25/1/16

De la Sínia a casa o com menjar amb comoditat verdures ecològiques i de Km 0

L'Albert Cosp i la seva família són pagesos de Vilanova i la Geltrú. Tenen la sínia al costat de la rambla Sant Jordi, al carrer Montserrat Roig (portal de color verd). Les facilitats que donen per accedir a la seva producció són màximes: podem anar a collir directament les hortalises o bé ens ho porten a casa. Més fàcil impossible!
Des que es planten fins que es cullen, aquestes hortalisses no reben cap tipus de tractament químic, ni els permesos per l'agricultura ecològica, com poden ser el sofre o el sulfat de coure. L'aigua de reg és de pou particular - no del pantà de Foix-  i ha passat amb escreix les darreres analítiques. 
Aquestes verdures creixen a l'aire lliure, sense plàstics ni hivernacles que puguin accelerar  llur
creixement. Per tant, la concentració de vitamines i oligoelements és l'òptima.
Per la singularitat de tot plegat, no sempre trobareu regularment aquests productes. Tot dependrà de les lleis de la mare natura i llur atzar.

COM FER COMANDA? cada setmana s'enviarà un correu d'existències i caldrà fer-la abans de les 21 hores de dijous, trucant al  93 893 65 01
A què espereu per tenir enciams, cogollos, espinacs, apis, escaroles, raves, bròquils, cols, remolatxes, bledes, patates, carbasses, mandarines..... de primera qualitat!! 
I s'accepten turutes!!!

22/1/16

l'Ateneu ha organitzat una xerrada sobre economia social i cooperativa a càrrec de Jordi Via

El dijous 21 de gener a l'Ateneu Vilanoví el Comissionat de Cooperativisme i economia social i solidària de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Via va oferir una xerrada sobre economia social i cooperativa, en la que va explicar especialment què s'està fent a l'ajuntament de Barcelona per implementar i impulsar un programa municipal d'economia social i solidària que no comptava amb precedents sobre el tema i pel que s'ha creat aquest càrrec.
Una de les primeres accions que s'han fet des del comissionat és l'organització de la Trobada Internacional de municipalisme i economia solidària que es va celebrar el 22 i 23 d'octubre de 2015, impulsant la creació d'una xarxa de municipis catalans per l'economia social i solidària.

20/1/16

Cessió d'una parcel·la pública dins l'Ortoll a l'ONG Garraf Coopera

La proposta té com a principal objectiu esdevenir un indret d'atracció turística i de lleure al voltant dels espais naturals i protegits. 
El dimecres 13 de gener s'ha signat el conveni entre l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i les organitzacions socials i ciuitadanes que conformen la Plataforma de l'Ortoll Sant Gervasi mitjançant l'ONG Garraf Coopera, per dos anys, consistent en la cessió d'una hectàrea de superfície a l'Ortoll. Conservar els beneficis que aporten els espais naturals (aigua, aliments i molts altres), mantenir els paisatges i el patrimoni cultural que tant estimem, i aturar la pèrdua d’espècies animals i vegetals són reptes que afronta la custòdia del territori. Concretament al Turó del Sèu (al bell mig de l'Ortoll i circuit d'Adarró), s'ha fet la cessió d'una finca pública avui en dia semi-abandonada que té un especial interès per la fauna, la flora, el paisatge i el patrimoni cultural de Vilanova i la Geltrú. La proposta té com a principal objectiu esdevenir un pol d'atracció turística i de lleure a Vilanova i al Geltrú i per extensió, al Garraf.
Foto: Mike
Una altra característica singular, és el fet que segons l'actual POUM (Pla General Urbanístic del 2001) vigent a Vilanova, aquests paratges, actualment tenen la consideració de sòl urbanitzable, tot i que comprenen espais forestals, agraris, fluvials, marins i fins i tot urbans. La quasi totalitat de les finques que s'hi troben són de propietat privada i es vol animar a la cessió de les parcel·les per tal de dinamitzar l'espai.
Foto: bloc Plataforma Ortoll-Sant Gervasi
A la pràctica, la custòdia del territori es concreta en pactes voluntaris que acorden les entitats de custòdia del territori i els propietaris dels terrenys que es volen conservar. S'estableixen compromisos per a les dues parts dirigits a mantenir o recuperar el medi natural i el paisatge de les finques.
Concretament, la Plataforma Ortoll-Sant Gervasi és una entitat sense finalitat de lucre que vol aconseguir un coneixement i sostenibilitat d'aquest espai natural que consta d'unes 100 hectàrees en una zona periurbana de Vilanova i la Geltrú, a tocar de la costa. Durant els darrers quatre anys, la Plataforma ha estat impulsant i coordinant diverses activitats per tal de fer visible la necessitat d'un pulmó verd a la ciutat de Vilanova. S'ha fet difusió i aprenentatge a instituts, escoles, universitats així com a la resta de població en general. La Plataforma ha recuperat, difós i protegit els camins d'Adarró així com els elements de pedra seca que conformen l'espai mitjançant la cooperació i el voluntariat sense cap mena de finalitat lucrativa, gràcies a petites donacions particulars i de subvencions de l'Ajuntament vilanoví. 
Font: www.eixdiari.cat