8/6/20

Vilanova i la Geltrú recuperarà les defenses costaneres de la Guerra Civil

Durant la Guerra Civil espanyola es van construir al llarg de la costa vilanovina dotze defenses costaneres o nius de metralladora. Algun d'aquests elements patrimonials ha desaparegut, altres estan molt malmesos, i algun ha quedat submergit al mar. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha encarregat a una empresa especialista la recuperació, manteniment i conservació d'aquestes defenses per fer-les visitables.
Font: Eix Diari
Així, la ciutat  fa una aposta clara per recuperar la  seva memòria històrica des de principis del segle XX fins a 1979, com a salvaguarda fonamental per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació als Drets Humans. En el marc d'aquesta tasca, lerà la seu de la propera trobada de la quarantena d'ajuntaments de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més.
Per ajudar a conèixer la nostra història recent, la web municipal de Memòria Històrica inclou un mapa interactiu que ubica i explica les deu defenses costaneres que es començaran a recuperar aquesta tardor, i que va acompanyat de dos mapes interactius amb informació d'altres Espais de Memòria de la ciutat: el de la Vilanova republicana i el de la Vilanova en guerra.
Les defenses costaneres de la Guerra Civil
L'any 1936 Vilanova i la Geltrú era un gran poble industrial de 17.494 habitants que comptava amb un important teixit industrial, on destacava per exemple la fàbrica Pirelli, amb 1.500 treballadors i que va a passar a fabricar màscares de guerra contra gasos durant el conflicte. Com la resta de poblacions litorals de Catalunya, va fortificar la seva costa per evitar el desembarcament de tropes rebels provinents de Mallorca, construïnt posicions defensives com observatoris i refugis, però sobretot nius de metralladores i trinxeres. 7 dels 10 nius de metralladora o casamates que es van construir a la façana marítima de Vilanova eren nius senzills, per una sola metralladora; amb una entrada lateral o dorsal i amb dues espitlleres per on poder obrir foc, construïts amb formigó armat.
Font: La Fura
La deportació als camps nazis
Un altre dels itineraris que proposa la pàgina web a través d'un mapa interactiu és el relacionat amb la deportació als camps nazisEs tracta del Projecte Stolpersteine a VNG, que consisteix en petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Les pedres de topada o stolpersteine són un petit monument d'admonició que es posa a la vorera davant del darrer lloc on va viure d'una víctima del nacionalsocialisme, abans del seu arrest i la seva deportació. Es poden trobar per tot Europa, i a Vilanova i la Geltrú se n'instal·laran 19 aquesta tardor.
A la web de Memòria Històrica i dins els mapes s'hi pot trobar informació sobre la història i els seus personatges, així com estudis sobre la Guerra Civil dels historiadors Xavier López i Adrià Cabezas.
Més informació a Eix Diari i La Fura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada