26/10/15

25/10/15

La turuta i altres monedes socials catalanes convidades a participar en la IV Fira d'economia solidària de Catalunya

El dissabte 24 d'octubre i, dins de la programació d'activitats  que ha organitzat la  IV Fira d'economia Solidària de Catalunya, el Ton Dalmau, coordinador de l'associació ECOL3VNG impulsora del Projecte Turuta, ha representat l'entitat en dos actes: a les 13 h en la xerrada Les múltiples unitats de valors per a l'intercanvi quotidià, dirigida a un públic en el que també han intervingut altres representants de monedes: Esteve Badia (L'hora de l'ecoxarxa del Bages), Jordi Flores (Eco, de l'Ecoxarxa de Tarragona) i August Corrons (de l'Institut de moneda social). L'acte, coordinat, Jordi Griera, impulsor de l'Eurocat, membre d'ECOL3VNG i cofundador de l'Institut de moneda social, va convocar a un bon nombre de públic interessats pel tema que va fer nombroses preguntes.

A la tarda, de 16 a 20 h. es va realitzar una sessió de treball:  I Trobada de monedes socials enxarxades amb la Xarxa d'economia social (XES) per tal d'establir intercooperació i connexions entre elles. Els resultats han estat molt positius, ja que s'ha iniciat una col·laboració que tindrà continuïtat amb reunions periòdiques i projectes comuns de treball.

ÀLBUM FOTOS DE LA FIRA
Dades de la Fira:  19.000 visitants, 199 expositors, 140 ponents i participants a les taules rodones i 100 voluntàries que han fet realitat la #fesc2015.

23/10/15

El Projecte turuta present a la Fira d'Economia Solidaria de Catalunya en la I Trobada de monedes socials enxarxades amb la XES

El proper dissabte 24 d'octubre d'octubre,  en el marc de la IV Fira d'economia Solidària de Catalunya  que tindrà lloc a l'Antiga Fàbrica Fabra i Coasts de Barcelona se celebrarà un acte informatiu sobre què són i com funcionen les monedes socials i també la I Trobada de monedes socials enxarxades amb la Xarxa d'economia social (XES). Una de les monedes socials que estarà present és la Turuta.
Des de fa mesos que s'està treballant en xarxa amb altres monedes socials catalanes, l'Eco de l'Ecoxarxa de Tarragona i l'Hora de l'Ecoxarxa del Bages, A Bona hora, amb l'objectiu de conformar un front comú entre les diferents monedes socials del territori (locals, complementàries, ciutadanes, bancs del temps, ecoxarxes etc) per a poder comunicar els projectes comuns i establir una coordinació i cooperació permanent. 

Diumenge 25 d'octubre Pícnic de tardor a l'Ortoll organitzat per la Plataforma Ortoll-St Gervasi

Abans de menjar es farà una visita guiada al camí d’Adarró, un camí medieval amb marges de pedra seca que s’ha recuperat gràcies a l’esforç durant quatre anys de persones voluntàries de la Plataforma en Defensa d’Ortoll-Sant Gervasi


També es farà una presentació del circuit d’Adarró, una ruta circular de 4,5 km per passejar a peu o amb bicicleta de muntanya que recorre tota la zona verda de l’Ortoll de més de 100 ha. Per als petits es faran diferents jocs, alguns d’ells relacionats amb la tardor i el Halloween.
Desprès, tothom pararà les seves estovalles a terra i es farà un àpat tots junts amb intercanvi dels menjars que ha portat cadascú.

L’activitat és gratuïta. Les persones que volen participar han d’estar a l’entrada de l’escola Llebetx a les 12 h, on serà recollida per gent de la Plataforma, o poden anar directament a l’hort del camí d’Adarró. No és necessari la inscripció prèvia.

22/10/15

Nou curs internacional dels cistellers artesans Mònica Guilera i Tim Jhonson

Durant els dies 19, 20 i 21 d'octubre la Mònica i el Tim, cistellaires artesans, han organitzat, amb el suport d'ECOL3VNG, un nou curs internacional de cistelleria amb alumnes provinents de Noruega. Han estat acollits pel Centre cívic La Geltrú i durant tres dies han pogut apendre diverses tècniques de cistelleria utilitzant materials locals com la olivera, les fulles de margalló, la palmera datilera, la canya, el vímet...  i exploraran estructures i textures diverses. El Tim que, també és un reputat fotògraf, ens ha fet arribar unes imatges.  Felicitats per preservar i difondre oficis ascentrals!
Foto de grup dels participants i els dos mestres cistellaires

21/10/15

Jordi Griera presenta la nova moneda social Eurocat al Col·legi d'economistes de Catalunya

Moment de la intervenció de Jordi Griera explicant la Turuta
 i el model de gestió anomenat Arbre d'enriquiment local (AEL)
Jordi Griera, president de la Fundació Ineval, soci d'ECOL3VNG, especialista en economia social i impulsor de l'Eurocat, junt amb Susana Martín, economista independent, impulsora de l'Eurocat i autora del llibre sobre economia i el paper que juga el diner Nada está perdido van realitzar una conferència, el dimecres 21 d'octubre al Col·legi d'economistes de Catalunya, sota el títol de El projecte Eurocat:  una moneda complementària catalana.
En la seva intervenció, el Jordi Griera va fer un repàs a les formes de diner, en quant eina facilitadora d'intercanvis de béns i serveis fins a l'actualitat, explicant l'aparició de les monedes socials i la seva especial proliferació a Catalunya a partir de 2009.  Dins d'aquestes, ha centrat la seva dissertació en la Turuta, moneda social local de Vilanova i la Geltrú i el seu funcionament.
(Vídeo de la seva intervenció)

19/10/15

ECOL3VNG celebra assemblea en el Cívic de Sant Joan

El diumenge 18 d'octubre l'Associació ECOL3VNG ha celebrat assemblea general en el Centre cívic de Sant Joan. Els socis i sòcies que van assistir van tractar els diversos temes i projectes que està desenvolupant l'associació, l'estat econòmic i projectes de futur.
En acabar, com és habitual, es va fer un pica-pica compartit.


17/10/15

Jornada de neteja del litoral del Garraf diumenge 18 d'octubre

El Consorci del Colls-Miralpeix, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Decathlon, organitzem una nova jornada de neteja del litoral del Garraf,a la Platja Llarga i Racó de Santa Llúcia de Vilanova i la Geltrú.

14/10/15

El Projecte Turuta convidat a presentar-se a Porto (Portugal)

Pictograma distintiu de la moneda social Ecosol
Divendres 2 d'octubre a la casa 
Cartell anunciador de l'acte

Res-da-Rua de Porto va estar convidat per la Comunitat Ecosol, moneda social portoense que fa any i mig que s'ha creat com a eina per afavorir la solidaritat, el Projecte Turuta per oferir una xerrada sobre el seu funcionament.
Abans de la trobada es va realitzar un sopar comunitari i,  seguidament, la xerrada en la que els assistents van mostrar-se molt interessats en conèixer els detalls del funcionament del projecte, establint-se un interessant diàleg i preguntes sobre detalls i concreccions del projecte.
La trobada va acabar cantant tots plegats una cançó en català i portugués: 
http://qzhmmswkkxyyl.com/mp3/2267127461/la-turuta-ton-dalmau-canta.html

. Tots els assistents van coincidir en que les monedes socials són una excel·lent eina al servei de la solidaritat i el canvi econòmic i social.

Foto record amb alguns dels organitzadors

L'Economat de VNG ofereix dos tallers d'estalvi energètic

Els tallers, gratuïts i oberts a tothom, seran específics sobre la llum el 19 d'octubre, i sobre l'aigua i el gas el dia 26. Cal  inscriure's enviant un correu electrònic a treyes@vilanova.cat, o bé al mateix local de l'Economat, al número 6 del carrer del Recreo.
Aquests tallers, que són possibles gràcies a la col•laboració de l'Agència Local de l'Energia i de la Companyia Municipal d'aigües, formen el segon dels tres blocs formatius de l'Economat: cuina econòmica, estalvi energètic i recursos al nostre abast. L'Economat de VNG vol ser un servei ampli, que vagi més enllà de la distribució gratuïta d'aliments. Per això s'està repensant constantment i obrint nous camins que portin a consolidar-lo com un projecte de ciutat, obert a tothom. Des d'aquesta idea, s'ha creat una àmplia oferta formativa, la temàtica de la qual és l'economia domèstica, en totes les seves vessants, per oferir eines i consells útils per millorar la gestió del pressupost familiar.

13/10/15

La revista 15-15-15 entrevista a dos membres de transició

Manu, Carme i Ton a l'establiment  La Gramola
de Santiago de Compostela (juliol 2015)
Manuel Casal Lodeiro, és un home polifacètic: fundador i coordinador de la revista 15-15-15;  creador de monedes socials com el Galeuro i el Revo (moneda complementària per compensar a les persones que col·laboren amb la revista);  divulgador del conceopte Peak Oil i altres amenaces per a la civilització industrial. Autor de "Nosotros, los detritívoros" i coordinador de la "Guía para o descenso enerxético", s'ha trobat el 28 de juliol  a Santiago de Compostela amb dos membres de Transició VNG i també del Projecte Turuta. 
Fruit d'aquesta trobada per conèixer els projectes mutus, va sorgir la proposta d'una entrevista que ell ha anomenat: "Transició VNG y la Turuta: hacia una sociedad diversa, sostenible y pacífica" i que recentment ha publicat en el darrer número de la revista.  El nostre agraiment al Manu per la seva creativitat, amabilitat  i pel seu interès per Transició VNG.

12/10/15

Un centenar de persones assisteixen a la xerrada de la dra. Ilari dedicada a l'ingesta de l'aigua de mar

Moment de la presentació de l'acte a càrrec
de Carme Dastis membre d'ECOL3VNG
Dra. Ma. Teresa Ilari i Mariano Arnal
El divendres 9 d'octubre a la sala d'actes de la UPC de Vilanova i la Geltrú, l'Associació ECOL3VNG ha ofert la xerrada El poder terapèutic i nutricional de l'aigua del mar a càrrec de la doctora catalana Ma. Teresa Ilari, doctora homeòpata i directora de la clínica Santo Domingo de Managua (Nicaragua), la qual té una experiència clínica amb l'ingesta d'aigua de mar entre les persones que a ella li agrada denominar "consultants" enlloc de pacients des de 2003 a Nicaragua. 
Des de la Fundació Aqua Marisamb seu a Badalona,  que té per finalitat investigar i divulgar les propietats terapèutiques i nutritives de l'aigua de mar i que va ser el centre que va introduir a la doctora en el coneixement de les propietats de l'aigua de mar, ens va visitar el seu Vice-President, Mariano Arnal, que junt amb la doctora van oferir una amena, didàctica i entretinguda xerrada que va convocar a un centenar de persones i va provocar un nombre important de preguntes en la segona part de l'acte.

9/10/15

Els objectius de la cooperativa La Vinagreta: reportatge a Canal Blau TV

Enguany, la cooperativa de consum La Vinagreta compleix cinc anys. Aplega ja una quarantena de famílies, que veuen en aquest model una manera de consumir de manera responsable.
Nou local a Can Pistraus

Des de juliol ha canviat d’ubicació, i ha passat de l’Ateneu Vilanoví al local de Can Pistraus, que és on reben els proveïdors i fan els repartiments de les comandes. Veuen aquest canvi com una oportunitat de poder programar més actes divulgatius.

Veure el reportatge: Els objectius de la cooperativa La Vinagreta

1/10/15

Xerrada del professor Luiz Carlos Pinheiro sobre la producció d'aliments saludables sense llaurar ni verins

Eloisa Pérez, Ana Digón i el professor en el moment
de la presentació de l'acte
Setanta persones van assistir a la xerrada que va oferir el dimecres 30 de setembre al centre cívic La Geltrú el professor Luiz Carlos Pinhiero sobre la producció d'aliments saludables sense llaurar ni utilització de productes químics.
L'acte, organitzat per ECOL3VNG i Agricultura regenerativa ibérica, va ser presentat per Eloisa Pérez, sòcia d'ECOL3VNG, que va donar la benvinguda al professor provinent de Brasil i a la coordinadora de la xarxa d'agricultura ibèrica regenerativa, Ana Digón, que a la vegada va presentar la figura del professor i explicar la tasca que està desenvolupant en la seva gira pedagògica i divulgativa per Catalunya.
En paraules del professor:  "per afavorir el consum de productes ecològics cal augmentar el poder adquisitiu de les famílies", però a la vegada recorda que "els productes ecològics no necessàriament són més cars que els convencionals". El seu discurs també assenyala que l'anomenada Revolució Verda que 60 anys enrere predicava la necessitat d'assegurar l'accés a l'alimentació a partir de la producció intensiva, s'ha demostrat ara ineficaç. Primer perquè continua havent una part important de la població que passa fam, i després perquè l'ús de productes agroquímics està lligat a l'augment de diferents tipus de malalties.
"Sense sobirania alimentària no pot haver sobirania política"  és un dels missatges que ens ha donat, conseqüentment, "hem de ser consumidors responsables i exigents amb tot allò que comprem i començar a ser part activa en la nostra alimentació".


Notícia a Canal Blau TV sobre l'acte Producció agroecològica o producció intensiva?





Dos professors japonesos visiten els horts urbans gestionats per ECOL3VNG i volen conèixer el Projecte Turuta que impulsa l'associació

El dimecres 23 de setembre acompanyats per l'especialista en monedes socials, Miguel Yasuyuki, van visitar VNG els japonesos: Shigeru Imasato, professor emèrit de Kyushu University, professor del centre Graduate School of Policy & Management i director del Center of Social Welness Studies Doshisha University  i Kanako Imasati, professora  de la Facultat de ciències polítiques de Ryukoku University a Kyoto.

El professor Imasato és també impulsor de projectes d'agricultura ecològica i pràctiques d'innovació social en el seu país, on ha creat varis projectes, dirigits a persones de totes les edats i actius en aquest moments.

Aquests dies estan fent un recorregut per la península ibèrica, acompanyats del guia i intèrpret Yasuyuki per a conèixer pràctiques innovadores en agricultura ecològica urbana. Han visitat Porto, Lisboa, Madrid i Barcelona, entre altres ciutats.
Resepcte Vilanova i la Geltrú els ha atret poder conèixer com la moneda social local, la turuta, és utilitzada per a implementar aquestes pràctiques que tenen com un dels seus principals objectius, l'assoliment de la sobirània alimentària.
Membres d'ECOL3VNG van acompanyar-los a l'hort de la Vinya, un dels horts comunitaris que gestiona l'entitat per posteriorment acabar la visita al CRIA on els hi van explicar detalls del projecte.