31/1/18

Torna una nova edició del Mercat de segona mà i intercanvi el diumenge 4 de març


El diumenge 4 de MARÇ se celebrarà la XXI EDICIÓ DEL MERCAT DE SEGONA MÀ I D’INTERCANVI a la Rambla de Sant Jordi.
En aquesta ocasió l'Ajuntament vol potenciar la inscripció per Carpeta Ciutadana (Internet) 
per tal d’evitar les cues que es generen en el tràmit presencial. Per tant, del 6 al 16 de febrer la inscripció sols serà possible mitjançant la Carpeta Ciutadana (Internet), i a partir del 13 fins al 16 de febrer també es podrà fer de forma presencial a l’OAC. Per aquesta modalitat d’inscripció es reservarà el 10% del número total de taules.
El sistema d’inscripció al Mercat es pot fer per dues vies:
a.- Inscriure’s a través de la Carpeta Ciutadana.  A partir de les 8 h del dimarts 6 de febrer fins al divendres 16 de febrer, o fins a l’exhauriment de les taules. S’activarà el tràmit electrònic a l’adreça:

Quan es faci la inscripció, en el formulari inscripció caldrà adjuntar el comprovant de l'ingrés dels 10 € al compte indicat al formulari d’inscripció. Ens uns dies el número de taula assignat s’enviarà per correu electrònic.
b.- Inscriure’s a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) a la plaça de la Vila, 8. A partir del dimarts 13 fins al divendres 16 de febrer, o exhauriment de les taules. En el moment de la inscripció es pagaran 10 € en concepte d’inscripció i s’assignarà el número de taula. S’haurà de presentar el DNI del titular de la taula.
En el cas de voler tenir una persona a la taula del costat, caldrà que les inscripcions de les persones interessades es facin de la mateixa forma, o bé presencial o bé per internet. En cas de fer-ho presencialment les inscripcions s’haurien de fer de forma conjunta; d’aquesta forma els números de les taules seran correlatius.
Foto: Eix Diari
Cal recordar que el preu de participació al Mercat serà de 10 euros, i que inclou 1 taula i 1 cadira.  Per altra banda, el Mercat permet pagar el 25% de l’import amb la moneda social de Vilanova i la Geltrú, la Turuta. Per poder fer el pagament en Turutes cal ser soci de l’associació ECOL3VNG i cal adjuntar el Taló Turutaire corresponent al pagament i el carnet de l’associació ECOL3VNG.

28/1/18

El Cor de la Turuta ofereix un recital musical, obert i participatiu, dedicat a Pete Seeger en el quart aniversari de la seva mort

El diumenge 28 de gener, quart aniversari de la mort de Pete Seeger  (3 de maig de 1918 - 27 de gener de 2014) al Centre cívic Sant Joan el Cor de la Turuta, de l'entitat ECOL3VNG ha organitzat una cantada popular a la que han assistit quasi 50 persones. Al començament de la sessió s'ha posat a disposició del públic un cançoner que recollia un seguit de cançons emblemàtiques, elaborat per Ton Dalmau, seguidor del cantautor nordamericà des de la seva joventut.




Els i les asssitents han pogut cantar plegats les cançons que el Cor ha anat tocant i cantant, composat en aquesta ocasió, a la part musical i vocal per: Ton Dalmau, Bernat Manzano, Jordi Griera, Juan Guinovart i Berni, acompanyats de reforç vocal per: Maria del Mar Fernández, Júlia Gonzalez, Blanca Hernández i Carme Dastis, amb la col·laboració de Mike Alentorn (part gràfica).
Ramon Nadal explicant els actes organitzats
a Reus en record de Pete Seeger
A l'acte han assistit, Ramon Nadal, estudiós i especialista de Seeger, i Artur Nadal, músic. Ramon Nadal és un dels organitzadors dels actes que la ciutat de Reus, seu de la recent creada, Associació d'Amics de Pete Seeger, realitzarà el 17 i 18 de febrer, sota la denominació de Pete Seeger, el poder transformador de la cançó. El Cor de la Turuta l'ha convidat a explicar la programació reusenca de la que destaca una exposició, que se inaugurarà el 8 de febrer i es podrà visitar fins el 12 de març i  que recull la trajectòria de Pete Seeger  i presenta la seva biografia, les idees i la seva personalitat. Respecte a la música, la faceta de compositor, les influències i el seu paper de divulgador. En l’àmbit del compromís es destaca el treball amb els infants, els drets civils, el pacifisme, ecologia i sindicalisme, i altres aspectes d’aquest personatge tan polifacètic. També recull el seu pas per Catalunya en diverses ocasions i actuacions. L’exposició és una iniciativa de l’Associació Cultural “Amics de Pete Seeger”, que es presenta amb aquesta mostra a la societat amb la finalitat de rescatar la figura del personatge, divulgar la vigència i universalitat dels seus valors humans i les cançons, amb el seu poder transformador.
El vilanoví Ton Dalmau ha estat convidat a participar i el dissabte 17 defebrer de 16 a 19 h,. farà un taller de banjo compartir amb Artur Nadal de guitarra de 6 i 12 cordes, sota la nominació de Els intruments de Pete Seeger.

Resum del concert al facebook de Mike Alentorn, autor del reportatge: 

Més informació dels actes a Reus: 
Programació Febrer Brevarium Teatre: 
http://braviumteatre.com/wp-content/uploads/2018/01/AGENDAFEBRER2018-1.pdf
Bloc Rapsòdia:
http://august-rapsodia.blogspot.com.es/2018/01/pete-seeger-sempre-pete-seeger_16.htm
Cartell del programa oganitzat per Amics de Pete Seeger a Reus

ECO3VNG celebra la seva primera assemblea de l'any 2018

El diumenge 28 de gener al Centre cívic Sant Joan l'associació ECOL3VNG, promotora del Projecte Turuta ha celebrat la primera assemblea de l'any en la que s'han aprovat nous projectes i s'ha reafirmat donar continuació als dutes a terme dins ara i que continuen vigents.


El Cor de la Turuta, ret homenatge a Pete Seeger, el diumenge 28 de gener, en el quart aniversari de la seva mort amb un acte musical gratruït, obert i participatiu

El Cor de la Turuta es va crear el  2014 dins de l'Associació ECOL3NVG. És un grup de cant i música obert a tothom, que aplega els socis/es de l’entitat o qualsevol persona que vulgui compartir una estona gaudint de la música i de cantar plegats. Es fa una convocatòria un cop al mes. Les persones que toquen algun instrument també acostumen a participar activament en les reunions festives convocades per l’entitat. Les trobades musicals obertes es fan habitualment en l'espai Open Hub, al carrer Santa Madrona, 13.
Membres del Cor oferint música als visitans del Mercat
de segona mà i intercanvi del 17 de desembre de 2017


El Projecte Turuta és una iniciativa ciutadana que, partint d’uns determinats valors i del sentiment de ser “ciutadans i ciutadanes lliures, responsables i compromesos” pretén aportar una bona pràctica i acció en economia local posant en marxa una moneda social i local o unitat d'intercanvi, per a contribuir a la construcció d’un món millor, amb economies més netes i socialment participatives.  
Cantada de nadales a la Casa d'Empara el 13 de desembre de 2017
Persones “sàvies” com el cantautor i pacifista Pete Seeger [1] que ens diu: “si el món té futur, no serà degut a una gran organització, sinó a milions i milions de petites comunitats que interactuen. La participació és el que salvarà la raça humana” són referents principals i grans inspiradors del Projecte. D'aquí que des del Cor de la Turuta es vol retre un nou homenatge a aquest músic nordamericà, que va dedicar la seva vida al compromís social i la defensa dels drets humans. 

En aquesta ocasió, serà una sessió oberta,  participativa i gratuïta en la que es convidarà a les persones assistents a cantar plegades, d'acord a un recull de cançons coordinat per Ton Dalmau [2], seguidor del cantautor des de la seva joventut.



Més informació: [1] A el documental Pete Seeger. The Power of Song (2007) by PBS American Masters: https://www.youtube.com/watch?v=Czk2hj4VISg [consultat el 10.1.18]

[2] En Pete Seeger i el seu banjo no moriran mai per Ton Dalmau a Eix Diari (6 febrer 2014):  https://www.eixdiari.cat/opinio/doc/46609/en-pete-seeger-i-el-seu-banjo-no-moriran-mai.html 
[consultat el 10.1.18]


2a Festa de l'espigall, diumenge 28 de gener amb variades activitats i degustació

Més informació de com va anar l'acte a:


27/1/18

Se celebra a Vilanova i la Geltrú el Dia internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Dia Internacional amb la participació d'entitats socials de la vila, entre elles ECOL3VNG i varis centres educatius de la ciutat i comarca

Dissabte 27 de gener s'ha celebrat el Dia internacional de l'Holocaust i de Prevenció de Dia Internacional, decretat per les nacions Unides per commemorar l’alliberament del camp d’Auschwitz  el 27 de gener de 1945 i també denunciar els horrors del feixisme i els crims contra la humanitat.
Representants 
dels diferents col·lectius de víctimes dels camps nazis han encès una espelma en memòria i record dels deportats i deportades.
A Vilanova i la Geltrú i al Garraf, aquest acte s’emmarca dins del Projecte Buchenwald, que l’Amical impulsa amb la participació de nombroses entitats i de centres de secundària de la comarca, i que te entre les principals finalitats la recuperació de la memòria història republicana i de la deportació als camps nazis, i la prevenció del feixisme.
L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.
Els socis Bill Peake i Ma. del Mar Fernández
 han lliurat el ram d'ECOL3VNG
Han participat, conjuntament amb la representació dels deportats i deportades republicans de l’Amical,  representants de la comunitat jueva, del poble gitano, del col·lectius de gais i lesbianes, dels nens i nenes víctimes del nazisme, i d’altres col·lectius víctimes del nazisme com el dels maçons, el dels discapacitats , i col·lectius i grups polítics de la ciutat i la comarca, que
Moment de l'ofrena d'ECOL3VNG - Projecte Turuta
han fet l'ofrena floral, al monument als deportats, entre ells, ha estat convidada l'
Associació ECOL3VNG, impulsora del Projecte Turuta.
Han intervingut el president de l’Amical Mauthausen, Enric Garriga, i l’alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras. Tots ells acompanyats per una nombrosa presencia d’alumnes dels Centres educatius de la Comarca, que des de la seva implicació en el projecte presentaran i coordinaran tot l’acte vilanoví, amb la lectura de textos , i la interpretació de peces musicals a càrrec dels alumnes de música de l ‘INS Manuel de Cabanyes , l’INS Joaquim Mir, L’INS A.Galí, INS Cubelles   i l’Escola El CIM.











A Vilanova i la Geltrú, l’acte esdevindrà un acte central a Catalunya de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que també participarà en actes institucionals al Senat espanyol, la Comunidad de Madrid, a les Cortes de Aragon, i en altres institucions de la resta de l'estat. Enguany, seguint les recomanacions internacionals s’ha escollit com a lema d’aquesta commemoració “El poder de les paraules”, per tal de poder trametre la veu , les experiències i les vivències, de totes aquelles persones, víctimes del nazisme que ja ens van deixant. Aquest any volem recordar les seves paraules, els seus testimonis,
recollint fragments de les seves biografies, de les seves vides, de les seves idees, i dels seus patiments, lluites i esperances. Volen recollir un testimoni de cada col·lectiu de víctimes, per honorar i reivindicar la seva lluita contra el feixisme, i l’actualitat del seu missatge
Font: Eix Diari

23/1/18

VNG participa per segon cop en la Marató Energètica per estalviar un 10% del consum en electricitat, aigua i gas el mes de febrer

La biblioteca Cardona Torrandell, el Casal d’Avis, el Centre Cívic Geltrú i les escoles Sant Jordi i Cossetània buscaran reduir el consum i destinar l’estalvi a pal·liar la pobresa energètica.Vilanova i la Geltrú participa per segon any consecutiu en la Marató energètica. Aquesta iniciativa té per objectiu reduir el consum d'electricitat, aigua i gas en diferents edificis i equipaments al llarg del mes de febrer i destinar la quantitat estalviada a
programes per combatre la pobresa energètica. La Marató es du a terme a 10 municipis de tot Catalunya, i l'any passat va aconseguir un estalvi quantificat en 81.000 €. Des de l'Ajuntament de la ciutat es demana la implicació de tota la ciutadania per tal de difondre i aplicar les bones pràctiques en el consum energètic. L'any passat a VNG es van estalviar 4.900 € que vam destinar al programa Sumem Energies per ajudar a famílies en la lluita contra la pobresa energètica.

22/1/18

Valls ha acollit del 19 al 21 de gener, la Trobada ibèrica de Ciutats en Transició, organitzada per la Red de Transición i en la que han participat diverses iniciatives, entre elles VNG


La Red de Transición-RedT,  és un projecte sense ànim de lucre composat per un grup divers de persones que treballa per visibilitzar i dinamitzar el moviment de transició a l'Estat Espanyol, així com donar suport a les iniciatives locals i connectar-les entre si. Amb la xarxa Internacional de Transició RedT és part de Transition Network, el moviment internacional de Transició que s'organitza a cada país mitjançant una xarxa formada per les iniciatives locals i un eix vertebrador.

El cap de setmana de dissabte 20 i diumenge 21 de gener a Valls (Tarragona), previ acolliment ja el divendres 19, s'ha celebrat una trobada estratègica d'iniciatives de transició, coorganitzada per la REd de Transición amb el suport de les iniciatives locals de Valls en transició i Jaén en transició. Una trobada en la que han participat membres d'Iniciatives de la zona centre (Segòvia i Madrid), País Basc, Andalusia i Catalunya.

La jornada va començar el matí de dissabte a la Casa de Cultura de Valls i la resta s'ha desenvolupt a l'espai Can Pipirimosca, una granja ecològica, conduïda per Pere Vidal, on l'agricultura, lluny de ser l'objectiu principal, és el mitjà que permet l'organització d'activitats culturals i associatives. Totes les activitats de treball grupal han estat excel·lentment dinamitzades pel facilitador David Villota.
A finals del 2005 es va crear l'Associació pel Desenvolupament Local i Alternatiu (Adela) la qual gestiona Can Pipirimosca. Les activitats es difonen mitjançant la web de l'associació: http://adela.mundoalternativo.org








Durant la trobada s'han treballat qüestions estratègiques del moviment de transició, com col·laborar i avançar i el paper de RedT, així com aprofundir en el coneixement mútu de totes les iniciatives allà reunides. Tot això mitjançant dinàmiques divertides, amenes i molt viviencials, compartint reflexions, àpats, música i emocions...
Les ciutats participants en la trobada han estat:
Valls en Transició, Cardedeu en Transició,ButrOi Bizirik en Transición, BBT (Mungia, Biskaia), Segovia en Transición,  Jaén en Transición, La Ecoaldea UCM (Universidad Complutense de Madrid), Granollers en Transició - GenT , Reus en Transició i Transició VNG representada per Carme Dastis i Ton Dalmau, membres del moviment a Vilanova i la Geltrú.









Transcrivim la crònica que des de la Xarxa de Transició ha fet sobre el cap de setmana en la seva pàgina de facebook: https://www.facebook.com/RedTransicionEspana/posts/861534744026353
"Desde Red de Transición compartimos algunas imágenes y breves y comentarios sobre el encuentro estratégico de iniciativas de transición que se celebró en Valls (Tarragona), este fin de semana (19-21 de enero 2017).
El movimiento de transición está bien vivo como mostró este encuentro. Mucha conexión y apoyo entre los presentes. Intensidad, diversidad, buenos momentos, muchas preguntas y algunas respuestas sobre cómo seguir este proceso de cambio y como colaborar. Mayor conocimiento sobre el estado del movimiento en el Estado español, con la presentación de los primeros resultados del estudio que RedT está realizando, y lo compartido por todas las iniciativas presentes. En definitiva otro pasito en esta carrera de largo recorrido.
Un placer ver que el esfuerzo puesto para la organización de este encuentro ha dado sus frutos. Gracias a todas las que lo habéis hecho posible, a las compañeras de Red de Transición (www.reddetransicion.org) (Ana Huertas, Juan del Río, Mario Chaparro, Jorge Carrasco, Lisa Cassanet,...).
A Pere Vidal, Can Pipirimosca por el espacio y a Salvador Garrido Soler y Marcos Rivero por participar en la organización. A David Villota por el buen trabajo de facilitación. A todas las iniciativas y personas venidas de tantos lugares por traer su sabiduría y energía y compartir sus experiencias para que podamos construir juntas (Valls, Granollers, Cardedeu, Vilanova, Reus, Butroi, Jaén, Segovia, UCM Madrid). Y a todas las iniciativas que no pudieron venir pero que estuvieron bien presentes en esta visión colectiva de Red y movimiento que estamos creando. Vamos lentos porque vamos lejos"

Crònica de la Jornada publicada a posteriori en el web Red de transición.org:
http://www.reddetransicion.org/cronica-del-encuentro-de-iniciativas-de-transicion-2018/

Més imatges a Álbum de fotografies elaborat per Adela-Associació pel Desenvolupament local i altgernatiu