12/3/16

Alumnes de l'IES Lluch i Ràfecas fan una estada a Weimar i al camp de Bucheneald dins el Projecte Buchenwald

En el marc del Projecte Buchenwald els joves alumnes vilanovins estan fent una estada d'una setmana des de dilluns 7 de març, acompanyats per professors de l'Institut F.X. Lluch i Ràfecas i del president de l'Amical de Mauthausen i altres camps, Enric Garriga, de recuperació de memòria històrica.
Durant l'estada han desenvolupat diversos actes, visitant Weimar i el Camp de concentració Buchenwald que es troba en aquesta ciutat, han estat rebuts per l'alcalde de Weimar Stefan Wolf, s'han trobat  amjoves del Goethe Gymnasium de Weimar, intercanviant opinions i inquietuds i fent  créixer la Xarxa de Memoria i Prevenció del feixisme, Mai Més, han conegut el camp de Buchenwald, la seva història i funcionament, fent un homenatge als deportats republicans del Camp.
Buchenwald (literalment, bosc de faigs) era un camp de concentració nazi fundat el 1937. Era dalt d'un turó, a nou quilòmetres de Weimar, el poble de Goethe. Inicialment només era per als alemanys antinazis. Després hi arribarien els jueus, els austríacs, els txecs i els polonesos. A partir de 1943 hi entraren republicans catalans i alguns d'ells anirien al camp de concentració de Dora. Sembla que passaren per aquest camp uns 380 republicans.Per Buchenwald passaren 240.000 deportats i n'hi moriren més de 50.000. Fou alliberat l'11 d'abril de 1945 per a la sisena divisió de blindats de l'exèrcit dels Estats Units.
L'Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d'Espanya és una associació fundada l’any 1962, en plena Dictadura, per un grup d’antics deportats amb la finalitat de defensar els seus drets morals i materials, donar-se suport mutu i endegar, en la mesura del què permetien les circumstàncies polítiques, una tasca de divulgació de la seva tràgica experiència. Ben aviat el grup s’anà eixamplant amb vídues, orfes i altres familiars i els deportats que progressivament retornaven al país. Després de tres intents fallits, l’any 1978 va ser legalitzada i comença el seu reconeixement institucional, sobretot a partir de la reunió a Barcelona, l’any 1981, del Comitè Internacional de Mauthausen.

6/3/16

Xerrada, Ara és l'hora: la reforma horària a càrrec de Fabián Mohedano a la Biblioteca Cardona Torrandell, dimecres 9 de març a les 20h

La Iniciativa per a la Reforma Horària - Ara és l'Hora és una entitat que pretén incidir en la reforma dels horaris de manera que s'assoleixi l'adaptació a uns «temps més humans i més cívics en el marc de les transformacions de la Catalunya que ve». Es va presentar en públic el 29 de gener de 2014.   



Impulsada per Fabián Mohedanodiputat al Parlament de Catalunya. Compta amb un grup motor, entre el que es troba la mestra vilanova Assumpta Baig que presentarà i conduirà l'acte. 
Els impulsors de la iniciativa consideren que els horaris «anòmals» de Catalunya condueixen a problemes de conciliació familiar i de sinistralitat, i incideixen en aspectes com la productivitat, l'èxit escolar o el comerç. L'origen d'aquests horaris el situen en el desarrollismo espanyol de la dècada de 1960 i meitat de la de 1970, mitjançant el qual la dictadura franquista va succeir l'etapa autàrquica. Per això, afirmen que cal adaptar els horaris a les necessitats de la gent i reclamen major flexibilitat de l'horari laboral.

3/3/16

Diumenge 6 de març: Sortida per Vilanova, organitzada per Can Xiruca. Recorregut:Vilanova - La Talaia - Mas de l’Artís - Vilanova

La ruta serà circular, d’uns 16 km que els farem en 4:15h, més o menys, amb un desnivell de 250m, i de 375m de desnivell acumulat. Es sortirà des de l’aparcament dels jutjats a les 9:00h, caminant en direcció a la Collada, passant per cim de la Talaia i per la serra de Bonaire, on després es baixarà direcció Vilanova passant a prop de Mas de l’Artís. Pels que s'animin: roba còmoda, calçat de caminar, motxilla amb aigua i alguna cosa per esmorzar.