30/1/21

Ecol3vng s'afegeix a la commemoració del Dia Internacional (27 gener) en memòria de les víctimes de l'Holocaust en record de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz i de milions de persones assassinades per nazisme per la seva pertinença a la comunitat jueva

Enguany, responent a la crida de l'entitat AMICAL MAUTHAUSEN I ALTRES CAMPS I DE TOTES LES VÍCTIMES DEL NAZISME A ESPANYA,  d'encendre una espelma en un espai / lloc de memòria per seguir commemorant el 27 de gener de forma no presencial a causa de la pandèmia provocada per la COVID-19, Ecol3vng que participa cada any en l'ofrena floral, ha depositat un ram i encès una espelma en l'espai de memòria de històrica que Vilanova i la Geltrú ha creat a la plaça Paixeteria. 


DIA INTERNACIONAL EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE L'HOLOCAUST 2021

MANIFEST

Al novembre de l'any 2005 l'Assemblea General de l'ONU va designar el 27 de gener, data de l'alliberament d'Auschwitz, “Dia Internacional de Commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat”, iniciativa confirmada pel Parlament Europeu i la UNESCO, amb el propòsit de recordar  totes les víctimes de l'Holocaust i de la persecució nazi i evitar presents i futurs genocidis en les nostres societats.

         A partir de llavors a Espanya i en diferents punts del planeta es recorda les víctimes del genocidi dut a terme pel règim nazi i els seus aliats durant la Segona Guerra Mundial, en la mesura que la memòria no és tan sols un acte de justícia per a les víctimes sinó un instrument d'alerta i prevenció. Durant el règim nacionalsocialista no tan sols es va universalitzar i va estendre el crim, amb petjades indelebles, sinó que es van soscavar els fonaments mateixos de la civilització i es va destruir la Humanitat.

      L'eliminació dels jueus va venir precedida per una sèrie de mesures d'identificació i segregació que els van privar de tots els seus drets, procés que va conduir a l'assassinat industrial i planificat, una vegada consumades també les matances en els territoris de la Unió Soviètica. També totes les poblacions europees ocupades pel règim nacionalsocialista van rebre els seus atacs criminals, dirigits no tan sols contra els jueus, sinó contra tots aquells que s'oposaven als dictats nazis i lluitaven per la seva llibertat.

     El règim nacionalsocialista preveia la construcció d'una nova societat basada en la desigualtat dels éssers humans, sota el mite de les races, i en el seu dret a decidir els qui tenien dret a la vida i els qui estaven condemnats a l'esclavitud i la mort. L'imperi nazi es va erigir sobre milions de cadàvers i d'esclaus: opositors polítics, discapacitats, maçons, gitanos, homosexuals, testimonis de Jehovà… Entre ells, els gairebé 10.000 dones i homes espanyols republicans deportats als camps del Reich, per la seva condició d'enemics polítics de Franco i de Hitler i per la seva contribució a la lluita contra l'ocupant alemany a França.

       Integrar el record de l'Holocaust i de totes les víctimes del nazisme en les consciències individuals i col·lectives ha de servir per a conèixer fins on pot arribar la capacitat humana per a perpetrar el mal i per a exercir el bé, i ha de convertir-se en arma poderosa enfront de missatges i insídies amenaçadores en èpoques de crisi i inseguretats. Perquè reflexionar sobre les causes i conseqüències de l'Holocaust i la persecució de tots els col·lectius considerats enemics esdevé compromís de lluita contra l'antisemitisme, el racisme i qualsevol forma d'intolerància, així com contra els revisionismes i els negacionismes.

        Davant de tot això, compromís personal i compromís polític durant els 365 dies de l'any, encarnats simbòlicament en aquest 27 de gener i en el pròxim dia 5 de maig, instaurat com a dia d'homenatge a les víctimes espanyoles del nazisme.

Gener 2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada