25/5/17

Vilanova i la Geltrú, fundadora de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària

Vilanova i la Geltrú forma part dels 31 ajuntaments de Catalunya que el 17 de maig passat van crear la primera associació municipal per fomentar noves formes de produir i consumir democràtiques, solidàries i sostenibles, amb l'objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques.
Barcelona va acollir l'acte formal de constitució de l'Associació Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMESS), amb l'adhesió formal de 31 pobles i ciutats que representen el 44% de la població de Catalunya. El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet, va ser-hi present.

L'objectiu d'aquesta aliança municipal és impulsar un model socioeconòmic alternatiu transformador que contribueixi a la reducció de les desigualtats socials i territorials i a promoure una economia al servei de les persones i de la justícia social
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú fa temps que ha anat desenvolupant algunes iniciatives vinculades a l'Economia Social i solidària, i arran de l'aprovació per Ple el mes de setembre de 2016 del manifest per a la creació de la XMESS es va constituir un grup de treball interdepartamental que va elaborar un PLA D'ACCIÓ 2017 DE L'ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA A VILANOVA I LA GELTRÚ que es va presentar en el marc del Fòrum de treball d'entitats i col·lectius per l'Economia Social que es va celebrar recentment a la nostra ciutat (vegeu notícia aquí)
L'objectiu fundacional de la XMESS és promoure, reforçar i consolidar l'economia social i solidària, fixar objectius i estratègies comunes i fomentar la cooperació i l'acció conjunta dels diferents municipis alhora d'impulsar polítiques públiques.
Es tracta, doncs, d'intensificar una estratègia territorial compartida, per fer de l'Economia Cooperativa, Social, Solidària (ESS) un dels instruments principals de superació de les actuals desigualtats socials, de generació d'ocupació de qualitat i, en definitiva, d'impuls d'un nou model socioeconòmic més democràtic, just i sostenible.
La primera aliança municipal per impulsar i compartir experiències d'ESS treballarà per fomentar noves formes de produir i consumir democràtiques, solidàries i sostenibles, orientades a l'eficiència i amb un alt retorn social, amb l'objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més participatiu i més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques.

Es pretén explorar un nou model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos del territori i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l'economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania.
Els ajuntaments que van participar a l'acte fundacional de la XMESS són: Arbúcies, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Girona, Manlleu, Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Dalt. D'altres ajuntaments preveuen associar-se al llarg de les properes setmanes i mesos.
El Pla de Treball 2017-2019 que s'ha marcat la XMESS té tres línies estratègiques d'actuació: ajudar a enfortir l'economia social i solidària a cada municipi, incidir i relacionar-se amb altres actors, i visibilitzar la Xarxa i les iniciatives relacionades amb l'àmbit per part dels seus membres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada