29/12/14

El fotogràf transitador Mike Alentorn acomiada l'any amb un audivisual amb missatge: Vilanova si tu vols dedicat a l'autoestima de la nostra nostra ciutat

L'ha enviat a Transició Vng amb el següent text: Hola a t@ts,  vilanovins en general!. S'acaba l'any i fa temps que tinc una preocupació: crec que manca una mica d'autoestima per la nostra ciutat. Voldria que veieu que tenim un lloc per viure on els racons més inversemblants, sempre tenen aquella magia sigui l'hora que sigui. Per t@ts vosaltres: una cançó de l'any 1970 que il·lustra aquest pensament. Bona entrada d'any 2015.

26/12/14

Diumenge 21 de desembre s'ha realitzat la segona sessió del curs d'Agricultura regenerativa organitzat per ECO3VNG

El curs que es realitzarà en nou sessions mensuals,  està impartit per professorat membres de l'Associació Agricultura regenerativa ibèrica que es defineixen com a "xarxa de persones que col·laboren per a co-crear el canvi que volem veure en el món, a través del treball amb la terra i l'aliment, camí vers la sobirania alimentària"
Aquesta segona sessió ha estat a càrrec de Felipe Toro que va continuar la sessió impartida per Kevin Wade dedicades a l'anàlisi del sòl, adobs i fertilitzants i caldos minerals. Una sessió més, en la que els i les participants han ratificat la seva gran satisfacció amb el curs i el gran interès en tot allò que aprenen.

                                                   part teòrica impartida al CRIA

21/12/14

El projecte Turuta present en el taller de governança organitzat per l'Associació Salut i família que promou bancs del temps

El dissabte 20 de desembre l'Associació Salut i família ha convidat al Projecte Turuta ha participar en una taula rodona dedicada a la innovació dins l'activitat Taller sobre governança dels bancs del temps que han organitzat dins del Programa Ciutadania a part iguals. El taller té com a objectiu ser un espai de reflexió per a les persones compromeses amb els Bancs del Temps per analitzar una nova realitat social i traçar noves perspectives d’acció pel futur en els següents àmbits:  lideratge amb perspectiva de gènere;  societat civil i governança;  innovació i treball en xarxa.
Ton Dalmau, coordinador de l'Associació ECOL3VNG, impulsora del projecte,  va compartir mesa amb Anna Soler, coordinadora del Banc del Temps de Sant Cugat  i Rafael Ruiz de Gauma, membre de la Taula d'entitats del Tercer sector coordinada per Elvira Méndez, directora de Salut i família.
Dins d'aquesta programació, el dia abans va tenir lloc un vídeofòrum sobre el documental produït per la xarxa de transicióEn transició 2.0: una història de resistència i esperança en temps extraordinaris

18/12/14

L'espai de Transició VNG en el darrer programa Barreja't amb mi de l'any

El dimecres 17 de desembre el programa Barreja't amb mi que emet Canal Blau Ràdio en 
directe i dirigeix Luz Cassino va ser el darrer de l'any. L'espai de Transició VNG va  aportar, a través de Tere Valero, representant de la Fundació salut i societat sense fronteres que es dedica a desenvolupar projectes de cooperació al desenvolupament al Txad, com escoles per a nens/es, escola d'agricultura i ramaderia, laboratori, centre nutricional, hospital i maternitat, en el que col·labora també, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ajudant a subvencionar la construcció d'una escola d'agricultura i ramaderia per a joves entre 14 i 18 anys. La Tere ens va explicar la programació que es farà el proper dissabte 20 al Toc (St. Sebasti'à, 11) durant tota la tarda per a col·laborar amb aquesta entitat solidària.
Carme Dastis, coordinadora de l'espai,  va fer també un breu repàs als temes i col·laboradors que durant vuit programes ha aportat contingut al programa. En acabar la retransmissió es va fer un brindis amb els membres de l'equip per celebrar l'acabament les festes i l'acabament de temporada.  ESCOLTAR EL PROGRAMA

15/12/14

ECOL3VNG informant sobre la turuta, torna a participar en la nova edició del Mercat de segona mà i intercanvi que s'ha celebrat el diumenge 14 de desembre

Una edició més, la Onzena ja, ECOL3VNG ha comptat amb un espai informatiu dins d'aquest mercat que pretén organitza l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb l'objectiu d'afavorir els comportaments sostenibles i el consum responsable entre la ciutadania, mitjançant la pràctica de les "3 R": reduir, reutilitzar i reciclar.               
Per entendre d'una forma pràctica el projecte,, alguns socis turutaires també ofereixen en el mateix espai productes amb turutes, de forma que es pot comprovar com es realitzen transaccions anotades en un primer moment en la targeta d'intercanvis de cada soci/a.
Un cop més la convocatòria a aquest mercat ha estat tot un èxit, aconseguint una participació plena de totes les places disponibles i una gran afluència de visitants.

Gran èxit de la Fira de cervesa artesana Fes-t'hi organitzada per l'Associació Singlot en el seu nou emplaçament

El dissabte 13 de desembre va tenir lloc la IV edició de la Fira. En aquesta ocasió en un nou espai: la nau del Museu del Ferrocarril. 

Unànimement, el nou emplaçament ha agradat molt a tothom. Una edició més, es consolida aquest festival, organitzat per Singlot, com un esdeveniment de referència del món cerveser artesanal.

11/12/14

Dissabte 13 de desembre a la Nau del Museu del Ferrocarril: IV Fes-t'hi, festival de la cervesa artesana

L'Associació Singlot, entitat turutaire local que promou la cervesa de qualitat i el producte local i sostenible (els trobareu al carrer correu, 12), organitza, per quart any consecutiu,  un nou festival dedicat a la cervesa artesana, el proper dissabte 13 de desembre de 10,30 a 23h. en un nou i atractiu espai, el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú
21 productors artesans procedents de diversos indrets de Catalunya i també d'Eivissa, Aragó, Segovia, i Anglaterra (convidada especial d'aquesta edició del festival), junt a l'anfitrió vilanoví, La Font del diable, oferiran les seves especialitats i allò millor dels seus productes. Diversos tastos i activitats complementàries variades seran el complement ideal per a la degustació cervecera..
Durant la fira-festival,  l'entrada al Museu serà gratuïta i els visitants disposaran també de servei de pàrking gratuït facilitat per Renfe.
No us perdeu aquesta cita amb la degustació de cervesa artesanal i de qualitat!!
Tota la informació sobre el Fes-t'hi

10/12/14

L'ADEG ha convidat al Projecte Turuta a l'espai A Debat, el dimecres 10 de desembre a les 19h

Els col·lectius Joves d'empresa i Dones d'empresa de l'ADEG - Associació d'empresaris del Garraf, Alt i Baix Penedès han convidat al coordinador de l'Associació ECOL3VNG a explicar el Projecte Turuta en el marc de l'activitat A Debat  i,  sota el títol Economia alternativa, un Nadal de Turutes. 
L'acte ha comptat amb l'assistència d'una vintena de persones que han pogut participar en el col·loqui posterior, que sota el títol La Turuta, de la idea a la pràctica ha realitzat, Ton Dalmau, coordinador d'ECOL3VNG, impulsora del projecte Turuta, explicant el projecte i el seu funcionament com a unitat d'intercanvi o moneda social local, complementària a l'euro, junt amb Jordi Morera, de l'establiment turutaire forn de pa L'Espiga d'or i Josep Jané de l'establiment turitaire Telemàtic que han referit la seva experiència empresarial en l'ús de la turuta. El Xavier Arrojo, gerent de l'associació de comerciants Viu Comerç, ha expressat la seva visió de l'ús de la Turuta en clau de comerç local i de proximitat. Els presents han destacat que encara és un projecte petit, però que és una bona eina per a impulsar l'economia local, especialment des d'un vessant social i solidari.

8/12/14

El curs d'Agricultura renegenerativa organitzat per ECOL3VNG ja està en marxa

El dissabte 29 de novembre s'ha realitzat la primera sessió mensual del Curs d'agricultura regenerativa que impartiran professionals membres de l'Associació Agricultura regenerativa ibèrica seguidors dels ensenyaments sobre aquest tipus de conreu de l'australià Darren Doherty, els americans Joel Salatin i Kirk Gadzia els llatinoamericans 
Jairo Restrepo i Nacho Simón. ECOL3VNG vol assolir diversos objectivos com són: avançar en el coneixement pràctic de l'agricultura regenerativa, o sigui, regenerar terres que estan en males condicions i aconseguir que tornin a estar vives i productives; Aprendre tècniques de conreu ecològic i de permacultura i ajudar a iniciar el camí cap a la sobirania alimentària. El professor va ser Kevin Wade,  especialista en Permacultura i membre també de l'Instituto Permacultura Montsant.
El curs compaginarà teoria i pràctica de forma que permetrà comprovar al llarg de nou mesos els resultat de tot allò après durant el curs. La part teòrica s'impartirà al CRIA, centre de Recursos i informació ambiental, que amablement ha cedit la regidoria de medi ambient de l'Ajuntament de VNG.
En aquesta primera sessió introductòria, s'ha tractat sobre el coneixement del sòl en general i sobre adobs biofertilitzants i caldos minerals. Es va efectuar la part pràctica en un hort consistent en l'elaboració de biofertilitzants utilitzant productes naturals. Els i les alumnes van quedar molt satisfets d'aquesta primera sessió.

3/12/14

membres de Transició VNG participen en la trobada anual de la xarxa de Transició Espanya

El moviment internacional de Transició s'organitza a cada país en xarxes formades per iniciatives locals. La Red de transición España (REDTE) la composen diversos grups de persones que treballen per visibilitzar i dinamitzar el moviment de Transició a l'estat espanyol. 
Des de fa uns anys la xarxa promou reunions anuals a diversos llocs del país. Aquest cap de setmana (el 28 i 29 de novembre) uns 25 membres de més de 10 iniciatives s'han reunit a Barcelona per posar en comú les seves experiències, aprendre i debatre en un espai de convivència i aprenentatge col·laboratiu. 
Les iniciatives de Transició, sorgides el 2005 a Kinsale (Irlanda) i Totnes (Anglaterra) s'han estés arreu del món en variats llocs: ciuitats, barris, regions, pobles, carrers, universitats, escoles, boscos, illes, faveles... més de 1.700 iniciatives en quasi 50 països; més de 20 xarxes nacionsles, més de 40 iniciatives en marxa a l'Estat espanyol... una d'elles és TRANSICIÓ VNG creada el 25 de juliol de 2009 per iniciativa d'un grup de ciutadans i ciutadanes al peu del far. Queda molt per fer... és una tasca col·lectiva i cooperativa en la que totes les iniciatives "transitadores" locals sumen.

27/11/14

El Consell municipal es reuneix dijous 27 de novembre al CRIA

En aquesta nova reunió del Consell muncipal de medi ambient i sostenibilitat, òrgan consultor i de seguiment de les accions ambientals del municipi i del seu Pla d'acció ambiental, s'han presentat diverses per situar un marc d'actuació local que vol impulsar el consell. 
En la sessió d'avui s'ha convidat especialment a Node Garraf i l'Associació vilanovina ECOL3VNG, que han presentat projectes en els que estan treballant.
Rafel Florenciano, director de Node Garraf, ha explicat les accions que impulsen respecte la utilització de biomassa forestal per a usos energèctics renovables (Més informació).
Ton Dalmau, coordinador d'ECOL3VNG, ha explicat el projecte Turuta, el qual vol ser una eina ecològica a favor de l'econòmica local. 

24/11/14

Dissabte 22N amb la Festa de la Turuta, clouen les Jornades sobre economia social i solidària organitzades per ECOL3VNG


Sota l'eix temàtic Vilanova en transició: jornades d'economia social i solidària -- Fes-te de la Turuta! un seguit d'actes que han començat el 3 d'octubre i han clos el 22 de novembre amb una activitat en format firal, anomenada "La festa de la Turuta".  L'acte que ha iniciat les Jornades s'ha dedicat a la sobirania alimentària i la salut. El segon, es va dedicar a la sobirania energètica, el tercer acte ha tractat sobre la importància del retorn a la naturalesa i l'assoliment de la sobirania alimentària i el quart, a la sobirania econòmica.
Les IV Jornades per a la salut integral COS MENT COR organitzades per diversos col·lectius i professionals independents, s'han inclòs dins la programació, el cap de setmana 15 i 16 de novembre i han ofert una amplia oferta de tallers i activitats. 
La FESTA DE LA TURUTA, 
el dissabte 22N,  i durant tot el dia a la plaça de les Neus, ha comptat amb diversos espais i activitats: Mercat de la Turuta a càrrec dels socis oferents ciutadans i comerços; música en directe; xerrades; tallers, projecció d'audiovisuals i punt d'informació o Oficina de canvi local (OCL). També durant tot el cap de setmana el Cinema Bosc ha projectat el documental Mai és tan fosc dedicat a la figura de l'economista Arcadi Oliveres i que ha acceptat turutes en l'entrada d'aquest film, presentat el divendres 21N per la seva directora, Èrika Sànchez. Durant la jornada, l'OCL va oferir una novetat: La Turuta de l'any que es bescanvia per un euro. Es pot obtenir a l'OCL (CRIA, carrer Bonaire, 1 dimarts i dijous de 18 a 20 h.).

23/11/14

La directora de Mai és tan fosc presenta el documental el divendres 21N al cinema Bosc

Moments del col·loqui l final de la projecció.        Foto: Mike
L'Èrika Sánchez junt amb el muntador de la pel·lícula Xavier Esteban, membres del col·lectiu artístic i productora Antivaho van presentar el film, així com participar en un petit col·loqui amb el públic assistent.
Van explicar com havien viscut, durant els dos anys, seguint el dia a dia de la vida de l'incansable i compromès activista economista Arcadi Oliveres
Aquest treball esdevé, en paraules de la seva directora, una aportació de resistència davant la situació de crisi profunda en la que estem vivim i davant el canvi que cal fer  per combatre les nefastes consequències del capitalisme deshumanitzat.


Foto de grup amb membres d'ECOL3VNG.   Foto: Albert C.
Durant el cap de setmana del 21 al 23 de novembre el Cinema Bosc ha col·laborat amb les Jornades d'economia social i solidària organitzades per ECOL3VNG, portant el documental i acceptant una part del cost en turutes.
Recomenem a tothom que no se'l perdi, ja que constituiex un testimoni-homenatge a un home que,  des del món de l'economia i el pacifisme,  porta tota una vida defensant, amb valentia i sense defallir, la justícia social. Si "mai és tan fosc", l'Arcadi és llum i l'Èrika, és d'aquelles persones que necessitem per apropar-nos a la llum.  
Més informació del documental: http://www.documentalarcadioliveres.org/ http://docarcadi.tumblr.com/

14/11/14

IV Jornada dedicada a la salut integral COS MENT COR a la Casa del Mar el dissabte 15 i 16 de novembre durant tot el dia

Obertura de les Jornades a càrrec de membres
d'ECOL3VNG, Banc del Temps VNG i CIC
D'esquerra a dreta: Rosa Ma. Also (Banc del Temps),
 Diana Pàrraga (CIC) i Ton Dalmau (ECOL3VNG)
Més informació a Facebook
Festa de cloenda de Cos Ment Cor

12/11/14

Cos Ment Cor en el programa de Ràdio Barreja't amb mi del dimecres 12 de novembre

Membres organitzadors de les IV Jornades de Salut integral COS MENT COR han participat en el programa de Ràdio Barreja't amb mi conduït per Luz Cassino i que s'emet en directe des de Canal Blau Ràdio cada dimecres.
participants CMC i Carme Dastis (Transició VNG) amb
els responsables del programa
Representants de l'organització han explicat, dins de la secció que el programa dedica a Transició VNG l'origen i continguts d'aquestes jornades que es realitzaran el dissabte 15 i diumenge 16 de novembre a la Casa del Mar. Durant tot el dia s'impartiran i compartiran una gran varietat d'experiències i coneixements encaminats a facilitar el benestar de les persones, des d'una perspectiva integral, considerant les dimensions física, psicològica, cultural, social, política, econòmica, espiritual i ètica de la vida, a la vegada que ajuden a difondre, fomentar i posar en valor la participació activa per a crear nous paradigmes socials en els que els valors humans prevaleixin sobre els interessos materials.
Participants amb Luz i el responsable tècnic 
Comptem amb la participació de 37 talleristes i estan coorganitzades per diversos col·lectius vilanovins: Transició VNGEcoxarxa GarrafBanc del temps VNG, ECOL3VNG-Projecte Turuta i professionals indepedents dedicats a la salut i el benestar. 
ESCOLTAR EL PROGRAMA

8/11/14

Xerrada d'economia social i solidària organitzada per ECOL3VNG dins els actes de la Fira de novembre 2014

Divendres 7 de novembre, com un acte més de les Jornades Vilanova en transició: Jornades d'economia social i solidària i dins del març de la XXIV Fira de novembre, va tenir lloc a la seu del CITVG, la Xerrada Economia social i solidària: camins cap a la sobirania econòmica anunciada a càrrec de: Maria Palomares Arenas, periodista i directora de Calala - Fons de donesJordi Via, cooperativista i membre del consell de redacció de la revista digital Nexe: quaderns d'autogestió i economia cooperativa i membre de la Xarxa d'economia solidària (XES) i Ton Dalmau, coordinador del Projecte Turuta de Vilanova i la Geltrú.
El Degà Luís Santiago Sànchez, va donar la benvinguda a l'acte que va comptar amb l'assitència de 35 persones.
Maria Palomares no va poder assistir per indisposició del mateix dia, però va tenir l'amabilitat d'enviar la seva ponència que va llegir Isabel Pérez, sòcia d'ECOL3VNG. 
Jordi Via va exposar què aporta l'economia social i solidària a la societat i al món de les empreses i com actualment és una forma d'economia molt vàlida avalada per milers d'empreses i consumidors que la configuren,  per les pràctiques empresarials de valors alternatius a l'economia convencial que introdueix i que es concreta en transformacions socials importants. Ton Dalmau, va explicar en aquest context,  què aporta el Projecte Turuta, com a instrument facilitador de la implementació de l'economia social i solidària a la nostra ciutat. Desprès es va obrir un interessant col·loqui entre els i les assistents. 

1/11/14

Convocatòria del Curs Agricultura regenerativa organitzat per l'Associació ECOL3VNG i impartit per l'Asociación Agricultura Regenerativa Ibèrica

El curs es farà en horts socials de Vilanova i la Geltrú en 9 sessions (una al mes) durant 9 mesos, un dissabte o un diumenge. Començarà el 29 de novembre.
Cada jornada s’estructurarà en 4 sessions, dues al matí i dues a la tarda. Cadascuna de 1 hora 30 minuts de 9:30 a 19 hores amb dos descansos de mitja hora i dues hores per dinar.
Programa resumit per temes:
1.      Adobs biofertilitzants, caldos minerals i anàlisi dels sòls
a.      Alimentació de les plantes i biofertilitants
b.      Microorganismes, compost i reactivació en l’agricultura
c.       Fermentació ràpida, caldos minerals i control de plagues i malalties
d.      Cromatografia i anàlisi del sòl.
2.      Maneig holístic a l’agricultura i mètode “polyface”(granges de permacultura amb animals)
a.      Procés holístic de presa de decisions. Fisiologia de les plantes i comportament animal
b.      Diferents plans econòmics, de pasturatge...
3.      Aigua i sòls àrids (concepte de línia clau)
a.      Incrementar la capacitat de emmagatzematge d’aigua al sòl. Estratègies hídriques per un hort de secà
4.      Microorganismes, reproducció i aplicació en el control de plagues i el manteniment de la salut del sòl.
a.      Microorganismes
b.      Reproducció i aplicació de microorganismes
c.      Casos pràctics d’aplicació de microorganismes
5.      Disseny agrícola en teoria i pràctica

Places limitades a 25 persones.
Cost: 100 euros. Forma de pagament: de cop o bé 50% abans del 30 de novembre i 50% abans del 30 de desembre.

Membres d'ECOL3VNG (Projecte Turuta) assisteixen a la IV Trobada estatal de monedes socials a València

Els dies 23-24-25 i 26 d'octubre s'ha realitzat a València al barri de Russafa i organitzat  per l'Asociación de Emprendedores e Innoadores Sociales de Valencia que promou l'Orué el IV Encuentro estatal de monedas sociales que és la continuïtat del que celebrarem a Vilanova i la Geltrú el juliol de 2012 organitzat per l'Associació ECOL3VNG i el de Sevilla organitzat pel col·lectiu de la moneda "Puma" el maig del 2013. El proper del 2015 es farà a Múrcia (Osel Murcia), ja que cada any s'ha près el compromís que les entitats o grups promotors de monedes socials de diversos llocs d'Espanya trobin un espai anual


per trobar-se, debatre, aprendre i compartir.  De dijous a divendres es va poder participar en un complet programa que té com a lema i, objectiu principal,  debatre sobre El diner del futuro: monedes socials per a la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. S'ha pogut escoltar coneguts experts internacionals i s'ha abordat el coneixement de sistemes per a avaluar l'eficiència i retorn social dels efectes d'aquestes iniciatives.
El diumenge,  les diverses monedes que van assistir van comptar amb un espai per compartir experiències i resultats. En el comiat tothom va coincidir en que aquestes trobades són necessàries i ens ajuden a aprendre, compartir i avançar.