomàquets, xíndries, melons...). La Imma ha preparat un tastet de xató boníssim... hi ha molt menjar variat per compartir (peixet, empanadilles, etc.) Ha estat un dinar fabulós i molt ric de contactes i d’intercanvis d’experiències. Hem estat entre 35 i 40 persones.

Per posar punt i final al dinar i en la sobretaula, el “trobador” Ton, que ha portat el banjo, ha interpretat algunes cançons de contingut adient... acabem “vogant” amb l’havanera “el bot salvavides Víctor Rojas” i entonant el Glocalitzem-nos!

Ens posem de nou a xerrar, a l’ombra, aquesta vegada per escoltar les experiències del Vallès, sobretot de Cardedeu d’on són la majoria. El noi de Gelida i la noia de Mallorca han hagut de marxar abans de dinar.

És molt interessant compartir experiències que corresponen a realitats locals molt diferents. Cal destacar que a Cardedeu la realitat d’horts està molt estesa doncs moltes cases tenen el seu petit hort. Ens parlen de l’experiència molt enriquidora d’una cooperativa de consum amb el sistema de cistella setmanal.

El temps se’ns tira al damunt i els del Vallès prefereixen marxar abans per agafar un tren més aviat, tenen un bon trajecte abans no arribin a casa.

Continuem els de TransicióVNG amb la xerrada sobre la pagesia a càrrec del Juan i l’Antonia, uns pagesos molt conscients i treballadors, tot un model a tenir molt present... seguidament l’excel·lent audiovisual que el Mike va fer fa un temps sobre la “Vilanova rural”.

Ha estat una trobada molt positiva.

LA PREPARACIÓ DE L'ACTE

MOTIU: La nostra idea és conèixer "Transició Vilanova", com va sorgir la idea, projectes que teniu en marxa ja siguin concrets, com poden ser els horts ecològics i altres a un nivell més de sensibilització de la població, la sintonia de l'ajuntament en aquests temes, accions que esteu desenvolupant en relació al document que vau fer, ..., i en general, què us plantegeu per contribuir a canviar el model de desenvolupament cap a la sostenibilitat, si la gent col·labora gaire,... Sobretot parlar i intercanviar experiències i punts de vista...


HORARIS PREVISTOS
10:30 estació  ... s'arribi en tren, en cotxe o a peu... els que siguem anirem passejant cap el Far (espai agradable sota el Far - la Farola -  i davant del mar) 

11 - En el Far, en primer lloc decidim què volem fer, entre tots... tenint en compte que fa molta calor... potser voldreu/voldrem anar-nos a banyar una estona o visitar quelcom...
Un parell d'hores de Xerrada explicativa (Com varem començar, què hem fet, què estem fent, grups de treball... explicar la realitat).

Més tard si algú vol anar a l'hort del "palauet" o "camí de sant gervasi" o platja o visitar quelcom...

14 Per dinar anirem a l'hort del Far (una mica més enllà del Far). La primera idea era fer nosaltres un dinar compartit (paella o barbacoa?) però ja que suposa molta complicació (sol, no sabem exactament la gent...) varem acordar que millor que cadascú es porti quelcom per menjar, la beguda no cal ni les postres i segurament podrem fer un "tastet" de cuina vilanovina per complementar...

A la tarda, també ens agradarà que ens expliquin el què fan els del Vallès (11 persones amb 2 crios) i els de Gelida (2 persones) .

Cap a les 18h farem una xerrada amb el Juan i l'Antonia (pagesos locals ecològics) i tenim un muntatge audiovisual sobre "la Vilanova rural" molt interessant...

La idea d'acabar sobre les 20h. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada