23/4/12

De Fukushima a Vilanova i la Geltrú

En un principi es tractava de passar el migdia amb Yasuyuki Hirota, en Miguel,  i dos coneguts seus, paisans i ceramistes  que des de Lleida  anaven  en trànsit cap a Barcelona .
Varem acceptar la proposta: els rebríem i dinaríem plegats, passaríem  unes horetes amb ells fins que haguessin de marxar cap a Barna on els hi esperava algú.
Mentre uns s’encarregaven de la intendència, altres varem actuar de guies turístics mostrant-los els llocs més rellevant de la vila.
Així el Far,  la Pasifae, la plaça de la Vila i La Geltrú van ser testimonis de la nostra presència. Tanmateix  nosaltres ho érem de  la fortuna de poder veure just quan arribàvem a la plaça cinc pilars que s’alçaven com a cloenda de la festa del 40 aniversari dels Bordegassos i oferien als nostres convidats un espectacle exòtic important.
Després  el dinar. Aperitiu a la fresca- i canvi d’impressions  sobre temes socials, polítics etc-  i dinar entaulat d’una típica  fideuà. Tan típica que el dia abans a Lleida ja l’havien menjada. Llàstima, el coup d’effet en orris!.
Parlar amb els ceramistes va ser parlar de Fukushima, del desastre nuclear i les seves conseqüències.
I el cas és que Fukushima queda lluny,  però ells estaven allà, dinant amb nosaltres i mostrant-nos en  imatges a l’ordinador,
fotografies del seu poble que un dia va ser verd i  preciós. I ens van ensenyar també el mapa del  desastre,  el radi d’impacte, l’escassa distància entre els seus tallers artesans Somayaki i la nuclear ...
En definitiva uns tallers destrossats on milions de trossets de les seves obres representaven una imatge colpidora. Tancats ara. Per sempre. Com tantíssimes altres coses, segurament,  que ja no tornaran a ser, que no es recuperaran mai.
Però em pregunto: I el sentit comú?, el recuperarem?   
Diguem NO a les nuclears, si us plau!
Gràcies a tots tres per compartir la vostra experiència, gràcies al Miquel per l’acurada  traducció de tot .

21/4/12

Xerrada de Som Energia a l'Ateneu

Una trentena de persones assistirem a l'exposició acurada del Jaume Aliaga, cooperativista actiu de Som Energia, sobre els avantatges d'apostar ja ara, d'una manera pràctica i activa, per les Energies Verdes... moltes coses estan canviant en la nostra societat...

15/4/12

El Mercat de segona mà i d'intercanvi... un èxit! i la Turuta va somriure...

Tothom qui hi va participar, des dels organitzadors, fins els paradistes, els visitants i fins i tot el clima, van cooperar per crear unes hores de molt bon rotllo...
La Turuta, en la seva primera presentació "oficial" en públic, també va donar color al Mercat i satisfacció a la gent que per primera vegada va poder experimentar que no tot cal comprar-ho amb euros, que hi han altres maneres de poder intercanviar... noves maneres, encara que velles, doncs beuen del primitiu troc...

La Turuta ha nascut per quedar-se entre nosaltres i col·laborar a que les persones que vivim aquí tinguem una altre manera de relacionar-nos econòmicament sense el sentiment de l'especulació o la rapinya, sinó des de la cooperació i el bon gust per tot allò que sabem fer i tot allò que podem aprendre, per tal de transformar els nostres recursos (terres, aigua, llavors, plantes, coneixements, sensibilitats, cultures, etc, etc....) per construir una societat més diversa, sostenible i pacífica.
Felicitats a tothom per aquest Mercat festiu!



Notícies sobre el mercat:
Vilanovadigital.com: La Turuta, nova moneda de canvi

12/4/12

Escalfant motors pel diumenge 15 d'abril al Mercat de segona mà i d'intercanvi

El dijous 12 d'abril al CRIA (Centre Recursos Informació Ambiental) s'ha realitzat una sessió informativa dirigida a totes aquelles persones, que han sol·licitat participar en el mercat i han estat interessades en conèixer que és la moneda social local:  la Turuta.
Durant la sessió s'ha explicat què és una moneda social,  l'origen de la Turuta, les seves característiques i com funciona. S'ha recordat que el diumenge, facilitat pel Departament de medi ambient,  es disposarà d'un espai per informar sobre la Turuta i també un espai-taller per comprovar de forma pràctica com es fan les transaccions amb turutes.
Agraïm el suport del departament de Medi Ambient en facilitar-nos la participació i la divulgació del nostre projecte en el Mercat de Segona Mà i d'Intercanvi del proper diumenge 15 d'abril.

4/4/12

La Turuta, estarà present al Mercat de segona mà i d'intercanvi

La tercera edició del Mercat de segona mà i d'Intercanvi que se celebra a la plaça de les Casernes de Vilanova i la Geltrú, el matí del diumenge 15 d'abril, tindrà com a novetat més destacable la incorporació, de manera pilot, d'una moneda social local com a instrument per a facilitar la compra-venda.

La notícia segons VilanovaDigital.
La notícia segons la web de l'ajuntament.

1/4/12

Visita al centre de Permacultura del Montsant

A iniciativa dels integrants del grup del Banc de Terres, s'ha organitzat una visita al Institut de Permacultura del Montsant. Hem estat 13 participants del moviment de TransicióVNG... els seus responsables en Richard i la Inés ens han fet una rebuda excel·lent amb unes explicacions que hem acabat amb la sensació de que són un "pou de cultura" de permacultura. Properament confeccionarem una crònica amb fotos i apunts que varem prendre, per compartir amb els que no vareu poder ser-hi.  De moment un primer RECORD FOTOGRÀFIC de la Carme.
Programa El escarabajo verde de RTVE Permacultura... ¿Perma qué? sobre l'Institut de Permacultura Montsant, emès el 30 de setembre 2011