20/1/16

Cessió d'una parcel·la pública dins l'Ortoll a l'ONG Garraf Coopera

La proposta té com a principal objectiu esdevenir un indret d'atracció turística i de lleure al voltant dels espais naturals i protegits. 
El dimecres 13 de gener s'ha signat el conveni entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i les organitzacions socials i ciuitadanes que conformen la Plataforma de l'Ortoll Sant Gervasi mitjançant l'ONG Garraf Coopera, per dos anys, consistent en la cessió d'una hectàrea de superfície a l'Ortoll. Conservar els beneficis que aporten els espais naturals (aigua, aliments i molts altres), mantenir els paisatges i el patrimoni cultural que tant estimem, i aturar la pèrdua d’espècies animals i vegetals són reptes que afronta la custòdia del territori. Concretament al Turó del Sèu (al bell mig de l'Ortoll i circuit d'Adarró), s'ha fet la cessió d'una finca pública avui en dia semi-abandonada que té un especial interès per la fauna, la flora, el paisatge i el patrimoni cultural de Vilanova i la Geltrú. La proposta té com a principal objectiu esdevenir un pol d'atracció turística i de lleure a Vilanova i al Geltrú i per extensió, al Garraf.
Foto: Mike
Una altra característica singular, és el fet que segons l'actual POUM (Pla General Urbanístic del 2001) vigent a Vilanova, aquests paratges, actualment tenen la consideració de sòl urbanitzable, tot i que comprenen espais forestals, agraris, fluvials, marins i fins i tot urbans. La quasi totalitat de les finques que s'hi troben són de propietat privada i es vol animar a la cessió de les parcel·les per tal de dinamitzar l'espai.
Foto: bloc Plataforma Ortoll-Sant Gervasi
A la pràctica, la custòdia del territori es concreta en pactes voluntaris que acorden les entitats de custòdia del territori i els propietaris dels terrenys que es volen conservar. S'estableixen compromisos per a les dues parts dirigits a mantenir o recuperar el medi natural i el paisatge de les finques.
Concretament, la Plataforma Ortoll-Sant Gervasi és una entitat sense finalitat de lucre que vol aconseguir un coneixement i sostenibilitat d'aquest espai natural que consta d'unes 100 hectàrees en una zona periurbana de Vilanova i la Geltrú, a tocar de la costa. Durant els darrers quatre anys, la Plataforma ha estat impulsant i coordinant diverses activitats per tal de fer visible la necessitat d'un pulmó verd a la ciutat de Vilanova. S'ha fet difusió i aprenentatge a instituts, escoles, universitats així com a la resta de població en general. La Plataforma ha recuperat, difós i protegit els camins d'Adarró així com els elements de pedra seca que conformen l'espai mitjançant la cooperació i el voluntariat sense cap mena de finalitat lucrativa, gràcies a petites donacions particulars i de subvencions de l'Ajuntament vilanoví. 
Font: www.eixdiari.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada