L'associació ECOL3VNG promotora del Projecte Turuta ha celebrat l'assemblea de projectes de l'any 2023 el diumenge 29 de gener al Centre cívic de Sant Joan amb l'assistència de 17 socis i socies.
31/1/23
30/1/23
29/1/23
Cerimonia de memòria històrica en commemoració del dia internacional de l'Holocaust el dissabte 28 de gener amb participació de diverses entitats vilanovines
Enguany, sota el lema "Gent corrent" es van recordar totes les victimes de l'Holocaust i als 35 deportats del Garraf, fent una crida a seguir lluitant per acabar definitivament amb el feixisme i a treballar a favor de la pau, la justícia i la igualtat entre els pobles.
L'acte va ser conduït per alumnes de centres educatius participants implicats en el Projecte Buchenwald i en la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més” (A.Galí, el CIM, J.Mir i Santa Teresa).
Es van fer les ofrenes floral a càrrec d'entitats, col·lectius, institucions i partits polítics i es va acabar cantant la simbòlica cançó Bella Ciao amb alumnes i membres del Cor de la Turuta.
L'acte forma part d'una programació global que es durà a terme a la ciutat diversos dies: https://www.vilanova.cat/cultura/mh_vng
27/1/23
24/1/23
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú presenta el Banc de la memòria oral
Es tracta d'entrevistes en format audiovisual que volen recollir la memòria oral de la ciutat entre el període de la dictadura franquista i els primers anys de la democràcia.
En el marc de les activitats de Memòria Històrica a Vilanova i la Geltrú, s'ha presentat el projecte del Banc de la Memòria Oral, sorgit de la Comissió de Memòria Històrica de l'Ajuntament.
Centrada en el període històric de la Guerra Civil, la postguerra, la transició i els primers anys de la democràcia, es vol recuperar la font oral per entendre la història del segle XX, aportant una visió més personal als relats històrics i fent-los més humans.
El Banc vol recollir, en un format audiovisual, una mostra significativa de la memòria oral de la localitat de Vilanova i la Geltrú entre el període de la dictadura franquista i els primers anys de la democràcia. També recuperarà tots els anteriors documents sonors de la ciutat, incorporant per exemple les entrevistes que s'han fet a les membres del Taller Història a les nostres mans - Dones amb memòria, així com els programes i entrevistes de ràdio realitzats per Canal Blau o per altres mitjans locals.
Tot plegat es vol preservar en una base de dades a l'Arxiu Comarcal del Garraf perquè qualsevol investigador o usuari ho pugui consultar en qualsevol recerca sobre aquestes etapes cronològiques de la ciutat.
Des de la fi de la dictadura franquista, Vilanova i la Geltrú ha vetllat per la recuperació a l'espai públic de la memòria de la II República i la Guerra Civil. Diverses han estat les iniciatives de memòria que s'han fet a la ciutat des de l'any 1977 fins ara. Cal destacar, a l'espai públic, la retirada del monument a les víctimes franquistes (1977), l'escultura a Francesc Macià per subscripció popular a la Rambla de la Pau (1983), o el monument a les víctimes de la deportació que hi ha situat a la plaça de la Peixateria (2001).
En l'apartat de memòria i testimoniatge, cal destacar la tasca que ha fet el Taller Història a les Nostres Mans – Dones amb Memòria (1998), una iniciativa que ha pretès recuperar la memòria oral de la ciutat des de la Guerra Civil i en veu femenina, sota l'impuls del mateix Ajuntament i la Diputació de Barcelona.
El 2009 es va crear la Comissió de Memòria Històrica a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, un òrgan multidisciplinar i representatiu necessari per recordar, mantenir, recuperar i transmetre la memòria històrica de la ciutat des de principis del segle XX fins a 1975, com a salvaguarda fonamental per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació als Drets Humans. Des de la seva creació, la Comissió ha realitzat diverses accions, com l'Espai de repòs en record a les víctimes de la Guerra, al cementiri municipal, o l'adhesió al Projecte Stolpersteine (2019) que visibilitza a l'espai públic un total de 17 llambordes de deportats vilanovins.
Font: www.vilanova.cat
23/1/23
Xerrada sobre comunitats energètiques com a eina per la justícia social, divendres 27 de gener a Casa del Mar
17/1/23
A favor de la memòria històrica: Construïm el bosc de la memòria de la deportació, diumenge 22 de gener
16/1/23
15/1/23
Ecol3vng participarà, junt amb altres entitats locals, en la commemoració del Dia internacional de l'Holocaust i de Prevenció de crims contra la humanitat
L'Associació Buchenwald en col·laboració amb l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha organitzat una nova edició de Dia internacional de l’Holocaust i de Prevenció de Crims Contra la Humanitat pel proper 28 de gener de 2023 a la Plaça de la Peixateria a les 19h amb el lema: “GENT CORRENT” .
El programa és el següent:
1.-Salutació, benvinguda i presentació (Alumnes de l’Escola de teatre TRACART)
2.-Interpretació musical (quartet de corda de grau professional de l’Escola i Conservatori de música de Vilanova).
3.-Parlament ( Enric Garriga, president de l’Associació Buchenwald)
4.-Performance teatral
5.-Lectures a càrrec d’alumnes dels Centres implicats en el Projecte Buchenwald i en la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més” (A.Galí, el CIM, J.Mir i Santa Teresa)
6.- Interpretació musical (quartet de corda de grau professional de l’Escola i Conservatori de música de Vilanova) .
7.-Tradicional encesa d’espelmes per representants dels col·lectius de víctimes, en record dels més de 6 milions de víctimes jueves de l’Holocaust i els 4 milions d’altres víctimes dels camps nazis. Acompanyats per alumnes de l’escola el CIM, Divina Providència i INS Joaquim Mir (música de fons.)
8.-Homenatge a tots els deportats del Garraf : Lectura dels noms dels deportats del Garraf , a càrrec d’alumnes dels INS Dolors Mallafrè i Manuel de Cabanyes de Vilanova . Lectura dels 35 noms de les víctimes dels camps nazis de Vilanova, Sitges, Ribes, Cubelles.....
9.-Ofrena de flors a càrrec de col·lectius, entitats i partits polítics.
10.-Ofrena Floral a càrrec de càrrec de representants de l’Associació “Buchenwald”, promotora d’aquest acte.
11.-Ofrena Floral dels Ajuntaments i Consell Comarcal:
12.-Parlament a càrrec la Sra Olga Arnau , alcaldessa de Vilanova i la Geltrú .
13.- Un minut de silenci.
14.-Final amb música : Interpretació col·lectiva de la cançó Bella Ciao, amb el Cor de la Turuta i alumnat del INS Joaquim Mir, i l’Escola Divina Providència.
15.-Cloenda
més informació AQUÍ
13/1/23
El diumenge 15 de gener s'organitza una passejada pel Circuit d'Adarró
Garraf Coopera proposa una nova activitat per a conèixer el paratge de l'Ortoll on es realitzen les tasques de recuperació.
En aquesta ocasió la proposta consisteix en una passeja pel Circuit d'Adarró en sentit contrari a les agulles del rellotge, sortint de la plaça d'Adarró a les 9:30 h i amb parada a les 11 al Turó del Seu amb explicaciò de les feines que hi fa Garraf Coopera.Qui prefereixi enlloc de passejar plantar, podar, restaurar marges, etc. podrà fer-ho al Turó del Sèu a partir de les 9:30 h, com tots els tercer diumenge de mes.
12/1/23
4/1/23
Pagesos i sínies de la ciutat fan visibles els seus productes de temporada amb cartells certificats per incentivar el consum de proximitat
Josep Alsina, de la sínia Alsina, és el primer dels pagesos de Vilanova i la Geltrú que llueix a la parada exterior del mercat del Centre el cartell que l'identifica com a productor local. En aquest cartell, que forma part de les mesures de promoció dels productes de proximitat de la Taula del Primer Sector, es destaquen quins són els productes de temporada que conrea: albercoc, caquis, coliflor, maduixes, mongeta tendra, patates, préssecs, pèsols i tomàquets.
Amb aquesta iniciativa la Taula del Primer Sector vol contribuir a fer visibles els productes “quilòmetre zero”. Una fórmula per potenciar el consum de productes locals i de temporada. La comercialització de producte de producció pròpia constitueix un avantatge competitiu que encaixa amb les actuals tendències dels consumidors que, cada cop més, aprecien i valoren aquests productes com a garants d'una millor qualitat, benestar i també per ser més respectuosos ambientalment.
La nova cartellera vol actuar a més a més d'eina promocional com un certificat de qualitat. Cada cartell s'acompanya amb un codi QR que ofereix informació ampliada sobre el pagès, la sínia i la seva producció a la pàgina web municipal. Una forma de posar cara als productors locals i que contextualitza, amb dades, la situació actual dels pagesos en actiu a la ciutat.
Entre altres informacions trobareu quins són els principals productes que es conreen i comercialitzen a les parades dels mercats municipals del Centre i de mar. Una producció que a l'estiu compren tomàquets, albergínies, pebrots, carabassó, carabassa, mongeta, mongeta de mata baixa, mongeta perona, patata, préssecs, albercocs, maduixes, melons, síndries, raïm i herbes aromàtiques. A l'hivern els productes de temporada són: espigalls, escarola, escarola perruqueta, enciams, bledes, faves, pastanagues, col, col paperina, coliflor, bròquil morat i verd, bròcolis, col kale, api-rave, fonoll, patates, moniatos, carxofes, ceballots, espàrrecs, pèsols, julivert, tomàquets, taronges, llimones, pomes i oli.
font: web municipal VNG
NOTÍCIA A CANAL BLAU TV: Vilanova identifca amb una certificacio una desena de pagesos locals per fomentar el consum de proximitat.
3/1/23
Millora dels camins agraris que donen accés a diverses sínies del terme municipal de Vilanova i la Geltrú
Una de les primeres accions sorgides de la recentment creada Taula Local del Primer Sector ha permès iniciar el procés d'arranjament dels camins agraris que donen accés a diverses sínies del terme municipal de Vilanova i la Geltrú.
2/1/23
Restauració ambiental de les piste d'atletisme de Vilanova i la Geltrú a càrrec d'ARBA LITORAL
El dissabte 7 de gener, l'Associació per la Recuperació del Bosc Autòcton al Sistema Litoral Català (ARBA LITORAL) ha organitzat una jornada de restauració ambiental a les Pistes Municipals d'Atletisme Carme Sugrañes Blay. L'acció, que compta amb el suport de la Regidoria d'Esports de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, consistirà en la plantació d'una tanca vegetal al voltant del perímetre exterior de les instal·lacions esportives.