16/7/15

Primer aniversari de l'hort social de la Masia Nova de VNG

L'Associació de Familiars i Afectats per Malaltia Mental del Garraf és la impulsora d’aquest projecte

En el projecte estan implicades les regidories de Medi Ambient, Cultura i Serveis Socials de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. L'acte d'aniversari s'ha celebrat el dimecres 15 de juliol  amb una visita a l'hort que va estar encapçalada per la presidenta de l'AFAMMG, Núria Reig; i per la formadora en horticultura,  Mireia Galimany. Per la banda institucional, es va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras i altres membres del consistori i el coordinador del Servei de Salut Mental del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, Carlos Carmona i Quima Albalate, en representació dels treballadors i treballadores del consorci Sanitari del Garraf. 

El març de 2014 l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer per una banda, i l'AFAMMG per una altra, van signar un conveni marc on es cedia el jardí i l'hort de la Masia Nova, amb l'objectiu d'impulsar un projecte de teràpia social, educació i formació. Aquest acord servia per cedir aquest espai en concepte de custòdia urbana a l'AFAMMG, amb l'objectiu d'atendre una demanda social, a més de contribuir al manteniment d'un espai en desús com la Masia Nova. 

Ara fa un any, set nois i noies van iniciar aquest projecte, que a hores d'ara ja volta la quinzena d'usuaris. Durant els primers mesos de funcionament d'aquest projecte, els membres de l'associació, en la seva majoria pares i mares, es van encarregar dels treballs de neteja i adequació. L'espai compta amb una aula de formació, una sala d'eines i uns vestidors. Al llarg d'aquest darrer any s'han anat treballant les diferents parcel•les que han permès el cultiu de tomàquets, enciams, carbassons o albergínies, entre d'altres. Aquests productes han estat fets servir per autoconsum dels usuaris. Aquest hort social amb caràcter terapèutic es cultiva sota criteris del programa municipal Xarxa d'Horts Socials d'agricultura ecològica i respecte pel medi ambient. 

Per l'AFAMMG aquesta experiència d'horticultura ecològica vinculat a la teràpia social, ha demostrat el valor de l'horticultura com a teràpia amb nombrosos beneficis cognitius, psicològics, físics i socials. Tot aquest procés compta amb el suport i la coordinació del Centre de Salut Mental del Garraf. L'Associació ha establert els criteris d'accés, el perfil dels usuaris, les activitats detallades i el funcionament d'aquest hort. La feina que realitzen els diferents usuaris combina la teòrica amb la pràctica, on bàsicament es treballa la neteja de l'hort, el reg, les tasques de manteniment i control de possibles plagues, i la plantació de les diferents espècies, seguint models d'horticultura ecològica. 

El model ha estat observat i ben valorat per d'altres institucions. Aquest és el cas del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que ha volgut seguir l'exemple impulsat per l'AFAMMG. Des de fa alguns mesos, sis nois i noies d'aquest centre fan tasques de jardineria a la Masia Nova, una vegada a la setmana. 

Des de l'AFAMMG es fa una valoració molt positiva d'aquest primer any i ja es pensa en ampliar la superfície de cultiu a la Masia nova en un curt o mig termini, mentre que treballen per un major grau de professionalització, encara que sigui en un molt llarg termini. 

font: www.vilanova.cat (web de l'Ajuntament de VNG)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada