23/12/20

El Cor de la Turuta, de l'entitat ECOL3VNG, organitza una cantada de Nadal oberta i participativa a través de zoom

El Cor de la Turuta, creat dins de l'associació ECOL3VNG, malgrat la situació de pandèmia que impedeix les trobades, han volgut fer una cantada participa i oberta a través de zoom per celebrar el Nadal i gaudir d'una petita trobada festiva encara que sigui virtual.

Veure la convocatòria:  https://youtu.be/JG4Iz1j2C9k


19/11/20

ECOL3VNG participa en la IX Trobada estatal online de monedes locals, socials i complementàries organitzat des de Viladecans impulsors de la moneda VilaWatt

El divendres 27 i el dissabte 28 de novembre i, en format online donades les circumstàncies de pandèmia que impossibiliten realitzar trobades físiques de persones, s'ha organitzat la IX Trobada estatal de monedes locals, socials i complementàries a càrrec de diverses entitats implicades liderades pels promotors de la recent creada moneda de Viladecans, VilaWatt, l'Observatori de moneda complementària, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i l'empresa Ubiquat Tecnologies que de la mà de més de 30 ponents representants de diversos projectes i models de monedes socials i especialistes del tema, han tractat durant aquest dos dies i sota el lema Valors locals en temps de crisi, una àmplia programació que ha volgut mostrar dades i temes d'interès sobre el panorama actuals d'aquestes eines al servei de l'economia social i solidària i que ha comptat amb l'economista Arcadi Oliveras impartint la conferència inaugural: retos actuales de las finanzas.

Programa de la Trobada

Tots els vídeos de la trobada

Més informació: 

http://www.vilawatt.cat/ca/trobada

PARTICIPACIÓ DE LA TURUTA EN LA TROBADA DE MONEDES: 

El "sistema de crédito mútuo cooperativo" y el modelo "árbol de enriquecimiento local" per Ton Dalmau:


Presentació per part de l'Observatori de moneda complementària de l'estudi sobre monedes catalanes entre les que es troba la Turuta: 

Taller pràctic per a monedes locals impartit des de la TRANSICIONERA per Israel Sánchez en el que inclou la Turuta com a exemple de moneda social ciutadana:


El Periodico.com: Viladecans anfitrion del IX Encuentro estatal de monedas locales y sociales

Radiografía de la situación actual de las ‘monedas alternativas’ en España El uso generalizado de smartphones ha permitido que la mayoría de las transacciones se efectúen a través de 'apps'. De esto y mucho más se habló en el IX Encuentro Estatal de Monedas Sociales per  a El País (12-1-21)

18/10/20

Ecol3vng ha celebrat el Congrés virtual, La Turuta, eina pel canvi per commemorar els 10 anys de la creació de la moneda social vilanovina


La sessió del divendres, LA TURUTA A DEBAT es va dedicar a analitzar el projecte Turuta: passat, present i futur,  des de la pròpia organització amb dades objectives de resultats i impacte , i exposant el contingut d’una enquesta d’opinió que s’ha passat als associats i una taula rodona amb entitat locals.

El dissabte 17,  va tenir lloc la jornada, DEBATS EN TEMPS DE PANDÈMIA, TEMPS DE CANVI, que va comptar amb la participació de diversos i especialitzats ponents i participants, es va dedicar a oferir  informació I a la divulgació i ajudar a la presa de consciència de la força transformadora de les economies socials i solidàries, que tenen com a eines destacades les monedes socials, ciutadanes, locals o complementàries. Joaquín Araújo,  va fer la conferència inaugural i reconeguts ponents i experts van tractar temes relacionats amb el medi ambient, l'agroalimentació, l'ecofeminisme, l'energia i la petjada energètica, sistemes econòmics alternatius de diversos llocs  del planeta i totes les experiències  existents a VNG. Va comptar amb la intervenció final del regidor d'economia social i solidària, Enric Garriga. 

De cada jornada s'han recollit unes conclusions per a la millora del projecte i per difondre les idees clau.

Algunes dades de participació: 34 ponents i 97 persones inscrites.

Connexions: divendres 16: 32 persones i Dissabte 17: 45. Han contestat 64 qüestionaris  (22 són oferents professionals) els socis/es,  per poder obtenir opinions sobre el funcionament del projecte. El dissabte es van oferir 7 espais de continguts diversos,  més una intervenció final del regidor d'Economia social i solidària de l'Ajuntament.

Tota la informació del Congrés

Tots els vídeos del Congrés

Informació sobre el ponents i persones participants


25/9/20

La Turuta celebra 10 anys, organitzant un Congrès virtual i gratuït sota el lema, La Turuta, eina pel canvi.


La Turuta. moneda social de Vilanova i la Geltrú, celebra amb un Congrés virtual, ple d'interessants continguts, que fa 10 anys a l'octubre. Les inscripcions són gratuïtes. Us animeu a participar?
Congrés virtual dels 10 anys de la Turuta, divendres 16 i dissabte 17 d'octubre:



 

17/8/20

Campanya per respectar les platges com a espais naturals amb l'objectiu de donar a conèixer la biodiversitat de les platges de VNG per tenir-ne cura

Durant el mes d'agost l'Ajuntament està duent a terme una campanya de conscienciació de les platges de la ciutat com a espais naturals. Sota el lema “Platges de Vilanova i la Geltrú. Espais naturals. Cuidem-les, són nostres”, la campanya vol conscienciar la ciutadania i els visitants que la platja és quelcom més que un espai urbà.

Les platges de Vilanova i la Geltrú són espais naturals amb un interès natural i paisatgístic important: s'hi han detectat diversos intents de tortugues babaues per fer la posta d'ous, i al llarg de l'any hi fan cap més de 200 espècies d'aus, autòctones i de pas. Les platges compten amb una important colònia de gavines argentades, rialleres i sobretot corses, i també s'hi poden trobar exemplars de bernat pescaire, corriol camanegre, corriol petit, ànecs, i fins i tot flamencs. Pel que fa a les espècies vegetals, per exemple, a la desembocadura del torrent de Sant Joan, a la platja de Ribes Roges, abunden els joncs, els tamarius i la salicòrnia. Les platges vilanovines compten amb espais d'especial protecció, com l'espai birding, i es gestionen de manera sostenible, tenint en compte que són platges vives, i parà

metres com la qualitat de l'aigua o les mesures Covid-19.

Per aconseguir que els usuaris de les platges de la ciutat siguin conscients de la seva riquesa natural, a banda del servei de protecció i vigilància que s'ha posat en marxa aquest estiu, el Servei de Medi Ambient ha creat una campanya innovadora amb “flyers” i cartells des dels quals, mitjançant un codi QR, s'accedeix a continguts interactius per conèixer la realitat de les platges de la ciutat. Els cartells es poden trobar als principals comerços de la ciutat i de la façana marítima, així com als accessos a les platges i als principals equipaments municipals.

A la Platja Llarga, a més, s'hi ha instal·lat un cartell fix cedit per la Universitat de Vic amb les indicacions de què cal fer davant la presència o sospita de tortugues babaues, que surten de l'aigua a la nit per posar els ous a la platja. Unes indicacions que durant aquesta campanya també es podran trobar a la resta de platges de Vilanova i la Geltrú.

Podeu seguir i difondre la campanya amb fotografies i comentaris a les xarxes socials amb el hashtag #biodiversitatVNG.

Fonthttps://www.vilanova.cat/noticies/detall?id=99995871

23/7/20

Acte en defensa de l'espai natural de l'autòdrom a Sitges (Urbanització Rocamar) el diumenge 26 de juliol organitzat per la Plataforma Verda de l'Autòdrom

Els organitzadors de l'acte, diverses entitats ecologistes de la comarca, manifesten que s'oposen,  sobretot, a les places hoteleres de nova planta que es volen construir a l’exterior de l’Autòdrom que es troba en una zona agrícola i paisatgística.  Una zona protegida fins ara, que desapareixerà si el projecte, impulsat per l'Ajuntament i avalat per la Generalitat de Catalunya, tira endavant. Durant l'acte es va informar del tema als assistents i es van llegir un manifest de suport. Components del Cor de la Turuta, van ser convidats per amenitzar amb cançons de contingut ecologista l'acte. 


Més informació sobre el tema a: 




21/7/20

Taller de salut i medi ambient a l'Ortoll, el dimarts 21 de Juliol

Una nova activitat s'ha posat en marxa aquest mes de juliol amb voluntat de continuïtat: una sèrie de trobades i tallers d'intercanvi de coneixements organitzats per a persones membres de les associacions Garraf Coopera i  ECOL3VNG (impulsora del Projece Turuta). En aquesta ocasió a càrrec d'Agnès Pérez i Marian Albertoli, ambdues dedicades a diverses activitats ecològiques i naturals.


L'Agnès Pérez és professora d'Ioga Iyengar i dirigeix la seva pròpia escola de cuina energètica, ecològica, i d'aprofitament. ​Treballa entre Cubelles, Alacant, presencialment i a través d'internet. 

Més informació a:  https://www.agnesperezmacrobiotica.com


La Marian Albertoli és experta en teràpies de so, cant, i moviment, i en teràpies amb cavalls. Gestiona unes interessants pàgines de Facebook on trobareu inspiració i detalls sobre el seu treball de camp

Cavalls: https://www.facebook.com/Caballos-Maestros-471204270289090/ 

Cant https://www.facebook.com/Marian-Albertoli_-Canto-Con-siente-373846926735814/ 


El taller va desenvolupar-se en l'espai privilegiat de l'Ortoll i les persones participants van mostrar la seva gran satisfacció pel desenvolupament i els seus continguts. 

Helen, Impulsora del taller i
 l'Àgenes, una de les ponents





Més informació: Garraf Coopera

16/6/20

Crida per crear un hort comunitari al barri de mar, dissabte 20 de juny a les 18h. Trobada a la pl del Canó


T'AGRADARIA UN HORT COMUNITARI AL BARRI? 🌱
Des de l'associació veïnal estan intentant impulsar un projecte per crear un hort comunitari a Ribes Roges, que serveixi d'espai de trobada i aprenentatge per a gent gran, petita i de tota mena. Es fa una crida a qui l'agradi la idea i volgui participar. Cal anar dissabte 20 de juny, a les 18h per explorar idees i espais.

📆 Dissabte, 20 de juny, 18h
📍Punt de trobada: Plaça del Canó (Consolat de Mar)
👉🏼 Recorda portar mascareta

Fem veicultura!!

AV Ribes Roges
av.ribesroges@gmail.com


8/6/20


Webinar: Producció local (balcons, terrasses, horts...) de Vilanova i la Geltrú i rodalies



La regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha organitzat, aquesta webinar, en el marc del Dia mundial del medi ambient (5 de juny), La Setmana del medi ambient i l'energia a Vilanova i la Geltrú 


L'Associació ECOL3VNG, ha contribuït amb la xerrada: Producció local (balcons, terrasses, horts...) de Vilanova i la Geltrú i rodalies a càrrec de Ton Dalmau - Coordinador-president de l'associació ECOL3VNG, entitat promotora de la moneda social turuta.

Vols actuar per la sobirania alimentària local? Amb la visió actual (crisi Covid19) i mirant més enllà (crisi capitalisme)... segurament amb la necessitat de que hem de fer un canvi d'hàbits alimentaris de manera massiva que ja hi ha persones que ho estan fent. Ens veurem abocats, per necessitat i/o per convicció (salut personal i del Planeta) a posar en marxa la producció de tot el que puguem. Abans de la globalització cadascú produïa en els seus entorns menjar i productes bàsics i el mercat global ho ha posat tot en un sol gran mercat que, tard o d'hora, segurament entrarà en una gran crisi. Tot el que puguem avançar en la producció d'aliments, que no es fa en dos dies, és cultura i és salut... Aquesta és la finalitat principal per la que, aquest any fa 10 anys, vàrem posar en marxa la moneda social “Turuta”.

Vilanova i la Geltrú recuperarà les defenses costaneres de la Guerra Civil

Durant la Guerra Civil espanyola es van construir al llarg de la costa vilanovina dotze defenses costaneres o nius de metralladora. Algun d'aquests elements patrimonials ha desaparegut, altres estan molt malmesos, i algun ha quedat submergit al mar. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha encarregat a una empresa especialista la recuperació, manteniment i conservació d'aquestes defenses per fer-les visitables.
Font: Eix Diari
Així, la ciutat  fa una aposta clara per recuperar la  seva memòria històrica des de principis del segle XX fins a 1979, com a salvaguarda fonamental per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació als Drets Humans. En el marc d'aquesta tasca, lerà la seu de la propera trobada de la quarantena d'ajuntaments de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més.
Per ajudar a conèixer la nostra història recent, la web municipal de Memòria Històrica inclou un mapa interactiu que ubica i explica les deu defenses costaneres que es començaran a recuperar aquesta tardor, i que va acompanyat de dos mapes interactius amb informació d'altres Espais de Memòria de la ciutat: el de la Vilanova republicana i el de la Vilanova en guerra.
Les defenses costaneres de la Guerra Civil
L'any 1936 Vilanova i la Geltrú era un gran poble industrial de 17.494 habitants que comptava amb un important teixit industrial, on destacava per exemple la fàbrica Pirelli, amb 1.500 treballadors i que va a passar a fabricar màscares de guerra contra gasos durant el conflicte. Com la resta de poblacions litorals de Catalunya, va fortificar la seva costa per evitar el desembarcament de tropes rebels provinents de Mallorca, construïnt posicions defensives com observatoris i refugis, però sobretot nius de metralladores i trinxeres. 7 dels 10 nius de metralladora o casamates que es van construir a la façana marítima de Vilanova eren nius senzills, per una sola metralladora; amb una entrada lateral o dorsal i amb dues espitlleres per on poder obrir foc, construïts amb formigó armat.
Font: La Fura
La deportació als camps nazis
Un altre dels itineraris que proposa la pàgina web a través d'un mapa interactiu és el relacionat amb la deportació als camps nazisEs tracta del Projecte Stolpersteine a VNG, que consisteix en petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Les pedres de topada o stolpersteine són un petit monument d'admonició que es posa a la vorera davant del darrer lloc on va viure d'una víctima del nacionalsocialisme, abans del seu arrest i la seva deportació. Es poden trobar per tot Europa, i a Vilanova i la Geltrú se n'instal·laran 19 aquesta tardor.
A la web de Memòria Històrica i dins els mapes s'hi pot trobar informació sobre la història i els seus personatges, així com estudis sobre la Guerra Civil dels historiadors Xavier López i Adrià Cabezas.
Més informació a Eix Diari i La Fura

2/6/20

Programació de la Setmana del Medi ambient i l'energia Vilanova i la Geltrú




Des de la regidoria de Medi ambient han confeccionat una programació especial per celebrar el Dia 5 de juny, Dia mundial del medi ambient i que, tal com  indiquen "aquest temps complexos de confinament ens han permès observar efectes positius a la natura i reflexionar sobre molts altres aspectes. Volem aprofitar aquest context per fer una posada en comú amb vosaltres. Volem compartir i debatre sobre els nous coneixements que ens ha aportat i les noves oportunitats en quan a mobilitat, preservació de la natura, adaptació al canvi climàtic, etc. I les noves percepcions i propostes que s’albiren per tal de tenir un futur més sostenible.

Del 3 al 17 juny aprofitarem les noves eines tecnològiques per fer un conjunt d’activitats que esperem siguin fructíferes i enriquidores"

8/3/20

El projecte Turuta es presenta a Sitges convidat per l'entitat medioambientalista APMA i Sitges Solidari, el dissabte 7 de març

El dissabte 7 de març, en l'auditori centre cultural  Miramar de Sitges, l'entitat Agrupació  per  la protecció del medi ambient APMA i l'entitat Sitges Solidari,  ha organitzat una xerrada sota el títol La Turuta i l'economia circular, que ha consistit en la presentació del projecte a càrrec del president-coordinador de l'associació ECOL3VNG , impulsora de la moneda social local de Vilanova i la Geltrú, la Turuta, Ton Dalmau.
L'acte va ser presentat per Andreu Bosch, representant d'APMA Garraf i Joan Pere Guzmán, representant de Sitges Solidari.

Van assistir 25 persones que van mostrar-se interessades pel projecte i van realitzar diverses preguntes i intervencions.
Al finalitzar l'acte es va produir un moment musical amb la participació de totes les persones assistents cantant dues canços a proposta del ponent i acompanyades pel seu banjo. 

26/1/20

ECOL3VNG celebra la primera assemblea de 2020 al Centre cívic de Sant Joan

El diumenge 26 de gener al Centre cívic de Sant Joan, l'Associació ECOL3VNG ha fet la seva primera assemblea de l'any 2020. Ha comptat amb l'assistència de 17 socis/es. El mes d'octubre serà el 10è aniversari de l'entitat.



Vilanova torna a commemorar el dissabte 26 de gener la memòria de les víctimes de l'Holocaust amb la participació en l'ofrena floral de diverses entitats locals, entre elles ECOL3VNG

El 27 de gener és el Dia Internacional de la Memòria de les Víctimes de l'Holocaust
L'Amical de Mauthausen i altres camps i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha organitzat, un any més, el dissabte 26 de gener, a fet la Commemoració del Dia Internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Crims contra la Humanitat, aprovada en una resolució de l'Assemblea general de l'ONU l'1 de novembre de 2005, en record a l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945.







L'acte ha comptat amb els alumnes de varis centres de secundària de Vilanova i la Geltrú, implicats en el projecte Buchenwald i ha estat presentat per ells, fent intervencions artístiques. 





També s'han encès espelmes en memòria dels col·lectius víctimes del nazisme i ofrenes florals a càrrec de diferents col·lectius, entre ells ECOL3VNG, i  d'ajuntaments de la comarca i partits polítics.