24/4/19

ECOL3VNG present un any més en la Diada de Sant Jordi a Vilanova i la Geltrú

Un any més, la Diada de Sant Jordi,  festa de la Rosa i el llibre i acte cultural per excel·lència a Catalunya, ha motivat que des de l'asssociació ECOL3VNG, es visualitzi com una bona oportunitat d'estar present a la ciutat i poder contactar amb la ciutadania que visita durant tot el dia les diverses parades.

Així en l'estand assignat a l'entitat, s'ha pogut trobar informació del projecte i llibres aportats per diversos socis, entre ells de segona mà que s'oferien en turutes.

Durant tot el dia han anat passant per l'estand diversos socis i sòcies a saludar o bé a fer torns per atendre la parada. 

Una molt bonica experiència un 23 d'abril més i una oportunitat se contribuir a fer que el dia de Sant Jordi, sigui a la nostra ciutat bonic i participatiu.


Més informació sobre la diadahttps://www.eixdiari.cat/serveis/agenda/acte/19932/diada-de-sant-jordi-a-vilanova-i-la-geltru.html

Dissabte 27 d'abril, ruta des d'Adarró fins la desembocadura del Riu Foix per descobrir i gaudir el nostre entorn


SORTIDA: Plaça d'Adarró (Vilanova), 9 h RECORREGUT: 4 km fins desembocadura del riu Foix, amb punts d'interès com la ruta de les defenses costaneres i la Platja Llarga. La tornada circular serà opcional pel camí recuperat d'Adarró, 5 km aprox

DIFICULTATfàcil. Cal portar esmorzar, beguda i protecció solar 

ORGANITZA: Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient, APMA Garraf 

INSCRIPCIONS: 
apma-garraf@googlegroups.com (No imprescindible)
Font: web Ajuntament de Cubelles (www.cubelles.cat)

13/4/19

Es presenta el Projecte Edificis Positius impulsat per la cooperativa TSR - Territori Socialment Responsable de la mà de l'Associació ECOL3VNG a Can Pahissa


A Can Pahissa, que ha reobert a primers d'any les seves portes de nou acollint la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament i la creació del Centre per a la Resiliència i la Sosteniblitat, s'ha organitzat, de la mà de l'Associació ECOL3VNG, impulsora del Projecte Turuta, moneda social local de Vilanova i la Geltrú, el primer  acte públic amb continguts en sintonia amb els objectius del Centre de Resiliència: una xerrada dedicada a difondre i explicar el Projecte Edificis positius que impulsa la cooperativa sense ànim de lucre TSR Territoris Socialment Responsables, de la qual n'és membre fundador, el vilanoví Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social de les Empreses i Organitzacions. 
Exerceix de consultor d'empresa, promotor d'iniciatives i promotor del think tank Responsabilitat Global, soci de Vector 5 · Excel·lència i Sostenibilitat,i promotor de collaboratio, iniciativa per a promoure Territoris Socialment Responsables.

Vint-i-tres persones van poder escoltar i, posteriorment participar en un debat sobre el tema, el novedós projecte que Josep Maria Canyelles i Sònia Lozano, membres de la cooperativa TSR, creada per fomentar territoris socialment responsables i el seu desenvolupament sostenible,  van exposar sobre  la innovadora iniciativa Edificis Positius, que vol abordar el canvi social a partir de focalitzar la mirada en el concepte de bon veinatge i en tot allò, material o inmaterial, que es pot portar a termes des dels edificis i les pesones que hi conviuen, que és la majoria de la població mundial.

Edificis Positius pretén contribuir a crear un entorn de consciència postiva al voltant dels edificis residencials, abordant activament el repte que suposa la convivència en un marc de propietat horitzontal i creant les condicions per a que els edificis i les comunitats de veïnat i propietat siguin part de la solució als reptes socials, ambientals i econòmics que afronta la societat. Així els veïns i veïnes dels edificis d'habitatges esdevendrien Veí Positiu i Veïna Positiva per convertir els seus edificis en Edificis Positius.

Desprès d'aquesta primera presentació, s'organitzarà un Taller d'apodarament d'Edificis Positius, entès com a complement del desenvolupament del projecte que té com a finalitats principals, comtribuir a un canvi de consiciència i dotar d'eines a les persones per aconseguir que esdevinguin actos del canvi. 
El taller té com a objectius: 
  1. Visualitzar la importància i el poder que té un edifici i una comunitat com a agent de canvi
  2. Pensar què es pot aportar al nostre edifici i, a la nostra llar, donant eines i recursos necessaris per a aconseguir-ho
  3. Crear dinàmiques creatives per abordar problemes comuns i trobar solucions.
El taller es farà el dilluns 13 de maig a Can Pahissa.

9/4/19


PRESENTACIÓ DEL PROJECTE EDIFICIS POSITIUS: 

Edificis Positius vol generar comunitats integrades per persones que vulguin viure positivament l'experiència de ser veïns i veïnes al seu edifici, transformant la seva vida quotidiana cap a un model més sostenible, solidari i integrador.
Busca aliances amb entitats locals i ofereix formació, idees i acompanyament a persones que vulguin esdevenir el motor del canvi als seus edificis, Veïnes Positives i Veïns Positius.

Proposem als Veïns Positius i Veïnes Positives activitats i projectes per millorar les infraestructures i serveis dels seus edificis, fent-los més sostenibles i ecològicament compromesos, fomentant el consum d'energia i serveis responsables, així com l'activació del bon veïnatge en l'àmbit socioassistencial i solidari, la cultura, l'esport o altres activitats cíviques i relacionals. Crear més vida als edificis, apoderar comunitats i veïns i generar espais de més plenitud i felicitat per a les persones.

Som TSR SCCL, empresa d’iniciativa social sense ànim de lucre que promou els territoris socialment responsables amb la coresponsabilitat de les persones, entitats, empreses, i el conjunt dels actors socials al territori de Catalunya.
Les illes i barris seran un grans espais de focalització de les polítiques públiques i els edificis hauran de fer un gran salt per liderar-se per abordar reptes enormes de convivència, producció energètica, canvis d’usos i costums... Per això és una iniciativa pionera i avançada que dona resposta concentrada en l’espai a reptes molt diversos, socials, ambientals, energètics, cívics, etc.

Des d’Edificis Positius volem fomentar la responsabilitat personal dels veïns i veïnes a la pròpia comunitat de residència, els edificis, per activar-los com a TSR Territori Socialment Responsable SCCL · info@edificispositius.cat · C. Mallorca, 1 – 08016 Barcelona agent de canvi de les seves vides i dels seus entorns immediats: el carrer, el barri i la ciutat.

Fem tallers i accions diverses per apoderar a la ciutadania i esdevenir agents de canvi i transformació a la seva comunitat i activar aliances entre els actors socials urbans (empreses, entitats, institucions) per millorar els entorn urbans, afrontar els reptes de futur col·lectivament i reduir i minimitzar els riscos que planteja la societat del futur.

El nostre objectiu està en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Edificis Positius s'adhereix i participa en el desenvolupament de l'Agenda Urbana de Catalunya, Rep el suport del Govern de la Generalitat per al seu desplegament inicial i compta amb la complicitat i adhesió de cada vegada més empreses, entitats i institucions d'arreu de Catalunya.

8/4/19

Membres d'ECOL3VNG han participat en la trobada preparatòria del Fòrum Social Mundial 2020 que s'ha fet a Barcelona els dies 7, 6 i 7 d'abril

El Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores és el procés de confluència dels diferents moviments de l’economia alternativa, els que anomenem economies transformadores a un nivell local i internacional.
A través d’aquesta iniciativa es vol donar visibilitat pública i reconeixement als projectes d’economies transformadores, tot proporcionant una narrativa alternativa per a fer front al discurs hegemònic capitalista, tal com es va anunciar a l’últim Fòrum Social Mundial de Salvador de Bahia des de la XESRIPESS, i REAS.
El principal objectiu d’aquest procés és acostar moviments socials i iniciatives que comparteixin la voluntat de posar al centre de l’economia les persones i el medi ambient, i d’acabar amb l’economia basada en l’extracció, el creixement, la competitivitat i el mercat, i que lluitin per caminar cap a societats resilients i col·laboratives que construeixin i reforcin aliances i accions estratègiques a base de treballar juntes.
Éssent conscients que les dinàmiques de poder i privilegi també estan presents en les economies transformadores, per això s'ha volgut assegurar una mirada atenta que asseguri la diversitat dels subjectes que participen d’aquest procés.
El FSMET vol unir forces entre tots aquells processos de confluència que ja s’estan donant i pràctiques existents per construir juntes una agenda global inclusiva per reivindicar l’altra món que ja existeix!
Seguint l’esperit dels Fòrums Socials Mundials, el grup motor promotor de la Trobada del Fòrum el 2010 a Barcelona han volgut traslladar els objectius dels moviments socials de base a les administracions públiques (sobretot a nivell municipal i regional), amb la perspectiva de construir polítiques públiques que fomentin formes més humanes d’entendre l’economia. També volen apropar el treball que es fa a les universitats i centres de recerca en l’àmbit de les economies transformadores. Per això, s’inclouran dos eixos transversals: de polítiques públiques i de formació i investigació, que treballaran de manera articulada amb la resta dels eixos.
La decisió d’emprendre aquest procés a Barcelona no és casual: Catalunya és un referent mundial del cooperativisme i l’economia solidària, amb una història marcada per les lluites socials. Un cop més, el país destacarà en l’escena mundial pel seu compromís social i la seva voluntat de construir un món millor.

 Durant tres dies, s'han reunit a Barcelona, a la Universitat central 350 persones provinents de 48 països per debatre i definit continguts del Fòrum Mundial Social de les economies transformadores 2020.


 













 

El Fòrum s’ha articulat a través d'eixos de confluència, on es troben els diferents moviments, xarxes, organitzacions i persones, i de manera autogestionada es discuteixen temes claus de confluència, reptes, estratègies de futur i l’agenda de les trobades del 2019 i 2020.Aquests han estat: 
Les Economies Feministes(fem@transformadora.org)
El Moviment Agroecològic i sobirania alimentària (agro@transformadora.org)
Els Comuns digitals, urbans (commons@transformadora.org)
L’Economia Social i Solidària (ess@transformadora.org)