28/5/17

Vilanova acollirà el dijous 8 de juny el seminari de Territoris Socialment Sostenibles que organitza Respon.cat

Vilanova acollirà el 8 de juny el Seminari de Territoris Socialment Responsables que organitza l’associació empresarial Respon.cat. És una jornada que vol aconseguir que els municipis i comarques de Catalunya incorporin valors com l’ètica o la sostenibilitat. S’espera que un centenar d’assistents provinents d’administracions, empreses i organitzacions diverses debatin sobre aquest concepte i renovin el compromís que van signar ara fa 10 anys.

Respon.cat és una associació empresarial que va néixer el 2014 amb la voluntat de ser el referent en desenvolupament de la responsabilitat social a Catalunya. Actualment compta amb una setantena d'empreses associades i promou accions per estendre la incorporació de les actituds socialment responsables en les empreses. L'organització del Seminari de Territoris Socialment Responsables a Vilanova i la Geltrú compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de la ciutat, mitjançant els àmbits d'Empresa i RSC.
El president-coordinador de l'Associació ECOL3VNG, impulsora del Projecte Turuta, ha estat convidat a participar en la jornada, per explicar el funcionament del projecte i de la Turuta, entès com una eina al servei de l'economia social i solidària i amb la seva pràctica a l'increment d'una economia més néta que aporti nous valors als territoris on s'utilitza.
Més informació sobre el Seminari (document ppt)
Un Territori Socialment Responsable (TSR) és un territori (municipicomarca o país) que té entre les seves prioritats apostar pel desenvolupament sostenible, afrontar proactivament els principals reptes econòmics, socials o ambientals sota el consens i l’alineació d’esforços i gestionar els propis actius alineant-los vers una visió sostenible del territori.
Un Territori Socialment Responsable busca l'equilibri entre els aspectes econòmics, socials, ambientals i culturals locals, amb l'objectiu d'aconseguir una millor qualitat de vida per als seus habitants i la resta d'agents implicats, mitjançant un sistema de governança participativa. Les característiques del territori són una oportunitat única per avançar cap a un model de desenvolupament integrat, corresponsable i sostenible.
En un RSR s'intenta implicar a les administracions públiques, les empreses, les entitats no lucratives, els centres d'ensenyament i d'altres agents per tal de treballar tots plegats per aconseguir, de manera corresponsable, un territori més sostenible i socialment inclusiu. Tots els organismes i la ciutadania d'aquest territori (barri, ciutat o comarca) s'impliquen per tal de millorar el seu entorn social i ambiental, comprometent-se a treballar de manera conjunta i activa.
Més informació a: Responsabilitatglobal.blogspot.com
http://responsabilitatglobal.blogspot.com/2017/05/video-vilanova-acollira-el-seminari-de.html
Canal Blau TV: 
http://www.canalblau.cat/vilanova-acollira-seminari-territoris-socialment-sostenibles-que-organitza-respon-cat/: 
web municipal Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
http://www.vilanova.cat/jsp/noticies/detall.jsp?id=23604644#.WSrnZGjyjDc

25/5/17

Vilanova i la Geltrú, fundadora de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària

Vilanova i la Geltrú forma part dels 31 ajuntaments de Catalunya que el 17 de maig passat van crear la primera associació municipal per fomentar noves formes de produir i consumir democràtiques, solidàries i sostenibles, amb l'objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques.
Barcelona va acollir l'acte formal de constitució de l'Associació Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMESS), amb l'adhesió formal de 31 pobles i ciutats que representen el 44% de la població de Catalunya. El regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet, va ser-hi present.

L'objectiu d'aquesta aliança municipal és impulsar un model socioeconòmic alternatiu transformador que contribueixi a la reducció de les desigualtats socials i territorials i a promoure una economia al servei de les persones i de la justícia social
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú fa temps que ha anat desenvolupant algunes iniciatives vinculades a l'Economia Social i solidària, i arran de l'aprovació per Ple el mes de setembre de 2016 del manifest per a la creació de la XMESS es va constituir un grup de treball interdepartamental que va elaborar un PLA D'ACCIÓ 2017 DE L'ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA A VILANOVA I LA GELTRÚ que es va presentar en el marc del Fòrum de treball d'entitats i col·lectius per l'Economia Social que es va celebrar recentment a la nostra ciutat (vegeu notícia aquí)
L'objectiu fundacional de la XMESS és promoure, reforçar i consolidar l'economia social i solidària, fixar objectius i estratègies comunes i fomentar la cooperació i l'acció conjunta dels diferents municipis alhora d'impulsar polítiques públiques.
Es tracta, doncs, d'intensificar una estratègia territorial compartida, per fer de l'Economia Cooperativa, Social, Solidària (ESS) un dels instruments principals de superació de les actuals desigualtats socials, de generació d'ocupació de qualitat i, en definitiva, d'impuls d'un nou model socioeconòmic més democràtic, just i sostenible.
La primera aliança municipal per impulsar i compartir experiències d'ESS treballarà per fomentar noves formes de produir i consumir democràtiques, solidàries i sostenibles, orientades a l'eficiència i amb un alt retorn social, amb l'objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més participatiu i més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques.

Es pretén explorar un nou model de desenvolupament territorial que mobilitzi millor els recursos del territori i prioritzi les dimensions socials, ambientals i humanes de l'economia a fi de resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania.
Els ajuntaments que van participar a l'acte fundacional de la XMESS són: Arbúcies, Argentona, Artés, Badalona, Barcelona, Cabrils, Cardedeu, Castellar del Vallès, Celrà, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Girona, Manlleu, Mataró, Mieres, Montornès del Vallès, Navàs, Palafrugell, Ripollet, Sabadell, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi del Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Dalt. D'altres ajuntaments preveuen associar-se al llarg de les properes setmanes i mesos.
El Pla de Treball 2017-2019 que s'ha marcat la XMESS té tres línies estratègiques d'actuació: ajudar a enfortir l'economia social i solidària a cada municipi, incidir i relacionar-se amb altres actors, i visibilitzar la Xarxa i les iniciatives relacionades amb l'àmbit per part dels seus membres.


22/5/17

Èxit del Mercat Noucentista de la plaça de les Cols. Les verdures km 0, les protagonistes

Foto: facebook Eva Bolaño
La plaça de les Cols de Vilanova i la Geltrú va acollir el diumenge 21 de maig, una nova edició del Mercat Noucentista. Es tracta de la principal acció de la Festa de Sant Isidre que organitza l'Associació de Festes de Sant Isidre de Vilanova i la Geltrú, amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat. 
foto: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
El Mercat Noucentista de Vilanova i la Geltrú es caracteritza sobretot perquè es poden adquirir verdures de temporada, hortalisses, ous i flors a preus molt econòmics. Com ja es tradicional, per poder adquirir-les, va caler bescanviar euros per bitllets antics de pesseta que facilitava la mateixa organització.
Les existències de verdures i hortalisses de temporada es van pràcticament exhaurir en poc més de dues hores. Cal afegir que a aquesta edició també va participar Temps de Vi que, a més de presentar el nou cartell i donar informació de la fira, va oferir a tots els assistents la possibilitat de beure vi, de la D.O. Catalunya, en porró.També va participar al Mercat Noucentista el productor local de cervesa Artesana, el productor turutaire, La Font del Diable, i el distribuïdor local de vins i caves Catalans 12D.O.'s que va anunciar que en breu obria botiga a la plaça de les Casernes. 
Foto: facebook Quima Albalate, feta pel seu fill Pau
També hi participaren les parades del mercat del centre de Formatges francesos artesans El Chalet, i la Cansaladeria Martínez. A tot això cal sumar que els establiments socis de l'Associació Plaça de les Cols, van a oferir el Vermut Noucentista amb motiu de la celebració del Mercat. 
Les diferents activitat previstes van comptar amb la presència d'un gran nombre de públic, ja fos a l'hora del conte, a l'esmorzar noucentista, o a la rifa. L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, i el regidor de Promoció Econòmica, Nova Governança i Comunicació, Juan Luís Ruiz, no es van voler perdre aquest esdeveniment i van participar de totes les activitats programades. 

20/5/17

Representants de la moneda Mixhuca de la ciutat de Mèxic, visiten Vilanova i la Geltrú per a conèixer el Projecte Turuta, impulsat per l'Associació ECOL3VNG

El dimecres 17 de maig, Claudia Caballero i Víctor Manuel Bernal, membres de la Comunidad de multitueke Mixhuca  de Mèxic DF, han visitat Vilanova i la Geltrú per conèixer més a fons el Projecte Turuta. Són membres de la Cooperativa Coperacha i promotors de la moneda Mixhuca i de l'econonia social i solidària a la ciutat de Mèxic que han assistit a la IV Conferència internacional de monedes socials i complementàries organitzada per la Universitat UOC. Han volgut aprofitar el seu viatge a Catalunya per anar a cercar experiències de monedes socials que els aportin coneixement i bones pràctiques.



La Coperacha: información cooperativa fresca y solidaria, es definieix com a "Somos reporteros comunitarios, economistas sin corbata, fotógrafos, redactores, y ambientalistas, que ojerosos, flacos y desvelados hacemos La Coperacha. Este es el primer sitio informativo en Mx especializado en cooperativismo y economías solidarias bueno, bonito y gratuito.Y por si fuera poco vinculamos el trabajo de las cooperativas del G-50 con consumidores de carne, hueso y cerebro". Tenen un canal de ràdio per internet, des del que emeten noticies relacionades amb l'economia solidària, per aquesta ràdio han fet una entrevista a membres de l'associació ECOL3VNG, impulsora del projecte Turuta. 


La moneda porta el nom del lloc on les dones anaven a donar a llum en temps dels azteques i és utilitzada per la xarxa de prosumidors per a realitzar intercanvis, creant un sistema econòmic basat en la reciprocitat i el crèdit mutu. Té forma de paper i en el revers és signada pels participants de l'intercanvi. Cada any es retira de la circulació i es reemplaça per noves unitats que responen a les noves necessitats preestablertes de crèdit mutu entre els participants de la xarxa.




Durant la seva estada a Vilanova, han visitat dos horts comunitaris de l'entitat, comerços que accepten tutures i han compartit una petita trobada festiva i musical amb turutaires en la que han explicat el funcionament de la moneda Muxiuhca i les activitats que realitzen a la ciutat de Mèxic en les que intercanvien productes i serveis utilitzant aquesta moneda social.

Més informació sobre la Mixhuca: 
- Documental sobre la Mixhuca: https://vimeo.com/141565883
- Bloc Vivir sin empleo.org: http://www.vivirsinempleo.org/2014/01/una-moneda-comunitaria-en-la-ciudad-de.html

14/5/17


El Projecte Turuta, moneda social local vilanovina impulsat per ECOL3VNG participa activament en la IV Conferència Internacional de monedes socials i complementàries, organitzat per la universitat UOC

Del 10 al 14 de maig, s'ha celebrat a Barcelona, organitzada per la Universitat UOC, la IV Conferència internacional de monedes socials, aquestes conferències bianuals, tenen la particularitat que són organitzades per universitats amb la intenció d'introduir i difondre l'estudi i coneixement de les monedes des d'un punt de vista acadèmic i d'investigació. Les precedents s'han efectuat a Lió el 2011, L'Haia el 2013 i Salvador de Bahia el 2015. Això suposa un pas important pels moviments de monedes socials que són ja motiu d'estudi i interès universitari.


La conferència de Barcelona, que ha tingut com a eix transversal la presa de consciència i el valors aplicats als diners, ha tingut un gran ressò i resposta participativa: 381 inscrits, provinents de 34 països dels 5 continents, amb un ampli programa de continguts: 132 conferències i ponències, 41 debats i tallers. 
 
L'Associació ECOL3VNG, impulsora del Projecte Turuta, ha estat molt present en la Conferència aportant diversos continguts: 
1- Presència de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a càrrec del regidor de medi ambient Gerard Llobet que ha participat en la taula
rodona sobre politiques públiques i monedes locals junt als Ajuntament de Bristol, Nantes,  Lisboa, Sevilla, San Juan de Aznalfalache i Santa Coloma de Gramenet, explicant la turuta a Vilanova i la Geltrú
2- Ponència a càrrec de Ton Dalmau, coordinador general del projecte, explicant el funcionament de la moneda i del projecte 
3- Taller pràctic, a càrrec de Ton Dalmau,  utilitzant el joc Ecopolis, ideat per a mostrar com funciona l'economia Versió 1 amb moneda oficial i com canvia el funcionament en economia Versió2 quan s'introdueix una moneda local
4- Coordinació del grup de treball sobre monedes socials locals espanyoles a càrrec de Carme Dastis



5- Mercat social en el que diversos projectes de monedes socials han col·laborat durant tot el dissabte i en el que exclusivament s'han acceptat les respectives monedes socials. Ha comptat amb la participació de la XES (Xarxa d'economia solidària de Catalunya) que ha aportat la seva moneda social Ecosol, utilitzada en la Fira FESC que realitzen cada any. Han col·laborat en la seva realització diversos turutaires: Albert Carreras, Araceli Nieto, Dori Valdivieso, Loli Muñoz, Núria Tàrrida, Isabel Pérez, Bill Peake, Ana Maria Rivero, Carme Dastis i Ton Dalmau i altres que no han pogut assistir.
6- Ponència escrita sobre el projecte Turuta anomenada La Turuta, moneda social local y ciudadana.

El Projecte ha causat interès entre els assistents a la Conferència perquè té particularitats que el singularitza: és un sistema de crèdit mutu que sociabilitza, de forma cooperativa, els saldos negatius dels socis, de forma que aquests sempre estan en positiu i són els projectes, aprovats per l'associació que l'impulsa, els que queden en negatiu, per tal que la suma de saldos sempre sigui zero dins de l'ecosistema econòmic.
D'altra banda, el fet que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, sigui soci de l'entitat i hagi reconegut en el Ple del 7 de juliol de 2014, la Turuta com a moneda social local, també és molt interessat.

IV Conferència Internacional de Monedes Socials i Complementàries: Diners, Consciència i Valors per al Canvi Social

Recull de premsa: 

Eix Diari: 
http://www.eixdiari.cat/economia/doc/70619/la-turuta-protagonista-a-la-iv-conferencia-internacional-de-monedes-socials-i-complementaries.html
http://www.eixdiari.cat/opinio/doc/70771/diners-consciencia-i-valors-per-al-canvi-social.html
EcoDiari: http://www.naciodigital.cat/ecodiari/noticia/10021/barcelona/acull/iv/conferencia/internacional/monedes/socials
El País: 
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2017/05/10/catalunya/1494371296_588667.html
La Vanguardia:
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2017/05/10/catalunya/1494371296_588667.html
Público:
http://www.publico.es/economia/barcelona-epicentro-mundial-impulso-monedas.html
Fitxes de 32 monedes socials espanyoles exposades durant la Conferència:
https://drive.google.com/file/d/0B5SV-qnK3gdJTzM1X1FfOGJqNk0/view?usp=sharing