27/5/16

Diumenge 29 de maig a les 12 h. xerrada d'Antoni Ferrer al camí de St. Gervasi

La Plataforma Ortoll / St. Gervasi organitza un acte prou singular: conviden a gaudir d'una xerrada molt interessant a càrrec de l'arqueòleg Antoni Ferrer Martí, que oferirà l'oportunitat de saber i aprendre molts detalls d'aquest espai ben poc desconegut.
 
Antoni Ferrer està vinculat als primers treballs de recerca de les runes d'Aderró i altres d'investigació a la nostra ciutat i també al Penedès.

Desprès de la xerrada es farà un dinar/pícnic sota del gran pi, en el bosquet al costat del camí recuperat. És  un acte gratuït per tothom que vulgui assistir.


24/5/16

27 de maig al 19 de juny Cicle Docs for Action organitzat per la Vinagreta i Cineclub Sala1: documentals, debats, mercat de productes de proximitat...


Del  27 de maig al 19 de juny, La cooperativa de consum La Vinagreta i Cineclub Sala1 conviden al Docs for Action 2016 [DFA2016]: cicle de documentals, debats, mercat de productes de proximitat, cuina d'aprofitament i dinar de profit. Es tracta d'un ventall de propostes amb 3 objectius: [D]enunciar el model actual de consum + [F]omentar alternatives transformadores + [A]ctuar per un futur més just i sostenible. Us apunteu al  [DFA]?   

23/5/16

La Turuta ha participat en la V Trobada de monedes socials celebrada a Alcalá de Henares del 19 al 22 de maig


Convocats pels promotors de l'Henar, experiència novella que va sorgir l'octubre de 2015 i com a acte previ a la Trobada s'ha celebrat en el saló de plens de l'Ajuntament una jornada sobre monedes socials i ajuntaments en la que també va assistir representants del projecte turuta, acollits per Brianda Yáñez, regidoria de Transparència e Innovació Social.
Moment de compartir experiències:
Ton Dalmau explica el Projecte Turuta
Aquesta trobada ha reunit a especialistes del tema que han ofert diverses xerrades i a comportat, per cinquè any consecutiu, que els diversos col·lectius de l'estat espanyol que estan desenvolupant l'implementació de monedes socials i locals arreu d'Espanya, s'hagin pogut trobar per compartir un fòrum de trobada i discussió i gaudí, alhora,  de moments i coneixements compartits.
Dinar col·lectiu amb moment musical
Cal recordar que la primera trobada es va celebrar a Vilanova i la Geltrú, el juliol de 2012 i des de llavors, s'ha mantingut el compromís, pres a la nostra ciutat, de celebrar cada any una trobada estatal que permeti conèixer i compartir els moviments de monedes socials a Espanya. 


Afegeix la llegenda
La propera trobada serà a Jerez de la Frontera, ja que allà existeix el Zoquito, deganà de les monedes socials espanyoles, creada el 2007. El 2017 serà l'any del seu 10è aniversari.
Foto de família diumenge 22 maig al matí desprès de la cloenda
Més informació sobre la Trobada: 
Sobre resultats i continguts de la trobada:

6/5/16

El 7 i 8 de maig, la Turuta, Som Energia, l'Ortoll... i una amplia oferta d'activitats medioambientals i del mar presents a la Fira BlauVerd de Vilanova i la Geltrú

El dissabte 7 i diumenge 8 de maig arriba la 2a. edició de BlauVerd: la fira del mar i del medi ambient. L'objectiu principal de la mateix és donar resposta a la necessitat de canvi i de construir un millor futur per a nosaltres i el planeta.  

Compta amb 73 expositors i un programa extens d'activitats en el que participen diverses persones vinculades a Transició VNG i el Projecte turuta, concretament: 

DISSABTE 7
TALLER DE PAPER RECICLAT “ONES DE PAPER”
Tota classe de creacions artístiques i de joies de fantasia
A càrrec de Núria Gonzalvo 
Horari: d’11 a 14 h
Lloc: pl. de Port

JUGUEM AMB L’ECOPOLIS
Joc amb la finalitat pedagògica d’ajudar a entendre conceptes d’economia social i solidària i, especialment, d’una de les eines al servei d’aquesta economia com és l’ús de les anomenades monedes socials, que mostra, de forma pràctica i lúdica,  com en un mateix territori, es poden utilitzar l’euro i, en el cas de Vilanova i la Geltrú, la turuta per a les transaccions de productes i serveis locals i per afavorir la praxis real d’una economia social.
A càrrec de Ton Dalmau
Lloc: Espai Agenda 21
Horari: de 18 a 19 h

DISSABTE 7 I DIUMENGE 8
CIRCUIT D’ADARRÓ: PASSEJADA PER L’ESPAI NATURAL RECUPERAT D’ADARRÓ
Aquest circuit té 4,65 Km per passejar a peu o amb bicicleta. La major part passa per antics camins ramaders o medievals amb marges de pedra seca com el camí de l’Ortoll, el del fondo de St. Gervasi i el d’Adarró. Aquest s’ha recuperat gràcies a l’esforç de voluntaris de la Plataforma en Defensa d’Ortoll-St. Gervasi, que durant 4 anys fan tasques d’arrenjaments de camins i marges de pedra seca
Punt trobada: Jaciment Arqueològic d'Adarró.
Horari: 7 de maig: 18.30 a 20 i 8 de maig de 10 a 12 h
Organitza:  Plataforma Ortoll / st. Gervasi i Garraf Coopera
 
PROGRAMA ÀGORA AMBIENTAL a la Rambla de la Pau (davant del Mon Verd)

 DISSABTE 7

d’11 a 12 h i de 18 a 19 h.
“Com construir amb terra, respectant tècniques ancestrals” 
per Alba Pawlowsky, arquitecta 
de 20 a 21 h.
”Vilanova rural, l’oportunitat de menjar Km.0 ”
per Mike Alentorn,  Fotògraf, creador d’audiovisuals culturals i mediambientals 

DIUMENGE 8
de 13 a 13.30 h
SOM ENERGIA: “Com utilitzar energies netes a la nostra llar” per Jaume Aliaga, Membre de SOM ENERGIA i ECOL3VNG
de 18.30 a 19 h
La turuta, moneda social, local de Vilanova i la Geltrú per Ton Dalmau, coordinador de l’Associació ECOL3VNG, impulsora del projecte Turuta

de 19.30 a 20.30 h
SOLMAT, MUSIC TRAINING LAB:
“La musicoteràpia com a eina per a facilitar les necessitats físiques i emocionals: cercle de percussió comunitari” 
per Oliver Solano  i Mercè Mateo de Solmat Musicoterapia. 
Activitat com a cloenda amb la finalitat de recaptar fons, a través de donacions voluntàries del públic assistent, destinades a l’ONG de socorristes badalonins Proactiva Open Arms (premi Català de l’Any) que diàriament salven vides de refugiats al Mar Egeu. L’aportació municipal a l’acte també es destinarà a aquesta causa solidària.

3/5/16

Dijous 5 de maig a les 19,30h al Ccívic St. Joan, documental Tierralismo d'Alejandro Ramírez Anderson. Acte organitzat per Casal d'Amistat Cuba Garraf i Transició VNG/ECOL3VNG (Projecte Turuta)

En els anys 90 la realitat cubana, coneguda com a Període especial va viure un gran davallada econòmica que va conduir a la necessitat d'aprofitar tot l'espai disponible en la producció d'aliments. A l'Havana, va sorgir una iniciativa d'agricultura urbana que ha despertat interès internacional: l'Organopónico Vivero Alamar. El film ens mostra el funcionament i resultats assolits per aquesta cooperativa fundada el 1997 que en les condicions econòmiques cubanes actuals, ofereix un model de seguretat alimentària i de desenvolupament sostenible.
Una iniciativa eficient enfocada en el benestar dels treballadors, la cura de la terra i la contribució a la comunitat; demostrant, a més, la possibilitat de conjugar rendiment econòmic i justícia social.


En acabar el documental farem un col·loqui obert entre els participants i un pica-pica compartit i festiu per celebrar el 5è aniversari de l'Associació ECOL3VNG (creada el 7 de maig de 2011)