La turuta ha estat present en la 8ena Trobada estatal de monedes socials, locals i complementàries i el I europeu, que en aquesta ocasió, s'ha dut a terme a la localitat de Zafra en Badajoz, durant els dies 18, 19 i 20 d'octubre i que ha estat organitzat per l'Associació Movimiento Páramo dedicada a la cooperació i el desenvolupament i ha comptat amb un important suport de l'Agencia Extremeña de Cooperación Internacional para el Desarrollo (Aexcid) de la Junta de Extremadura dins del programa de convocatoria de subvencions a programes d'Educació pel Desenvolupament de la Ciudadania (2017-21).
El cartell de la trobada dissenyat per l'Extremeny José Luis Fernández, creador també dels bitllets i moneda de Varamedí, representa en paraules del mateix autor "una reunió de Assemblea de participants diversos (raça, sexe, estatus social, discapacitat) que contribueixen a perfeccionar un projecte viu i lluminós (símbol: bombeta), com una mena de nova economia programada en codi obert a la qual tothom està convidat a contribuir de qualsevol manera: difondre'l ( símbol: altaveu), observant els aspectes de les fortaleses i debilitats (símbol: lupa), afegint idees (símbol: dit apuntant), fent ús d'ella (símbol: mans que paguen o cobren monedes, bitllets i en línia al mòbil), modificant els aspectes que poden apareixen com a incompletes (símbol: mà amb ploma), etc. Formes senzilles i colors contrastants, però amables, amb fonts arrodonides o cal·ligràfiques, per denotar proximitat.
El programa que s'ha desenvolupat durant els dies de divendres a diumenge, del 18 al 20 d'octubre ha estat molt complet i ha comptat amb 70 inscrits i la participació d'unes 50 persones assistents a les jornades.
El Varamedí és una eina d'economia social i solidària que que l'entitat, Movimiento Páramo ha creat i impulsat a Zafra, en forma de moneda local i social complementària a l'euro però recolzada per aquest i amb dos objectius fonamentals:
1. promoure el consum responsable i la producció més sostenible en la ciutadania Extremenca.
2. generar un consum local, responsable i sostenible entre el teixit social, comercial i de ciutadania. El projecte es realitzarà al municipi de Zafra, afectant directament a la seva població i indirectament a les persones que visiten la ciutat.
El programa ha comptat amb diverses i interessants intervencions que han presentat variades experiències de monedes socials, locals i complementàries, entre elles la Turuta de Vilanova i la Geltrú, a càrrec de membres d'ECOL3VNG, entitat impulsora de la mateixa. Fins a Zafra s'han desplaçat Carme Dastis, Ton Dalmau i Sakae Noda, estudiant japonès que està fent una estada a Vilanova i la Geltrú per aprodundir en el coneixement de la Turuta i de l'economia social i solidària.
PROGRAMA DE LES JORNADES:
Seminario técnico sobre monedas locales y complementarias como herramientas de desarrollo rural, local y regional en Extremadura de cara al periodo de programación 2020-2025. Franco Llobera
Las Monedas Sociales y Complementarias ante los objetivos de Desarrollo Sostenible de Naciones Unidas. José Luis Fernández-Pacheco
La experiencia de la Moneda Social La Mola del barrio de Hortaleza. Alfredo Morilla
La experiencia de la Moneda complementaria el Irati de la Mancomunidad de Residuos. Mónica Cuende
MedTOWN Co-producción de políticas sociales con actores de economía social y solidaria (ESS) para luchar contra la pobreza y la exclusión social. José María Ruibérriz de Torres
En la gestión de monedas locales: capturar o merecer. Lluís Muns (sobre la Grama de Santa Coloma de Gramenet)
Estrategia y herramientas de comunicación social. Blanca Crespo e Isabel Porras
Mesa redonda: contexto europeo. Andrea Caro (presencialment) i telemàticament: Georgina Gómez, Marco Turra i David Prino.
Las monedas sociales y complementarias en la construcción de comunidades sostenibles y la consecución de los ODS: indicadores de evaluación y aprendizaje. Susana Martín y José Luis Fernández Pacheco
Vilawatt, una moneda para la transición energética. Jaume Catarineu
Homenaje a Bernard Lietaer. Miguel Yasuyuki
Blockchain y monedas sociales: gobernanza y soberanía económica. Miguel Prados
Refuerzo de la ESS a través de las monedas complementarias en Catalunya. Karen Odelot y Jesús Mir, membres de la Cooperativa CooDin
Mesa redonda: banca ética monedas locales. Julio Gisbert, Belén Macías, Miguel Prados, Rodolfo Jaime, Manuel Martín
Pesadilla, peña y peñazo. Suspicacias y diseños de economías sociales. Francisco Ortega
El sistema de crédito cooperativo y el futuro de las multimonedas. Carme Dastis y Ton Dalmau
De los boniatos a los etics en Madrid. Genoveva López
Monetización del tiempo como divisa social: experiencias en bancos de tiempo. Julio Gisbert
La trobada ha estat molt ben valorada per les persones assistents que han pogut gaudir, un any més, de poder compartir experiències, coneixements i vivències, a la vegada que estones d'àpats comuns i activitats paral·leles com visita guiada per la ciutat i uba exhibició de balls populars a càrrec d'una entitat local.
La propera trobada de monedes socials tindrà lloc a Viladecans de la mà de la Vilawat el 2010.
Àlbums d'imatges:
Notícia de la Trobada emesa per RTVE:
|
Vara de medir, lloc emblemàtic de la ciutat
d'on pren del nom la moneda locala |
Vídeos del contingut de la Trobada:
Més informació: