30/10/18

Diumenge 11 de novembre l'Associació Espavila i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitzen la 3a. edició de l'Ecocursa d'Orientació per l'Ortoll

Arriba a Vilanova i la Geltrú la tercera edició de la cursa d’orientació ecològica. L’Ecocursa d’Orientació per l’Ortoll, organitzada per l’Associació Espavila! i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú tindrà lloc el pròxim 11 de novembre amb la voluntat de promoure el respecte per la natura en la pràctica de l’esport.
La idea de la jornada passa per fer als corredors partícips d’una recollida de brossa alhora que participen en una cursa d’orientació pels terrenys de la comarca del Garraf com l’Ortoll, Sant Gervasi o el Prat de Vilanova, sovint afectats per la manca de sensibilitat mediambiental.
Cada equip disposarà de 90 minuts per trobar 15 balises repartides per tot el circuit. També hauran de retornar una bossa que se’ls repartirà a l’inici, plena de brossa al final de la cursa, en el punt de trobada, a l’Escola Llebetx.


La sortida de la cursa serà a les 11h a l’Escola Llebetx, tot i que la convocatòria serà a les 9h. El límit de participants és de 70 equips i el cost de la cursa és de 3 euros per persona. La recaptació anirà íntegrament destinada a la Plataforma Defensem l’Ortoll, encarregada de la conservació de la zona. 
Previ a l’inici de la cursa, es podrà gaudir del pas dels cavalls de la Fundació Miranda que segueixen la seva transhumància dels terrenys de l’Ortoll cap al Parc Natural del Garraf per passar l’hivern en llibertat. 
A part de les entitats organitzadores, també donen suport a l’esdeveniment les botigues d’esport de la ciutat Cota Zero, Intersport Olaria, Evasion Running, És l’Ou Fut i l’Associació Ecoconscient. 
Per inscriure’s es pot fer a Cota Zero, Intersport Olaria i Evasion Running, a partir del 25 d’octubre fins al 9 de novembre.

28/10/18

La Plataforma pels Camins Escolars VNG compleix dos anys

La Plataforma pels Camins Escolars VNG Ciutat Educadora  neix de la inquietud d'un grup de famílies de Vilanova i la Geltrú, preocupades per la seguretat en els itineraris a les escoles, i conscienciades del potencial educador de la ciutat. En el seu web es presenten així: 

"A partir de l'observació del que és concret, l'espai públic, plantegem una reflexió més profunda sobre el model de ciutat necessari per a l'educació en valors com la convivència, la integració i el respecte envers totes les persones i el medi ambient, alhora,que motivem a l'empoderament veïnal i la participació activa de tota la ciutadania en la construcció d'una ciutat per a totes i tots. Tenim el convenciment que, en paraules del pedagog Francesco Tonucci, "una ciutat millor pels infants, és una ciutat millor per a totes les persones".No som una associació, no tenim una estructura fixa, no rebem subvencions ni patrocinis. Només som persones organitzades i unides per la il·lusió d'un projecte comú".
Des de la seva aparició han tingut una gran activitat i destacades accions com: l'elaboració dels dossiers de camins escolars; Trobades de Joc al carrer; Bicicletades; Conferències i tallers;  Jornada "Pic i pala"; Taules informatives a les escoles i assembles obertes. Una intensa activitat per impulsar, sensibilitzar, col·laborar, proposar i denunciar tot allò que afecta a la construcció d'una ciutat més harmònica i segura en la seva mobilitat i valors de convivència. 
En aquest sentit, destaquen dues propostes informatives de rellevància: 
EL MAPA
Han preparat un plànol de la ciutat que inclou totes les peticions de millora que les escoles van registrar ara farà dos anys als seus dossiers de camins escolars, i que servirà com a eina de seguiment per conèixer quins avenços s'han fet en aquest temps. 
Les escoles i AMPA/AFA seran contactades individualment per tal de conèixer com està la situació, mantenir el mapa actualitzat, i tenir clar quines es consideren que són les prioritats per millorar la seguretat i la sostenibilitat en els accessos als centres:
 https://jennymunozn.carto.com/builder/7ab123d0-6948-402a-8962-62a931073d4e/embed
2 EL WEB
Estrenen pàgina web!! que ofereix d'una forma atractiva i instructiva la informació i els documents que han anat recopilant durant el seu camí. Es pot consultar apartats com: qui som, què fem, un recull de premsa i documents útils, com ara els dossiers de les escoles, normatives i dossiers tècnics. 

També es pot trobar informació a 
Facebook: 
https://www.facebook.com/caminsescolarsvng/
Presentació de la Plataforma: 
https://prezi.com/pe4w_mlhqqgw/camins-escolars-ciutat-educadora/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

27/10/18

L'Ajuntament comença una campanya ciutadana per sensibilitzar sobre poder gaudir d'una mobilitat harmònica en la Rambla


Nova sortida per descobrir l'entorn natural de Vilanova i la Geltrú organitzada per la Foixarda

La Foixarda organitza una sortida al voltant de Vilanova, el diumenge 28 d'octubre,  resseguint una sèrie de ermites, masies i un parell de castells, Miralpeix i el Bell Lloc (castell de Ribes) i tornarem a les 14.30h per dinar a l'Ateneu vilanoví.
Punt de sortida de l'excursió: Platja al peu del Far

La sortida serà des de la platja del Far, passant per l’ermita de la Mare de déu de Gràcia, el castell de Miralpeix, Can Girona, l’autòdrom de Rocamar, el Carç, Puigmoltó, el Bell Lloc, l’ermita de Sant Pau, La Coma, Can Ramonet, Can Ramon, el Mas del Montgrós, la Torre del Veguer i l’ermita de Santa Magdalena per arribar fins la plaça de les Casernes. 
Des del castell de Bell Lloc es podrà tallar seguint el GR per la Masieta a enllaçar el camí una mica abans de can Ramon escurçant un quilòmetre i mig l’excursió.


Durada prevista: 5h
Distancia: aproximadament uns 20 km
Desnivell acumulat: 250 m
Dificultat: Mitjana (més per la distància que per altres motius)

Bibliografia: Josep M. Cuadras i Pagès: Coneguem el nostre terme i les masies, Sant Pere de Ribes 1999 (Itinerari 8); Frederic Malagelada i Benaprés: L’antic camí de les Costes de Garraf i el seu entorn, Sitges 1985 capítol VII
Cal avisar amb antelació si es vol anar per planificar el dinar i transport.

26/10/18

Jornada dedicada a les monedes socials com a eines de desenvolupament local

L'Agència de Desenvolupament Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, han organitzat la jornada "Monedes socials per al desenvolupament local: experiències metropolitanes i internacionals" el dijous 25 d'octubre en la Biblioteca Singuerlín - Salvador Cabré de Sant Coloma amb un complet i interessant programa que ha inclòs una interessant conferència a càrrec del professor Jerôme Blanc i presentacions de monedes de l'àrea metropolina: Santa Coloma de Gramenet, Barcelona i Viladecans i internacionals: Chiemgauer (Alemanya) i Sardex (Sardenya)

PROGRAMA DE LA JORNADA
9.00 h Benvinguda institucional
Xavier Casas, cap de l’Agència Metropolitana de Desenvolupament Econòmic i Esteve Serrano Ortín, primer tinent d’alcaldessa de l'Àrea de Serveis Interns, Promoció Econòmica, Comerç, Ocupació i Promoció de la Ciutat de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet 

9.30 h Monedes socials per al desenvolupament local: 
Jérôme Blanc, doctor en economia i professor de Sciences Po Lyon, president de la Research Association on Monetary Innovation and Community and Complementary Currency Systems (RAMICS) i membre del Consell Editorial de l'International Journal of Community Currency Research (IJCCR). Promou la idea que les comunitats poden sortir beneficiades si creen una moneda local o complementària que circuli de manera paral·lela a la moneda nacional. 


11.0 h Pausa cafè 

11.00 h Experiències metropolitanes: Santa Coloma de Gramenet, Barcelona i Viladecans Vilawatt:

Viladecans: Ramon Viader, director de Serveis Generals de l’Ajuntament de Viladecans; Jaume Catarineu, equip tècnic del vilawatt (Ubiquat) 
Rec - Barcelona: Ester Vidal Pujol-Xicoy, directora de serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona; Martí Olivella, coordinador del rec (Novact) i Susana Martín, responsable de sistemes monetaris alternatius (Novact) 

Grama - Santa Coloma de Gramenet: 
Oriol Tuson Ganuza, tècnic del Departament de Comerç, Fires i Disciplina de Mercat. Responsable tècnic de la Grama  

13.30 h Dinar al mercat de Santa Coloma de Gramenet

15.00 h Experiències internacionals: Chiemgauer i Sardex 
Chiemgauer: Stefan Schütz ens explicarà la filosofia i el funcionament d’aquesta divisa, que neix el 2003 promoguda per sis noies alumnes de secundària, amb la tutoria del professor Christian Gelleri. Amb el projecte Chiemgauer neix una moneda, que s’oxida trimestralment un 2%, per a incentivar els productors i comerciants locals i beneficiar de retruc la comunitat educativa de la regió bavaresa on està implantada. 


Sardex: Giuseppe Littera, co-inspirador de la moneda de crèdit mutu Sardex, creada a l’illa de Sardenya el 2006 com a start-up de tres joves graduats en situació d’atur. El sistema s’inspira en la moneda alternativa WIR creada a Suïssa després de la crisi de 1929 i opera a través de la generació de préstecs entre membres del teixit empresarial de la regió. 

17.00 h Cloenda: Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB 

17.30 h Taller per a tècnics municipals: visualització d’una moneda local al teu municipi

La Jornada ha deixat un producte bibliogràfic, un fullet de 27 pàgines que porta el mateix nom, elaborat pel doctor en desenvolupamen local i cooperació internacional i professor de la UOC, August Corrons i editat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que d'una forma molt clarificadora i divulgativa tracta el tema de les monedes socials: classificació i caracterització; evolució històrica i situació actual; reptes i oportunitats com a eina de desenvolupament local, les tres monedes metropolitines presentades en la jornada i exemples d'altres monedes complementàries. En aquest apartat s'inclouen 10 fitxes de monedes, éssent la número 6 la dedicada a la Turuta vilanovina. Un treball de sintesi molt actualtizat sobre monedes socials!.

Dossier Monedes complementàries com a eina de desenvolupament local elaborat per August Corrons:  
http://www.amb.cat/documents/11708/6207230/AMB-Monedes+complementa%CC%80ries+WEB.pdf/fd851717-ab2b-48bf-8125-8efb0714dd57 


OBERTURA DE LA JORNADA
JERÒME BLANC
SARDEX (Sardenya)
CHIEMGAUER - Zona de Baviera (Alemanya)
REC - Barcelona
Col·loqui entre el públic i els i les ponents




VILAWATT (Viladecans)

Més informació: 
https://ajuntamentinforma.gramenet.cat/info-local/santa-coloma-acull-avui-dijous-la-jornada-internacional-monedes-socials-per-al-desenvolupament-loca/

25/10/18

La Plataforna pels Camins Escolats celebra el segon aniversari amb el passi del documental Bikes vs Cars

Un documental al voltant de la crisi global en la que està immers el món i que, tard o d’hora, haurem de fer front: el canvi climàtic, l’esgotament dels recursos fòssils i la contaminació urbana i dels oceans. En aquest context, la bicicleta s’erigeix com una poderosa eina per al canvi. El documental presenta diversos activistes i pensadors que lluiten per aconseguir ciutats més sostenibles.
En acabar s'obrirà un debat sobre la bicicleta com a palanca de canvi social, i la mobilitat amb perspectiva de gènere.

19/10/18

Una nova edició de la Festa de l'animal consolida una activitat amb clara voluntat pedagògica per a transitar cap a una conscienciació responsable en la tinença d'animals de companyia


La Festa de l'animal, que té lloc a a la Rambla de la Pau, de 10 a 21.30h, té com a objectiu principal conscienciar la ciutadania sobre les obligacions, drets i deures que comporta ésser propietari d'animals de companyia, alhora que treballa en projectes per sensibilitzar la poblacio davant dels abandonaments de gossos, gats i altres animals. L'organitza la regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i enguany assoleix la 7a. edició.

Es realitzen una gran quantitat d'activitats lúdiques, demostracions canines, exhibicions de gossos de teràpia, tallers pels més petits, xerrades, la passarel·la "Monstra'ns el teu amic"...

Entre les novetats d'enguany, estarà la inclusió d'un estand dedicat a la divulgació de la Turuta, moneda social local de la ciutat amb la qual es pot aportar un 25% amb turutes de la taxa municipal de la tinença responsable d'animals, un dels objectius prinicipals que difon la fira. 

Tota la informació: https://festadelanimalvng.jimdo.com/


16/10/18


Des de la Vinagreta ens informen: Aquesta tardor escalfarem de nou l'ambient amb el DFA2018! Sota el lema “No tenim un pla(neta) B”, projectarem: 


Dv. 28 de setembre // A Plastic Ocean 


Dv. 12 d’octubre // When two worlds collide


Dv. 16 de novembre // Food Coop (Thomas Boothe, Maellanne Bonnicel, 2016, França/ EUA, VOSE, 97') i debat amb Diana Amigó, membre del Mercat Cooperatiu Ecològic.


Al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú a les 20:30h. Entrada: 5€ // 3€ + 2 turutes 

A la Festa de presentació del DFA 2018 (Dv. 21 de setembre a les 23h al BAR ITALIA) us explicarem més detalls de tot plegat. Mentrestant, bloquegeu agendes i compartiu el cartell! Gràcies! "

8/10/18

Continua el cicle de documentals Docs For Action organitzat per la Cooperativa de consum La Vinagreta

El divendres 12 d'octubre a les 20.30h al Teatre Principal, La Vinagreta segueix amb el cicle de documentals DFA2018 sobre consum, mediambient i activisme, amb la projecció del documental. Després de la projecció de documental s’obrirà un espai de debat amb tots els assistents. Estarà present Marc Gavaldà, ambientòleg i investigador. Documenta, des de fa 15 anys, els conflictes ambientals del petroli que afecten els pobles de l'Amazonia i la Patagonia. Ha escrit diversos llibres i produït diversos documentals sobre aquests conflictes. Participa en el col·lectiu Repsol mata, d’Ecologistes en Acció, la Plataforma catalana Aturem el Fracking i el consell de redacció de la revista Ecología Política

La novetat d'aquest nou cicle, és que s'accepten turutes. L'entrada té un preu de 5 € // 3€+2turutes // 4€ socis del Cineclub Sala1.

Més informació: docsforaction.org



(Heidi Brandenburg, Mathew Orzel, 2016, Perú/ EUA/ Regne Unit, 103′). 

Una història sobre l’explotació dels recursos naturals i la lluita dels pobles indígenes. 



When two worlds collide ens col·loca directament a la línia de foc entre dues poderoses forces. Per una banda, el president del Perú, Alan García, que, desitjós d’entrar a l’escena mundial, comença agressivament l’extracció de petroli, minerals i gas de la terra indígena amazònica, que havia romàs intacta fins aleshores. Per l’altra, l’indígena Alberto Pizango, que lidera una forta oposició per defensar els drets i demandes del seu poble, ignorats sistemàticament pel govern peruà. Finalment, la tensió esclata en protestes i enfrontaments entre ambdues parts, en una escalada de violència mortal.

7/10/18

Vilanova i la Geltrú participa en la Quinzena de l'Economia social i solidària organitzada per Coopsetània

En el marc de la Primera Quinzena que organitza l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Penedès i el Garraf  Coopsetània, dedicada a l'economia social i solidària, la Plaça de les Neus de Vilanova ha estat l'emplaçament escollit, dissabte 30 de setembre, per apropar al carrer aquesta qüestió d'una manera més lúdica i familiar. Les activitats que es desenvoluparan  pel terretori es portaran a terme entre el 24 de setembre i el 7 d'octubre.


Més informació: 
http://www.coopsetania.cat/2018/09/10/coopsetania-organitza-la-quinzena-de-leconomia-social-i-solidaria-a-lalt-penedes-i-garraf/
http://lafurapenedes.cat/coopsetania-organitza-la-quinzena-de-leconomia-social-i-solidaria-a-lalt-penedes-i-garraf/

La Vinagreta de Vilanova aposta per sumar famílies al consum responsable

Canal Blau Televisió es fa ressó d'aquesta notícia el 5 d'octubre de 2018: 

"La Vinagreta, la cooperativa de consum responsable de Vilanova creixerà de les 40 a les 60 famílies amb l’objectiu de assumir més públic interessat en canviar els hàbits de compra i de consum. A punt de complir 10 anys aquest col·lectiu aposta en consumir productes eco-biològics i de proximitat. A més, és beneficien de la compra col·lectiva i eviten els intermediaris. Avui, coneixem com funciona la Vinagreta que des de fa uns mesos ha canviat de local".



4/10/18

La Turuta, moneda social local vilanovina, ha participat en la VII Trobada estatal de monedes socials que s'ha celebrat a Rivas Vaciamadrid del 28 al 29 de setembre









El Jarama, la moneda social local de Rivas Vaciamadrid, que va posar-se en circulació el juliol de 2017 i que promou l'Associació VaciaRivas - Espacio Progresista, que té com a objectiu la implementació de projectes d'innovació social en el municipi de Rivas Vaciamadrid, ha estat l'amfritiona de la VII Trobada estatal de monedes socials i complementàries que es va iniciar a Vilanova i la Geltrú, el 2012, organitzada pels impulsors de la Turuta, l'Associació ECOL3VNG, que ja ha assolit la seva setena edició.

Un ampli programa d'actes han precedit durant tota la setmana, a la trobada. Aquests s'han desenvolupat en el centre social de Covimar (Cooperativa de viviendas baratas). També s'ha organitzat una exposició titulada "Las otras monedas españolas: El papel moneda municipal en la colección Wilko von Prittwitz" que fa un recorregut per la història del diner "no oficial" de l'estat espanyol. 

El dissabte, es va oferir una conferència d'inauguració, "Reflexiones sobre dinero seguro" a càrrec de Miguel Ángel Fernández Ordoñez, ex-governador del Banc d'Espanya.


Temàtiques com el paper dels ajuntaments en les monedes socials, la importància de la comunicació per donar-les a conèixer i el context jurídic de les mateixes van les principals tractades durant la trobada.
Es va comptar  amb la intervenció Luis Blanco,  president de l'Associació Movimiento Paramo,  en representació del convidat alcalde de Zafra (Badajoz), José Carlos Contreras, on acaben de posar en circulació el Varamedí i la intervenció en diferit de l'alcade de San Juan de Aznalfarache (Sevilla), Fernando Zamora Ruiz, on tenen la moneda social Ossetana. 
La regidora Ma. José Quesada, Tinenta d'alcaldia de desenvolupament local, economia i ocupació, turisme, protecció a la vivenda i relacions institucionals va participar en la taula rodona "El paper de les administracions públiques en la inplementació de les monedes locals" junt amb Lluís Muns, representant de la moneda social La Grama de Santa Coloma de Gramenet i Luis Blanco, representant al Varamedí
Andreu Honzawa va oferir la xerrada sobre "Monedes locals com a política pública i social, El context internacional"Andrea Caro, coordinadora de la xarxa Moviment Sol a França, en vídeo conferència, va parlar sobre "El referent de la Llei d'economia social i solidària francesa per a aconseguir un estatus legal per a les monedes socials espanyoles.
També es van produir els interessants col·loquis-debat:  "El context normatiu i els seus efectes en l'ecosistema de les monedes socials" a càrrec del professor de dret mercantil de la Universidad Rey Juan Carlos I, Javier Arias, l'economista Susana Martín, membre de la publicació El Salmón Contracorriente, especialitzada en economia, Genoveva López Morales i el Dr, en econonia social i solidària, Miguel Yasuyuki i "¿Es necessària una estrategia de comunicació en el moviment de les monedes socials?" a càrrec de l'especialista en comunicació, Cristina García Santamaría, Genoveva López Morales i Miguel Yasuyuki.
La trobada ha tingut moments també per compartir experiències, debat, música i distensió...
Diumenge al matí es va fer una assemblea de posada en comú i avaluació de la mateixa i es va decidir el lloc on es portarà a terme la següent: a Zafra (Badajoz) on serà l'amfritiona,  el Varamedí. 
Informació sobre la trobada: 
https://www.economiasolidaria.org/eventos/rivas-acogera-el-vii-encuentro-estatal-de-monedas-sociales-en-septiembre-de-2018
La Vanguardia: Rivas será la sede del VII Encuentro estatal de monedeas sociales
El Pais: Los billetes olvidados de la Guerra civil
http://www.rivasactual.com/archives/33864
http://agencias.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=2916422