30/6/14

Fira de dissenyadors i creatius independents "handmade" a Vilanova i la Geltrú

De la mà de la vilanovina, Laura Almirall, promotora de La Fàbrica singular, s'ha organitzat a Vilanova la Geltrú, el 28 i 29 de juny, la primera edició de la fira de handmade: Be.Art Festival.  
Penjolls, roba, quadres, bosses, mobiliari de fusta, pastissos i rebosteria. Tot fet a mà pels dissenyadors amants d’aquesta filosofia que s’ha posat de moda en els últims anys. A banda de veure els productes d’una quinzena d’expositors, els assistents també han pogut participar en els diferents tallers de confecció pròpia, com el de serigrafia o el de maquillatge natural. Tota una  transició de la confecció en sèrie a la feta a mà i peça única.
Més informació: Vilanova dia a dia i web muncipal. Canal Blau TV: 

Protegir l'Ortoll de Vilanova i la Geltrú: reportatge de Canal Blau Televisió local

La Plataforma en defensa de l'Ortoll-Sant Gervasi de Vilanova i la Geltrú vetlla per la protecció d'aquesta zona verda de la ciutat. En aquest reportatge de Canal Blau es mostren les tasques altruistes que desenvolupen membres d'aquest col·lectiu amb l'objectiu de sensibilitzar a la ciutadania del valor paisatgístic d'aquest indret. La voluntat de la Plataforma és la creació d'un Espai Natural protegit a l'Ortoll que en garanteixi la seva conservació.

Festa de l'Arbre 28 de juny 2014

El dissabte 28 de juny, seguint ja una "tradició" instaurada pel Mike Altentorn des de fa 4 anys, celebrem la Festa de l'arbre en motiu de la commemoració que es realitza en molts indrets del món. En paraules de l'especialista en festes populars Manel CarreraL'arbre, com a símbol de la natura eterna, és també el creador d'un dels elements necessaris per a que poguem respirar i, per això,  és considerat com una part constituent de cadascú de nosaltres mateixos. Més informació.
L'organitzador de la Festa de l'Arbre, ens obsequia amb un audiovisual que recull la sortida i la celebració que es va fer al voltant d'una alzina centenària de la nostra ciutat:

22/6/14

Dijous 26 de juny a les 19:45 hores a l’Ateneu Vilanoví, xerrada “La ruta del tomàquet. Eines de reflexió vers una nova cultura del consum urbà” organitzada per La Vinagreta

La Vinagreta, cooperativa de consum de VNG, presenta la xerrada basada en l’informe del mateix nom, elaborat per l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG), en col·laboració amb GRAIN i la Revista “Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas” a càrrec de Mònica Vargas i Olivier Chantry, membres de l’Observatori del deute per la Globalització (ODG) i productors agroecològics de Cal Notari (Parc Agrari del Baix Llobregat), evidència les profundes contradiccions entre l’actual sistema agroalimentari global i el camí cap a la Sobirania Alimentària.
Els ponents, seguint l’exemple del tomàquet, un producte emblemàtic de la nostra terra, ens explicaran per què pagesos catalans com ells estan deixant de conrear tomàquets, quines són les principals conseqüències socials i ambientals tant per la pagesia d’aquí com per els països productors i quin paper juga Mercabarna en aquesta globalització alimentària.
Sobre l'informe -- Descàrregar l'informe

19/6/14

ECOL3VNG convidada a participar en les sessions de treball del Pla estratègic d'activitat econòmica de VNG impulsar per l'ADEG i l'Ajuntament de la ciutat

Ton Dalmau, president-coordinador de l'entitat va participar en la sessió de treball desenvolupada el dijous 19 de juny dins del Pla Estratègic d'Activitat econòmica de Vilanova i la Geltrú que proposa uns eixos estratègics que posen l’accent en una ciutat:  MediterràniaAcollidoraCreativaActiva i font d’Oportunitats i que va ser presentat el novembre de 2013. En totes les sessions ha participat un nombre important de professionals i també representats d'entitats i organismes locals de tota mena que han aportat la seva visió i idees per a configurar la Vilanova del futur, tenint com a hortizó fins el 2025.
Més informació: sobre la presentació del Pla
La Fura.cat (13.11.2013

18/6/14

Sessió sobre Slow food al Molí de Mar organitzada per Joves d'empresa de l'ADEG

El dimarts 17 de juny el Joves d'empresa de l'ADEG (Associació d'empresaris del Garraf-Alt i Baix Penedès) van oferir un col·loqui 

sota el títol Paciència i bons aliments dedicada a divulgar la tasca del moviment Slow food i dels consum de productes de proximitat o Km0, de la mà de Pep Salsetes, gastrònom de Granollers, mque es dedica a recuperar llavors antigues de l'horta i a preservar les fruites i hortalisses més genuïnes, i que ha participat en el  desenvolupament de tot un banc de llavors autòctones, i Valentí Mongay, promotor del km0 al nostre país i un dels precursors del slow food a la comarca, és president de Slow food del Garraf i el Penedès.
Més informació: Manifest Slow food (Moviment internacional per a la tutela i el dret al plaer)

12/6/14

El Projecte Buchenwald impulsat des de Vilanova i la Geltrú tema de l'espai de TransicióVNG en el programa radiofònic Barreja't amb mi de dimecres 11 de juny

Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya des de novembre de 2013, Albert Pons, professor de català i coordinador del Projecte Buchenwald de l'IES Francesc Xavier Lluch i RàfecasMireia Huerta,  Thais Góngora i Sara Soler, alumnes de batxillerat d'aquest institut participants en el projecte, acompanyats de Carme Dastis, coordinadora de l'espai de TransicióVNG a Barreja't amb mi van participar en el programa dedicat a donar a conèixer l'Associació de l'Amical de Mauthausen i,  especialment,  el Projecte Buchenwald que impulsa l'Amical.
Entre altres accions el projecte inclou signatura de convenis amb ajuntaments, el darrer signat amb l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; la participació dels alumnes de batxillerat dels instituts de la ciutat com a projecte pedagògic i viatge dels alumnes de l'IES F X Lluch i Ràfecas a Alemanya; xerrades als insitututs de la ciutat amb participació dels alumnes, exposicions i cicle de cinema.
Un programa interessant i necessari, on les protagonistes han estat les joves alumnes que han representat molt bé als seus companys/es participants en el projecte. Escoltant-les creiem que un futur esperançador és possible i que transitem cap a bon camí!

9/6/14

Documental Retorn a l'Ateneu vilanoví, el dimarts 10 de juny a les 19,30h


Xerrada Les dones i la terra a càrrec de pageses vilanovines

Com a activitats dins de la programació Àgora Estiu 2014 i organitzat per l’Associació de dones La Frontissa i la Regidoria de Convivència i Equitat, el dilluns 9 de juny a les 18, a la sala de juntes de la UPC s'ha realitzat la Xerrada col·loqui “Les dones i la terra

pageses de Vilanova i la Geltrú ens han ofert  les seves vivències, experiències i incorporar aquesta saviesa del dia a dia,  en els canvis socials per millorar la vida comunitària i personal. Han participat: Remei Gimeno, Montserrat Marcer i Antònia Barbero, moderant la  taula Neus Benavent, engineyera agronòma i professora.
Cal recordar que fins el 27 de juny es podrà visitar l’exposició “Retrats de dones a l’Alt Penedès. Recull històric”  a la Biblioteca de la UPC

7/6/14

3a. edició de la Fira Ambienta't el dissabte 7 de juny a la Rambla principal i 10è Mercat de segona mà i intercanvi l'endemà, diumenge

Integrants del Projecte Turuta informant als ciutadans
L'energia, l’alimentació, l’educació ambiental i l’empresa i l’ocupació són els eixos que han centrat la tercera edició de la Fira Ambienta’t de Vilanova i la Geltrú. La mostra, que s'emmarca en la celebració de la setmana de l'energia amb motiu de la commemoració el 5 de juny del Dia mundial del medi ambient, té per objectiu sensibilitzar la ciutadania i divulgar els aspectes relacionats amb aquesta temàtica. 
Diverses entitats,  organitzacions i empreses vilanovines estaran presents a la Fira: ECOL3VNG (Projecte Turuta), La cooperativa La Garrofa, La Casa Pairal (restaurant especialitzat en productes Km 0)-, La Caputxeta verda (especialistes en horts urbans), cooperativa de consum La Vinagreta, Associació de pagesos del Garraf i productors participants del projecte Parc a taula que promou el consum agroecològics del nostre territori, entre d'altres.
Jaume Aliaga explicant la cooperativa
ciutadana Som Energia
Taula rodona sobre horts urbans,
amb la participació de Bill  Peake
Una Fira que ha mostrat com,  amb el respecte al medi ambient com a objectiu comú,  hem de transitar cap una altra forma de viure i entendre la nostra activitat diària. El planeta reclama el nostre compromís!.
Una bona colla de turutaires a l'estand d'atenció del mercat
El diumenge 8 de juny s'ha realitzat ambuna gran afluència de públic, el 10è Mercat de segona mà i intercanvi a la rambla Sant Jordi.

Programa de la Fira -- 
Notícia sobre la  Fira Ambienta't a Canal Blau TV
Notícia al web municipal sobre com ha anat la fira i el mercat
Notícia a Eixdiari.cat


5/6/14

La turuta en directe en el programa Espai Terra de TV3

El dimecres 4 de juny l'Associació ECOL3VNG ha estat convidada pel programa Espai terra a explicar la Turuta en directe. El Rafel Bagot i el Tomàs Molina van entrevistar en el plató del programa a TV3 al president-coordinador de l'entitat, Ton Dalmau.
Previàment van visitar diversos establiments socis i horts comunitaris, realitzant un reportatge sobre la turuta. Des de l'Associació es vol agrair a l'equip del programa,  el suport a la difusió i coneixement de les anomenades "monedes socials"  i la seva professionalitat en el tractament del tema.
(del minut 13:22 al 25:26)
Espai terra és un programa que es va iniciar el 20 d'abril de 2009. S'emet en directe cada tarda de dilluns a divendres, presentat i dirigit per Tomàs Molina. La temàtica gira al voltant de la natura i el respecte pel medi ambient. 15 persones formen l'equip que el fan possible.