30/10/16

La FESC ha estat un gran èxit. Per primera vegada s'han acceptat monedes socials catalanes, entre elles, la Turuta

La moneda social, element clau
Per cinquè any consecutiu, les monedes socials han estat la única forma de pagament al recinte, vàlida per a totes les transaccions durant la fira. A la moneda oficial de la XES -Xarxa d'economia solidària-, l’ecosol, enguany s’hi han sumat altres monedes socials del territori: la turuta de l’Associació Ecol3VNG de Vilanova i la Geltrú, l’Hora de l’Ecoxarxa del Bages i l’eco de la Xarxa Eco de Tarragona i Cooperativa Integral Catalana. Totes les monedes han tingut una equivalència d’1 a 1 excepte l’hora de l’Ecoxarxa que ha tingut un valor de 10 a 1 (és a dir, 10 ecosols/turutes/ecos equivalien a una hora). En total, han circulat 31.000 ecosols, dels quals 1.800 han estat intercanviats directament en moneda social.
L’èxit de la fira ha estat possible gràcies al suport de 110 persones voluntàries, algunes d’elles procedents d’intercanvis internacionals a través del Servei Civil Internacional. La FESC també s’ha fet notar a les xarxes socials. A Twitter, el hashtag oficial de la fira #fesc2106 va ser trending topic durant tot el dissabte al matí. La setmana de la fira més de 4.000 usuàries han generat al voltant de 9.600 piulades que han impactat en més de 35 milions d’usuaris en aquesta xarxa social.
Araceli en una de les taules de canvi
El coordinador de la Fira, Xavi Palos, ha destacat “l’èxit rotund de la cinquena edició, malgrat que les condicions meteorològiques no han acompanyat. Les noves propostes, com la TecnoFESC, el Banc del Temps o l’augment de les activitats culturals, han estat molt ben acollides per les visitants. La FESC ja és un referent tant, per la ciutadania en general,  com per les empreses i entitats participants, que l’entenen com un espai de trobada, debat i, sobretot, d’intercooperació. A més, gràcies hem aconseguit sumar a la convocatòria a grans referents de la cultura per la transformació social, amb la presència d’Alguer Miguel (cantant de Txarango), Natxo Tarrés (cantant de Gossos) i Lídia Pujol”.
Araceli i Roger de l'Eco de Tarragona
La turuta ha estat doblement present en aquesta edició, aportant la seva col·laboració a través de la sòcia, Araceli Nieto, que va estar en les taules de canvi a Ecosols i, per primera vegada, s'han acceptat turutes a la fira, de forma que els i les sòcies turutaires van poder adquirir tots el productes que s'ofereien en el recinte firal amb la seva pròpia moneda.

Més informació: FESC2016: 5 anys demostrant que una altra economia existeix  (XES)
http://www.firaesc.org/edicio-2016/
Així va anar la II Trobada de monedes socials enxarxades anv la XES

22/10/16

IX Mostra d'Entitats de Cooperació: Ningú vol ser refugiat (És aquest el món que vols?)

Un any més i, coincidint amb dates properes al dia de l'Eradicació de la Pobresa, la Regidoria de Cooperació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha organitzat la Mostra d'Entitats de Cooperació que aquest any portarà per lema: NINGÚ VOL SER REFUGIAT.
A més dels estands habituals de les ONG per donar a conèixer la seva tasca i els projectes de cooperació internacional, aquest any hi haurà el testimoni de diferents voluntaris i voluntàries que han tornat recentment dels camps de refugiats de Grècia.
Com a acció simbòlica a favor de la pau i al llarg de la mostra, s'anirà creant un Jardí per la pau amb les flors que la gent hagi elaborat a l'estand de la plaça i amb les flors que els avis i avies de la ciutat han creat en les seves residències de Gent Gran.
Les entitats participants a la IX Mostra han estat: Acció Solidària amb el Sàhara, Casal Català Cuba-Garraf, CCONG Ajuda al Desenvolupament, Cooperacció, Cooperavida, Creu Roja, Destino Etiòpia, Fundació Vida Útil, Fundació Pau i Solidaritat, Fundació Ramon Martí Bonet, Fundació Solidària Escola Pia, Mans Unides, Grup de Solidaritat Fem Pous, Garraf Coopera i Sindicalistes Solidaris. Tota la seva acció va encaminada a voler transformar la realitat existent i millorar-la, en definitiva,  a transitar cap una societat més justa i igualitària.

La Plataforma en defensa de l’Ortoll critica la manca d’ajuts per retirar tones de brossa

La Plataforma en defensa de l’Ortoll denuncia les tones de brossa que, asseguren, fa uns tres anys que s’acumulen en un camí del Turó de la Seu i la manca de col.laboració que, afirmen, tenen per part de l’administració local perquè deixi aquest espai net de deixallles.
La plataforma vol desfer-se de la brossa dins el projecte de recuperació d’aquest espai natural i els seus camins. On sí que ja s’hi veuen resultats és en la construcció d’una nova bassa: un reforç hídric en una zona especialment seca com ho és el Garraf.


Canal Blau TV recull així la Notícia (7.10.16) en l'informatiu de la cadena.

21/10/16

La Fira d'economia solidària de Catalunya dóna un nou impuls a les monedes socials catalanes i acceptarà, entre d'altres, turutes

Durant l’edició d’aquest any de la Fira d’Economia Solidària, com en les anteriors, les persones visitants podran fer compres als diferents expositors mitjançant ecosols, la moneda de la Xarxa d’Economia Solidària (XES). Enguany, però, hi ha una novetat molt important: per primera vegada, els usuaris de diferents xarxes existents a diversos indrets de Catalunya podran comprar directament amb la seva moneda social. 
Això és possible gràcies a la feina que ha estat duent a terme l’Espai de Coordinació de Monedes Socials de Catalunya, des que es va posar en marxa fa gairebé un any a la primera Trobada de Monedes Socials, que es va celebrar en el marc de la FESC 2015 i en el que està participant activament membres del Projecte turuta.
Actualment, les monedes que formen part d’aquest espai són la turuta de Vilanova i la Geltrú (Associació Ecol3VNG), l’hora de l’Ecoxarxa del Bages, l’eco de la Xarxa Eco de Tarragona i la Cooperativa Integral Catalana (eco) i l’ecosol de la Xarxa d’Economia Solidària.
L’objectiu principal és avançar en la coordinació i la interrelació de les diferents xarxes, de manera que, a través d’uns protocols comuns, les usuàries puguin intercanviar productes i serveis més enllà de la seva pròpia xarxa local.  
Així, l’ús de la moneda social pren un nou impuls com a eina de construcció del mercat social i de transformació de les relacions econòmiques entre les persones.  Alhora, es plantegen nous reptes i, sobretot, noves oportunitats, d’ampliar i fer créixer la xarxa perquè cada vegada més gent pugui satisfer més necessitats d’una manera més justa i sostenible posant les persones- i no el lucre i els beneficis- al centre.
*Article publicat per la Sectorial de Monedes Socials a l’INFOXes del maig de 2016. 

19/10/16

Membres del Projecte turuta visiten als organitzadors de les monedes locals Léman a Ginebra i la Gonette a Lió

Ton Dalmau i Carme Dastis, membres del projecte Turuta, han estat coneixent el funcionament de les monedes socials de Suïssa, Léman i França, la Gonette.
El dimecres 12 d'octubre, Jean Rossiaud i Manuel Guzman van ser els amfitrions a Gèneve de l'Associació Monnaie Léman que promou la utilització de la moneda en format paper que porta el nom del llac i que està en funcionament des de juliol de 2015 amb la voluntat d'estar al servei de la ciutadania de l'àrea geogràfica transfronterera de Suïssa i França que comparteixen el llac Léman per promoure una economia social i solidària i altres valors explicitats en la carta d'adhesió que fan signar a les persones associades.  
Jean Rossiaud va explicar els nous projectes que té l'associació per crear dues noves modalitats de la mateixa moneda, una per ésser utilitzada entre empreses -inspirada en el model Sardex- i una altra que tindrà com a base la mesura hora per ésser utilitzada en un projecte de pau amb ciutadans colombians. 
Es va mostrar molt interessat en aprofundir en el coneixement de la Turuta, que havia conegut per primera vegada enguany a Colombia, en la presentació que la sòcia recent titulada per la Universitat París-Sorbonne, Ana Maria Rivero, va fer a Bogotà en el marc del Foro Democrático Mundial el mes d'abril passat. Va dir que era un model que li agradava molt "perquè era molt pur".
Dilluns 17 d'octubre, van ser rebuts en la seu de l'Associació La Gonette que promou la moneda del  mateix nom, Gonette en Lyon que es troba en el barri de la Croix-Rousse. Aquesta moneda va ser creada el 7 de novembre de 2015 i aviat celebrarà el seu primer aniversari. Està suportada amb euros i en format paper. Compta amb 2.500 usuaris adherits i 180 establiments que accepten Gonettes.
La Gonette també està present en la vida social i cultural del barri i dissabte van tenir un estand informatiu en la festa dedicada a la inauguració del Projecte Alternatiba que pretén conscienciar a la ciutadania sobre els efectes del canvi climàtic i proposa accions a favor de la transició a una societat més resilient, justa i ecològica i que té com a eines un local i un bar on s'accepten Gonettes.

També des de la Gonette es van mostrar molt interessats en conèixer el Projecte Turuta del qual es va interessar especialment el fet que la creació d'unitats d'intercanvi està lligada a l'execució de projectes aprovats per l'associació ECOL3VNG.

18/10/16

La Plataforma de defensa de l'Ortoll -Sant Gervasi i els ajuntaments dels Monjos i de Vilanova i la Geltrú estableixen un acord per recuperar el Camí Ramader de la Marina

 Ja fa anys que l’Ajuntament de els Monjos ha estat treballat seriosament amb aquest objectiu i sembla que l’Ajuntament de Vilanova, també podria estar interessat en la recuperació dels antics camins ramaders pel possible pol d'atracció turística i cultural que això representaria.

Mentre tant, un grup de treball està estudiant definir un itinerari plausible entre Vilanova i Santa Margarida i els Monjos per les carrerades encara existents.Hi ha dos esdeveniments importants a Els Monjos aquest mes d’octubre de 2016 en referència a la transhumància i el Camí Ramader de la Marina:
Diumenge 23 d’octubre: I Congres de Transhumància de Catalunya.
Divendres i dissabte 21-22 d’octubre: Fira de Transhumància.
Els membres de la Plataforma Enrique Castro Ferro i Montserrat Virgili participaran en aquesta fira i congrés. Us animem a participar-hi i difondre aquest gran projecte.
Més informació: 
transhumancia.cat  -- Camí de la Marina   
http://parcnaturalortollsantgervasi.blogspot.com.es/2016/10/cami-dels-monjos-21-23-doctubre-de-2016.html     

8/10/16

L'inspirador del moviment ciutadà Transition towns, Rob Hopkins, visita Barcelona i ofereix una trobada col·loqui a l'Aurea Social


L'acte Històries de Transició, organitzat per la Red de transición, el dijous 6 d'octubre a l'Aurea Social de Barcelona va comptar amb la participació especial de Rob Hopkins, cofundador del movimient de transició i de Transition netwoork a Totnes el 2006 que s'ha estès arreu del món. 
Transició VNG s'inspira en aquest moviment ciutadà per avançar vers una ciutat més autosuficient i resilient. 
Per això, membres de Transició VNG van assistir a l'esdeveniment, que va comptar amb la participació de més de vuitanta persones, i van poder saludar personalment a Hopkins.
Joaquin del Rio, impulsor de la Xarxa en transició espanyola, va ser el conductor de la jornada que es va iniciar passant un resum del documental francès, Demain (Demà) que dona a conèixer una sèrie de propostes de canvi en diversos temes (energia, economia, educació, agricultura...) que mostren com canviar el que nos no funciona és possible. Aquest és un documental premiat a França que ens convida a canviar el món.
Seguidament,  Rob Hopkins va explicar què aporta el moviment al canvi social destacant experiències reals en diferents països i variats camps d'actuació amb el missatge final que els "canvis no es percebeixen de forma ràpida ni immediata" No sabem mai que passarà... és sorprenent com el que fem, per petit que sembli, pot esdevenir en una nova cosa gran i col·lectiva, per això cal no desanirmar-nos i tenir el coratge de continuar les tasques que estiguem desenvolupant a favor del canvi social.
A continuació des de la Xarxa de Transició en van mostrar diversos projectes que s'estan desenvolupant a Espanya, entre ells es va fer menció del Projecte Turuta de la nostra ciutat.

5/10/16

Vilanova i la Geltrú acull un any més el curs internacional de cistelleria que organitza la cistellera local Mònica Guilera, acompanyada de Tim Jhonson i Mei

Un any més la Mònica i els seus col·legues cistellers han organitzat a el curs internacional Weaving by the Sea 2016 que durant ja quatre edicions convoca persones de diversos països que combinen una estada turística a la nostra ciutat amb l'aprenentatge d'un ofici tan tradicional i antic com és la cistelleria.


Provinents de variats indrets com Uruguay, Azores, US,França, Anglaterra, Iles Shetland a Escòcia, Dinamarca, Suècia i Catalunya estan aprenent diverses tècniques utilitzant materials típicament mediterranis de confecció cistellera




.

3/10/16

Mònica Guilera, cistellera vilanovina guanya un important premi de cistelleria a Salt

La Mònica ha guanyat el primer premi de cistelleria en la modalitat artística en aquesta important cita de cistellaires que és la Fira Internacional del Cistell de Salt que s'ha celebrat l'1 i 2 d'octubre assolint la seva 19ena. edició.  
MOLTES FELICITATS !!!!!!