25/3/18

Dissabte 14 d'abril a la plaça de les Casernes, arriba VEGANOVA: Festival de la cultura vegana i la moneda social


L'Associació Ecoconscient organitza VEGANOVA. Una nova proposta dedicada a la cultura vegana i les monedes socials que compta amb la col·laboració de l'Associació ECOL3VNG i el suport de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Plaça de les Casernes 10.4.18 - Foto: Carme Dastis 

La programació de la jornada oferirà una variada i àmplia oferta d'activitats de tota mena, que pretenen que tot allò relacionat amb la cultura vegana i les monedes socials arribi als visitants de l'esdeveniment en format firal. Durant el festival, que tindrà format firal, s'utilitzarà exclusivament moneda social, creada per a l'ocasió Turutes Veganova que es podran bescanviar per euros en un espai anomenat OCL - Oficina de canvi local-. També, a criteri dels expositors, s'acceptaren monedes socials, com la Turuta de Vilanova i la Geltrú o els ecos de diversos indrets de Catalunya.



Plaça de les Casernes - Foto: Adrià Goula
Amb aquesta acció és pretén, d'una forma didàctica i pràctica, què són les monedes socials i com es poden utilitzar en el dia a dia de la nostra economia. 

La motivació d'organitzar per primera vegada, aquesta activitat l'argumenta l'associacio Ecoconscient de la següent forma: 


Plaça de les Casernes - Foto: Carme Dastis
"A la nostra ciutat i, en la societat en general, detectem que existeix un interès creixent per la cultura vegana. És per això, que des de l’entitat vilanovina, Associació EcoConscient que promou una alimentació conscient pel cos i la ment i que promociona el consum d’aliments locals procedents de l’agricultura biològica i de proximitat, oferint menús diaris elaborats amb bases macrobiòtiques i amb opció vegana,  tenim la voluntat d’organitzar una activitat en format firal dedicada a aquesta temàtica. Donat que la cultura vegana promou uns valors ètics, ambientals i nutricionals concrets, partint de la idea que som part de un sistema planetari molt complexe, com el nostre mateix cos, i que cada acció quotidiana nostra influeix en los dos sistemes, inclòs l’alimentació, creiem que els seus valors estan amb total sintonia  amb els que promouen les monedes socials, en quant les dues determinen un fort enllaç amb les xarxes locals, possibilitant formar economies locals més transparents, directes i, normalment, formades per persones que comparteixen una consciència sobre l’estat actual del nostre sistema planetari, en varis camps.
És per tot això, que s’ha proposat a l’Associació ECOL3VNG, creadora del Projecte Turuta, que promou la implementació de una moneda social local a Vilanova i la Geltrú, la Turuta, que tingui participació en l’organització de VEGANOVA"
I té per objectius:
  • Promoure la cultura vegana des d’una perspectiva integral
  • Promoure el coneixent i ús de les monedes socials, especialment la Turuta vilanovina
  • Crear sinergies col·laboratives amb entitats locals en sintonia amb el projecte
  • Oferir a la ciutadania vilanovina i visitants un dia festiu i instructiu respecte els continguts prioritaris de Veganova: cultura vegana i monedes socials

23/3/18

Taula rodona sobre l'aigua per commemorar el Dia mundial de l'Aigua

L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua amb l'objectiu d'oferir una oportunitat d'aprendre més sobre temes relacionats amb l'aigua, serveix d'inspiració per a compartir els problemes relacionats amb l'aigua i prendre mesures per canviar la situació: http://www.un.org/es/events/waterday/index.shtml
La Regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha organitzat la taula rodona: L'Aigua i la sequera. L'estalvi i l'ús eficient del recurs , que ha comptat amb la participació de Gerard Llobet, Regidor de Medi ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marc Arias, gerent de la Companyia d'aigües de Vilanova i la Geltrú, Albert Tubau, historiador, enginyer i president de l'Institut d'Estudis Penedesencs i Eloi Nolla, President de GETE- Ecologistes en Acció.
El Dia Mundial de l'Aigua se celebra anualment com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua dolça i la defensa de la gestió sostenible dels recursos d'aigua dolça.  Tot i cada any, el Dia Mundial de l'Aigua a escala internacional destaca un aspecte específic d'aigua dolça, i en l'edició del 2018 el lema es centra en "Aigua i sequera: estalvi i eficiència", diverses administracions catalanes s'han coordinat per promoure una campanya d'activitats de sensibilització, comunicació i educació ambiental conjunta i coordinada arreu del país.
Els objectius de la campanya del Dia mundial de l'Aigua 2018 a Catalunya són:
  1. Unificar esforços des de les diferents administracions i sumar energies per poder oferir a la ciutadania activitats al voltant del DMA2018.
  2. Campanya paraigües diversa, amb activitats projectades per diferents perfils de públic.
  3. Amb un eix vertebrador de contingut clar i transversal: sequera, estalvi i eficiència .
  4. Centralitzada i coordinada la informació sota un sol paraigües que faciliti l'accés

21/3/18

La Turuta present en els centres cívics de la Geltrú i el de Mar aquest mes de març

L'Associació ECOL3VNG ha estat convidada, edimarts 13 en el Centre cívic de la Geltrú i el dimecres 21 en el de Mar, per a explicar el Projecte Turuta i el seu funcionament. 
Aquests actes han estat oberts a tothom, però especialment pensat per usuàris  i usuàries d'aquests centres.

Centre cívic de la Geltrú

Centre cívic de Mar 

18/3/18

Gran èxit de la jornada dedicada a les plantes remeieres a l'Ortoll

Foto: Carme Dastis

Foto: Montserrat Virgili
Un  nombrós grup de persones han participat en l'activitat organitzada per La Plataforma Salvem l'Ortoll  i l'Associació ECOL3VNG (Projecte Turuta) el diumenge 18 de març al Turó del Sèu, consistent en una plantada popular de plantes remeireres de la mà dels  especialistes en el tema Pilar López Serra i Francesc Caralt, autors del llibre Plantes Remeieres de camps, vinyes i marges.  Aquesta obra és especialment interessant perquè són  relativament abundants les obres sobre els usos de les plantes medicinals pròpies de la Catalunya humida i pirinenca, però escassegen més els treballs referents a la Catalunya Nova, "la seca".
Foto: Montserrat Virgili
 S'ha elaborat amb la voluntat d'omplir aquest buit i de donar a conèixer al públic tant els usos tradicionals com le spropietats clínicament estudiades de les plantes que creixen als camps i vinyes del Penedés.
Els autors han aprofitat tant el seus coneixements en flora com en els coneixements del territori, per a recollir durant anys la informació i les orientacions per identificar-les i usar-les assenyadament.


Foto: Montserrat Virgili
Aquest acte s'emmarca en una de les accions que des de la Plataforma estan impulsant sobre medicina natural 'L'Ortoll del cos humà', que dóna a conèixer un mètode que segueix la tradició xinesa, conreant en forma de rellotge, dividit en 12 petites parcel·les, diverses plantes remeieres adequades per potenciar els diversos òrgans del cos humà.
Foto: Carme Dastis
Totes les persones assistents han coincidit en valorar la jornada com a molt interessant, instructiva i agradable, ajudat pel fet que ha estat un matí amb molt bon clima auguri de  l'arribada imminent de la primavera.

15/3/18

Jornada sobre plantes remeieres, diumenge 18 de març al Turó del Sèu

La Plataforma Salvem l'Ortoll  i l'Associació ECOL3VNG (Projecte Turuta)  organitzen una jornada dedicada a donar a conéixer diverses plantes remeireres de la mà de l'especialista en el tema Pilar López Serra, autora del llibre Plantes Remeieres de camps, vinyes i marges i que el presentarà durant l'activitat.

Aquest acte s'emmarca en una acció concreta que la Plataforma està impulsant sobre medicina natural: 
L’Ortoll del cos humà’, per donar a conèixer un mètode que segueix la tradició xinesa, conreant en forma de rellotge, dividit en 12 petites parcel·les, diverses plantes remeieres adequades per potenciar els diversos òrgans del cos humà que s'activen especialment a unes hores determinades. Actualment ja es poden trobar 20 espècies i amb l'acció del diumenge 18 de març es vol completar tot el rellotge amb diferents plantes apropiades per a cada òrgan dels cos.

Més informació sobre els treballs a l'Ortoll:
http://www.lavanguardia.com/local/vilanova/20170419/421788027020/recuperan-camino-ganadero-penedes-cerdanya.htm



6/3/18

La Turuta en els centres cívics de la Geltrú (dimarts 13) i el de Mar (dimecres 21) de Vilanova i la Geltrú, aquest mes de març

Membres de l'Associació ECOL3VNG explicaràn el funcionament de la moneda social local, la Turuta, en els centres cívics  La Geltrú, el dimarts 13 de març a les 18,30 hores i al Centre cívic Mar el dimecres 21 de març a les 18,30 hores. 

Són actes oberts que pretenen informar a tothom interessat en conèixer millor aquest projecte que va nèixer des de l'Associació, creada el maig de 2011 i que actualment compta amb 409 socis i sòcies dels quals 44 són oferents professionals.

4/3/18

Nou èxit de participació ciutadana en la 21ena edició del Mercat de Segona mà i Intercanvi celebrat el diumenge 4 de març

Una nova edició del Mercat de Segona mà i intercanvi, ha tingut lloc aquest diumenge amb la participació de nombrosa ciutadania que han portat les seves pertinences sobrants que posen a disposició de les persones visitants, en un total de 330 taules.

El mercat ha comptat amb la participació activa del Banc del Temps de Vilanova i la Geltrú i de l'Associació ECOL3VNG, impulsora de la moneda social, local, la Turuta que, tenen un espai per informar com funcionen aquests projectes. També ho han pogut fer des de l'espai, Àgora ambiental: membres del Banc del Temps han explicat el seu funcionament i membres del Cor de la Turuta, han amenitzat una estona el mercat, oferint un cantada popular i participativa, en forma d'assaig obert. El Cor de la Turuta, és una activitat de l'Associació ECOL3VNG  que proposa a totes les persones que vulguin participar, poder trobar-se per gaudir de la música i cantar cançons un cop al mes, en una trobada oberta a tothom i de forma molt espontània.
Espai del Mercat per informar dels Projectes locals amb finalitats
en sintonia amb els objectius del mateix
L'Agència local de l'energia, de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrútambé ha compartit aquest espai, oferint informació a la cuitadania sobre els serveis que ofereixen des del CRIA, al carrer Bonaire, 1 de la ciutat.
Sòcies d'ECOL3VNG oferint informació en el mercat
Membres del Banc del temps explicant el projecte
Membres del Cor de la Turuta tocant i cantant