16/6/20

Crida per crear un hort comunitari al barri de mar, dissabte 20 de juny a les 18h. Trobada a la pl del Canó


T'AGRADARIA UN HORT COMUNITARI AL BARRI? 🌱
Des de l'associació veïnal estan intentant impulsar un projecte per crear un hort comunitari a Ribes Roges, que serveixi d'espai de trobada i aprenentatge per a gent gran, petita i de tota mena. Es fa una crida a qui l'agradi la idea i volgui participar. Cal anar dissabte 20 de juny, a les 18h per explorar idees i espais.

📆 Dissabte, 20 de juny, 18h
📍Punt de trobada: Plaça del Canó (Consolat de Mar)
👉🏼 Recorda portar mascareta

Fem veicultura!!

AV Ribes Roges
av.ribesroges@gmail.com


8/6/20


Webinar: Producció local (balcons, terrasses, horts...) de Vilanova i la Geltrú i rodalies



La regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha organitzat, aquesta webinar, en el marc del Dia mundial del medi ambient (5 de juny), La Setmana del medi ambient i l'energia a Vilanova i la Geltrú 


L'Associació ECOL3VNG, ha contribuït amb la xerrada: Producció local (balcons, terrasses, horts...) de Vilanova i la Geltrú i rodalies a càrrec de Ton Dalmau - Coordinador-president de l'associació ECOL3VNG, entitat promotora de la moneda social turuta.

Vols actuar per la sobirania alimentària local? Amb la visió actual (crisi Covid19) i mirant més enllà (crisi capitalisme)... segurament amb la necessitat de que hem de fer un canvi d'hàbits alimentaris de manera massiva que ja hi ha persones que ho estan fent. Ens veurem abocats, per necessitat i/o per convicció (salut personal i del Planeta) a posar en marxa la producció de tot el que puguem. Abans de la globalització cadascú produïa en els seus entorns menjar i productes bàsics i el mercat global ho ha posat tot en un sol gran mercat que, tard o d'hora, segurament entrarà en una gran crisi. Tot el que puguem avançar en la producció d'aliments, que no es fa en dos dies, és cultura i és salut... Aquesta és la finalitat principal per la que, aquest any fa 10 anys, vàrem posar en marxa la moneda social “Turuta”.

Vilanova i la Geltrú recuperarà les defenses costaneres de la Guerra Civil

Durant la Guerra Civil espanyola es van construir al llarg de la costa vilanovina dotze defenses costaneres o nius de metralladora. Algun d'aquests elements patrimonials ha desaparegut, altres estan molt malmesos, i algun ha quedat submergit al mar. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha encarregat a una empresa especialista la recuperació, manteniment i conservació d'aquestes defenses per fer-les visitables.
Font: Eix Diari
Així, la ciutat  fa una aposta clara per recuperar la  seva memòria històrica des de principis del segle XX fins a 1979, com a salvaguarda fonamental per evitar la repetició de qualsevol tipus de violació als Drets Humans. En el marc d'aquesta tasca, lerà la seu de la propera trobada de la quarantena d'ajuntaments de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme Mai Més.
Per ajudar a conèixer la nostra història recent, la web municipal de Memòria Històrica inclou un mapa interactiu que ubica i explica les deu defenses costaneres que es començaran a recuperar aquesta tardor, i que va acompanyat de dos mapes interactius amb informació d'altres Espais de Memòria de la ciutat: el de la Vilanova republicana i el de la Vilanova en guerra.
Les defenses costaneres de la Guerra Civil
L'any 1936 Vilanova i la Geltrú era un gran poble industrial de 17.494 habitants que comptava amb un important teixit industrial, on destacava per exemple la fàbrica Pirelli, amb 1.500 treballadors i que va a passar a fabricar màscares de guerra contra gasos durant el conflicte. Com la resta de poblacions litorals de Catalunya, va fortificar la seva costa per evitar el desembarcament de tropes rebels provinents de Mallorca, construïnt posicions defensives com observatoris i refugis, però sobretot nius de metralladores i trinxeres. 7 dels 10 nius de metralladora o casamates que es van construir a la façana marítima de Vilanova eren nius senzills, per una sola metralladora; amb una entrada lateral o dorsal i amb dues espitlleres per on poder obrir foc, construïts amb formigó armat.
Font: La Fura
La deportació als camps nazis
Un altre dels itineraris que proposa la pàgina web a través d'un mapa interactiu és el relacionat amb la deportació als camps nazisEs tracta del Projecte Stolpersteine a VNG, que consisteix en petits monuments creats per l'artista alemany Gunter Demnig en memòria de víctimes del nazisme. Les pedres de topada o stolpersteine són un petit monument d'admonició que es posa a la vorera davant del darrer lloc on va viure d'una víctima del nacionalsocialisme, abans del seu arrest i la seva deportació. Es poden trobar per tot Europa, i a Vilanova i la Geltrú se n'instal·laran 19 aquesta tardor.
A la web de Memòria Històrica i dins els mapes s'hi pot trobar informació sobre la història i els seus personatges, així com estudis sobre la Guerra Civil dels historiadors Xavier López i Adrià Cabezas.
Més informació a Eix Diari i La Fura

2/6/20

Programació de la Setmana del Medi ambient i l'energia Vilanova i la Geltrú




Des de la regidoria de Medi ambient han confeccionat una programació especial per celebrar el Dia 5 de juny, Dia mundial del medi ambient i que, tal com  indiquen "aquest temps complexos de confinament ens han permès observar efectes positius a la natura i reflexionar sobre molts altres aspectes. Volem aprofitar aquest context per fer una posada en comú amb vosaltres. Volem compartir i debatre sobre els nous coneixements que ens ha aportat i les noves oportunitats en quan a mobilitat, preservació de la natura, adaptació al canvi climàtic, etc. I les noves percepcions i propostes que s’albiren per tal de tenir un futur més sostenible.

Del 3 al 17 juny aprofitarem les noves eines tecnològiques per fer un conjunt d’activitats que esperem siguin fructíferes i enriquidores"