7/3/24

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat aprova la declaració de Vilanova i la Geltrú per l'ambició climàtica

 La Xarxa de Ciutats i pobles cap a la Sostenibilitat, que aplega 320 municipis i ens locals, ha celebrat avui la seva 24a assemblea anual a Vilanova i la Geltrú. L'Auditori Eduard Toldrà ha acollit més de 60 alcaldes i regidors i una seixantena de tècnics de diferents institucions en una jornada que ha servit per fer el traspàs de presidència entre Xesco Gomar i Marc Serra, que l'assumirà per als propers quatre anys.

S'hi ha presentat el nou “Pla Estratègic de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat 2023-2027”, amb l'objectiu de renovar la perspectiva i impulsar accions climàtiques per accelerar canvis a la ciutadania com a part de la transició ecosocial

La Declaració de Vilanova i la Geltrú per l'ambició climàtica exposa que durant aquest mandat la Xarxa es proposa abordar el paper del mon local davant l'emergència climàtica i la urgència d'actuar, liderant una acceleració de l'acció climàtica mitjançant la cooperació i l'intercanvi entre els ens locals.

La Xarxa recull el testimoni dels mandats anteriors i es fa ressò dels reptes nous: garantir canvis efectius en la mitigació i avançar en la transició energètica mitjançant marcs com el Pacte de les alcaldies i fórmules innovadores com les comunitats energètiques. I progressar també en els diversos àmbits de l'adaptació al canvi climàtic com ara la renaturalització de les ciutats o la gestió de la sequera.

L'assemblea ha acollit la conferència inspiradora “La gran acceleració i la necessària ambició climàtica”, en format entrevista amb Andreu Escrivà, ambientòleg i divulgador científic, i un treball en grups per debatre sobre les prioritats dels membres de la Xarxa per aquest mandat i els reptes més urgents d'enguany.  
La regidora d'Emergència climàtica i Espais naturals, Iolanda Sànchez, ha clos la jornada parlant dels projectes ambientals que porta a terme la nostra ciutat, com l'adaptació al canvi climàtic i la planificació de la transició energètica, que a Vilanova es fa a través de l'Agència Local de l'Energia, o el projecte europeu SCORE, que preveu adaptar solucions basades en la natura per protegir el litoral davant la realitat del canvi climàtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada