30/12/17

L'Associació ECOL3VNG, impulsora del Projecte Turuta, celebra l'acabament d'any amb una trobada festiva


Com és habitual des de la seva creació l'any 2011, l'Associació ECOL3VNG ha celebrat el divendres 29 de desembre, al Centre cívic la Sardana, una trobada festiva de soci/es per celebrar l'acabament de l'any. 
A la mateixa van assistir diversos socis/es i algunes persones simpatitzants del projecte. Durant aquesta trobada s'ha seleccionat la proposta guanyadora del Concurs Com t'imagines la Turuta de l'any? que es convoca des de 2014, consistent en dissenyar quina forma física en format paper tindria un billet de 1 turuta, moneda social local que promou l'entitat, ja que aquesta és un saldo virtual o operació comptable de les unitats d'intercanvis que es produeixen amb turutes entre els quasi quatre-cents socis/es que l'associació té a data d'avui.
La guanyadora d'aquests any, agraciada amb tres-centes turutes, ha estat Roser Boltes i la finalista, Rosa Herraiz, amb cent turutes. La selecció es va portar a terme en el mateix acte, mitjançant votació del presents.
Les persones assistents, van compartir menjar i beure aportat per ells mateixos, van cantar i ballar i espontaneàment, el soci Àngel Agüeres, va aportar a la vetllada poemes i un relat de creació pròpia que van agradar molt.

Fotos: Mike Alentorn i Carme Dastis

Recull d'imatges de l'acte a càrrec de Mike Alentorn: clicar aquí

17/12/17

La Turuta, el Banc del Temps i l'Associació Makers VNG, tornen a compartir espai en el 20è. Mercat de segona mà i intercanvi celebrat el 17 de desembre a Vilanova i la Geltrú


Un cop més, l' Associació ECOL3VNG, que té un estand d'informació al mercat, des de les primeres edicions, el Banc del temps i l'Associació Makers VNG -Garraf i la Fundació humana, han estat presents en el mercat en una zona dedicada a la difusió de projectes locals emmarcats en l'economia social i solidària.












En aquesta ocasió, s'han introduït la novetat d'accions de dinamització de la jornada, en les que el Projecte Turuta ha participat activament oferint una xerrada oberta, Per què la Moneda social local, La Turuta i una actuació musical a càrrec de socis membres del Cor de la Turuta.
La Fundació humana, també ha realitzat una xerrada: Finalitats socials de la roba usada.
El Mercat de segona mà i d'intercanvi és una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que pretén afavorir els comportaments sostenibles i el consum responsable, mitjançant la pràctica de les "3R": reduir, reutilitzar i reciclar. En el mercat es pot intercanviar, regalar, comprar o vendre objectes, sempre que siguin de segona mà.
CONTINGUTS DEL MERCAT:
Activitats, Tallers i Xerrades:
Al Mercat de Segona Ma i Intercanvi podreu trobar a l'espai ambiental:
- L'Agència Local de l'Energia amb un Punt d'informació per estalviar a la factura elèctrica.
- L'Associació Ecol3VNG amb la Moneda Social "La Turuta"
- L'Associació Makers Garraf amb un taller de reparació de petits electrodomèstics o estris.
- L'Associació Banc del Temps de Vilanova i la Geltrú
- La Fundació Humana col·labora recollida de roba amb fins solidaris i sostenibles
- L'Àgora Ambiental amb xerrades ambientals
- Espai de Food Trucks Sostenibles amb degustació de Cervesa Artesanes
- Taller de reparació de bicicletes
- Deixalleria Mòbi
A les 13.00 h: Música - Vermut

13/12/17

El Projecte Turuta es presenta a alumnes de la UPC de Vilanova i la Geltrú

Per segon any consecutiu, el dimecres 13 de desembre, la responsable de l'assignatura Economia, ètica i societat, la professora Ariadna Llorens, del Grau en Enginyeria informàtica de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú de la Universitat Politècnica de Catalunya ha convidat al coordinador de l'Associació ECOL3VNG, Ton Dalmau a explicar als seus alumnes el Projecte Turuta i els seu funcionament. Aquest va compartir amb l'alunmat informació sobre què són les monedes socials, quin objectius compleixen en una economia local i com funciona la Turutal, moneda social local de Vilanova i la Geltrú.












En un ambient distès i d'obert diàleg, Ton Dalmau, va també compartir amb els presents una cançó inspirada en el músic Pete Seeger, músic de folk d'EE.UU. que manifestà en tota la seva vida i  obra un lloable compromís social i de defensa dels drets humans: Pas a pas i del que és un dels referents inspirador del projecte.
La professora Ariadna Llorens, ha escrit com a crònica de la jornada: 

"Moltíssimes gràcies al Ton Dalmau, que amb la seva generositat i simpatia, a engrescat a uns futurs enginyers informàtics, a veure com poden incloure la gestió responsable i ètica en la seva professió. Des de la EPSEVG seguim afegint Valors i deontologia professional, al coneixement i les competències tecnològiques"

7/12/17

El proper diumenge dia 17 de desembre. La Foixarda far una sortida que és tot un clàssic: els Colls, senzilla excursió circular pel tram de costa comprès entre Vilanova i la Geltrú i Sitges.
Es surt del far de Sant Cristòfol, per seguir les traces del GR92 que portarà, gaudint del paisatge de cales i penya-segats, fins a la Punta de les Coves, passant per la Punta Grossa i la platja de l'Home Mort, i es tornarà l'interior, pel fons de Jacques i Els Colls, per tornar al camí inicial a la Casa del Mar.
És una sortida fàcil considerada fàcil. En acabar, a l'Ateneu vilanoví hi haurà un dinar de germanor, de comiat del 2017 i de celebració del segon aniversari de l'entitat: 2 anys caminant plegades, gaudint de la natura, dels paisatges, de la gastronomia i el bon beure, i, sobretot, de la companyia de la bona gent que han compartit les sortides realitzades per l'entitat.

5/12/17

La Turuta, present en la primera trobada estatal de monedes comunitàries i sistemes de troc a Mèxic, a través de vídeo conferència, que se celebrarà el 8, 9 i 10 de desembre a la ciutat de Mèxic

Claudia Caballero i Victor Bernal, membres de la Comunidad Multitrueke de la ciutat de Mèxic que utilitza la moneda social Mixiuhcavan visitar dimecres 17 de maig, Vilanova i la Geltrú, per conèixer de primera mà el Projecte turuta. També van realitzar visites a altres iniciatives de monedes socials del nostre país. 
Set mesos desprès, inspirats en les trobades estatals de monedes socials d'Espanya, han organitzat, per primera vegada al seu país, el 1er Tejido de monedas comunitarias, sistemas de Trueke y Don.
Per a participar, en forma de vídeo conferència, han convidat al president-coordinador de l'associació ECOLVNG, Ton Dalmau, per explicar el Projecte Turuta i el seu funcionament i com a exemple de moneda social local del continent europeu. 

23/11/17

Projecció del documental TRASHED dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus

"Si penses que els residus són un problema dels altres...pensa-hi de nou" 

Projecció del documental TRASHED dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus organitzada per La Vinagreta, cooperativa de consum responsable

Divendres 24 de novembre a les 20:30h al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú.
Després de la projecció, espai de col·loqui amb la Marta Jofra Sora, ambientòloga i consultora en gestió de residus.
Després de la projecció de documental s’obrirà un espai de debat amb tots els assistents.
L’entrada té un preu de 5 €.
Us hi esperem!
Més informació: www.docsforaction.org/dresidus2017.html

El soci d'ECOL3VNG, Le Guinyol à Roulettes ofereix, acceptant turutes, un guardonat espectacle de titelles, el dissabte 25 de novembre al Foment vilanoví

Aquesta companyia artística és sòcia de l'Associació ECOL3VNG, impulsora del Projecte Turuta i presenta el seu espectacle per primera vegada a Vilanova i la Geltrú acceptant turutes. És una gran satisfacció per l'entitat, comptar entre els seus integrants, socis i sòcies de gran qualitat i professonalitat. Aquesta companyia de titelles, entre ells.
La companyia suïssa Le Guingol à Roulettes tenen una dilatada i prestigiosa trajectòria. Aquesta obra és de l'autora Dora Cantero i està interpretada per Pierre-Alain Rolle i Paola Busca. Ens ofereixen una divertida història amb transfons ecologista. 
Ha estat nominada a Argentina al Premi nacional de titelles "Javier Villafane" 2016 en la categoria "Millor espectacle estranger" i premiada per ATINA -secció argentina d'ASSITEJ (Associació cultural que promou el desenvolupament del teatre infantil i juvenil) en la categoria "Espectacle estranger" escollida entre quatre espectacles destacats per a públic infantil i juvenil.

22/11/17

Vídeo del Camp de Treball Internacional Turó del Sèu que va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú del 19 d'agost al 3 de setembre del 2017

Autor: Mike Alentorn

Organitzat per GarrafCoopera i la Plataforma Defensem l'Ortoll amb el patrocini de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i empreses locals i el suport del Servei Civil Internacional.

17/11/17

La plataforma Salvem l'Ortoll ha recuperat el tram del camí ramader que històricament comunicava el Penedès amb la Cerdanya. Un ramat de 18 cavalls de la Fundació Miranda, farà l’antic camí ramader de Marina que comunica el Pirineu amb el mar

El camí, del qual se n'han tret tres tones de terra i escombraries i ara se'n reconstrueixen els murs de pedra que el delimitaven, data com a mínim de l'any 1079. Un centenar de voluntaris treballa en una àrea d'unes 100 hectàrees per adequar aquesta zona verda de Vilanova a fi efecte de reimpulsar-lo com a espai de turisme sostenible. 
El tram recuperat, de poc més d'un quilòmetre, és el final del camí històric ramader que feia el sector en el seu periple de transhumància per tot Catalunya. 
En aquest sentit, Llívia forma part d'un projecte global amb altres municipis del país per on també passa el camí ramader, com ara Lluçà i Santa Margarida i els Monjos, a fi efecte de crear-ne una gran ruta turística i de senderisme. Aquesta ruta ha de començar als llacs de les Bulloses.

Un ramat de 18 cavalls de la Fundació Miranda, dedicada a recuperar animals en situació de maltractaments i abandonament, farà l’antic camí ramader de Marina que comunica el Pirineu amb el mar, per anar a passar els mesos d’hivern a unes pastures del Parc del Garraf, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Aquesta transhumància que s’efectua en dues etapes, la primera de l’1 al 5 de novembre, i la segona del 6 a l’11 de desembre recorrent aquest camí mil·lenari que va de la Cerdanya al Penedès, passant per l’Alt Berguedà, el Lluçanès, el Bages, Montserrat, l’Alt Penedès i el Garraf. 
Exposició sobre Camins Ramaders al CRIA
Els cavalls que es traslladaran del Pirineu al Garraf són animals recuperats de maltractaments o l’abandonament, des de la seu de la Fundació situada a la Serra de Catllaràs, a l’Alt Berguedà, fins al Garraf per que puguin passar l’hivern pasturant en llibertat en un espai de 300 hectàrees acotades d’estepa mediterrània al Parc del Garraf. 

El trasllat permetrà als cavalls gaudir de la vida en llibertat en un clima càlid i en una magnífica estepa mediterrània, ideal per la seva salut i recuperació. Els cavalls tornaran a les pastures d’estiu a la primavera, i si l’experiència és positiva per tots els implicats, l’any que ve es repetirà com una proposta d’ecoturisme. 

Aquesta experiència té també altres valors afegits, especialment per a les persones que acompanyen els cavalls en ruta així com per les persones de les poblacions que acullen als cavalls,  amb la generació d’uns valors econòmic, ecològic i turístic per al territori per on passenEl projecte, organitzat per la Fundació Miranda, compta amb el suport i la col·laboració activa del Parc del Garraf i el Parc del Foix, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, així com els ajuntaments de Llívia, Lluçà, Avinyó, Santa Margarida i els Monjos i Vilanova i la Geltrú, el Consorci dels Colls i Miralpeix - Costa del Garraf i entitats com l’associació Garraf Coopera-Plataforma  i la Plataforma de l’Ortoll.
La Fundació Miranda és un projecte sense ànim de lucre que treballa en tres àrees d’acció: cavalls, persones i natura, i està adscrita a la Xarxa de Custòdia del Territori. La Fundació també està implicada i forma part del moviment Slow Food Km 0 i de la producció local i ecològica.  
Fonthttp://www.collsmiralpeix.cat/ca/noticia/cami_ramader_de_la_marina/153/ 
Més informació:
Camins ramaders de Catalunya:
http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/medi-natural/dar_camins_ramaders/ 
Vídeo CAMI DE MARINA. DOCUMENTAL EN PROGRES:
https://vimeo.com/242075964?ref=fb-share&1