27/11/14

El Consell municipal es reuneix dijous 27 de novembre al CRIA

En aquesta nova reunió del Consell muncipal de medi ambient i sostenibilitat, òrgan consultor i de seguiment de les accions ambientals del municipi i del seu Pla d'acció ambiental, s'han presentat diverses per situar un marc d'actuació local que vol impulsar el consell. 
En la sessió d'avui s'ha convidat especialment a Node Garraf i l'Associació vilanovina ECOL3VNG, que han presentat projectes en els que estan treballant.
Rafel Florenciano, director de Node Garraf, ha explicat les accions que impulsen respecte la utilització de biomassa forestal per a usos energèctics renovables (Més informació).
Ton Dalmau, coordinador d'ECOL3VNG, ha explicat el projecte Turuta, el qual vol ser una eina ecològica a favor de l'econòmica local. 

24/11/14

Dissabte 22N amb la Festa de la Turuta, clouen les Jornades sobre economia social i solidària organitzades per ECOL3VNG


Sota l'eix temàtic Vilanova en transició: jornades d'economia social i solidària -- Fes-te de la Turuta! un seguit d'actes que han començat el 3 d'octubre i han clos el 22 de novembre amb una activitat en format firal, anomenada "La festa de la Turuta".  L'acte que ha iniciat les Jornades s'ha dedicat a la sobirania alimentària i la salut. El segon, es va dedicar a la sobirania energètica, el tercer acte ha tractat sobre la importància del retorn a la naturalesa i l'assoliment de la sobirania alimentària i el quart, a la sobirania econòmica.
Les IV Jornades per a la salut integral COS MENT COR organitzades per diversos col·lectius i professionals independents, s'han inclòs dins la programació, el cap de setmana 15 i 16 de novembre i han ofert una amplia oferta de tallers i activitats. 
La FESTA DE LA TURUTA, 
el dissabte 22N,  i durant tot el dia a la plaça de les Neus, ha comptat amb diversos espais i activitats: Mercat de la Turuta a càrrec dels socis oferents ciutadans i comerços; música en directe; xerrades; tallers, projecció d'audiovisuals i punt d'informació o Oficina de canvi local (OCL). També durant tot el cap de setmana el Cinema Bosc ha projectat el documental Mai és tan fosc dedicat a la figura de l'economista Arcadi Oliveres i que ha acceptat turutes en l'entrada d'aquest film, presentat el divendres 21N per la seva directora, Èrika Sànchez. Durant la jornada, l'OCL va oferir una novetat: La Turuta de l'any que es bescanvia per un euro. Es pot obtenir a l'OCL (CRIA, carrer Bonaire, 1 dimarts i dijous de 18 a 20 h.).

23/11/14

La directora de Mai és tan fosc presenta el documental el divendres 21N al cinema Bosc

Moments del col·loqui l final de la projecció.        Foto: Mike
L'Èrika Sánchez junt amb el muntador de la pel·lícula Xavier Esteban, membres del col·lectiu artístic i productora Antivaho van presentar el film, així com participar en un petit col·loqui amb el públic assistent.
Van explicar com havien viscut, durant els dos anys, seguint el dia a dia de la vida de l'incansable i compromès activista economista Arcadi Oliveres
Aquest treball esdevé, en paraules de la seva directora, una aportació de resistència davant la situació de crisi profunda en la que estem vivim i davant el canvi que cal fer  per combatre les nefastes consequències del capitalisme deshumanitzat.


Foto de grup amb membres d'ECOL3VNG.   Foto: Albert C.
Durant el cap de setmana del 21 al 23 de novembre el Cinema Bosc ha col·laborat amb les Jornades d'economia social i solidària organitzades per ECOL3VNG, portant el documental i acceptant una part del cost en turutes.
Recomenem a tothom que no se'l perdi, ja que constituiex un testimoni-homenatge a un home que,  des del món de l'economia i el pacifisme,  porta tota una vida defensant, amb valentia i sense defallir, la justícia social. Si "mai és tan fosc", l'Arcadi és llum i l'Èrika, és d'aquelles persones que necessitem per apropar-nos a la llum.  
Més informació del documental: http://www.documentalarcadioliveres.org/ http://docarcadi.tumblr.com/

14/11/14

IV Jornada dedicada a la salut integral COS MENT COR a la Casa del Mar el dissabte 15 i 16 de novembre durant tot el dia

Obertura de les Jornades a càrrec de membres
d'ECOL3VNG, Banc del Temps VNG i CIC
D'esquerra a dreta: Rosa Ma. Also (Banc del Temps),
 Diana Pàrraga (CIC) i Ton Dalmau (ECOL3VNG)
Més informació a Facebook
Festa de cloenda de Cos Ment Cor

12/11/14

Cos Ment Cor en el programa de Ràdio Barreja't amb mi del dimecres 12 de novembre

Membres organitzadors de les IV Jornades de Salut integral COS MENT COR han participat en el programa de Ràdio Barreja't amb mi conduït per Luz Cassino i que s'emet en directe des de Canal Blau Ràdio cada dimecres.
participants CMC i Carme Dastis (Transició VNG) amb
els responsables del programa
Representants de l'organització han explicat, dins de la secció que el programa dedica a Transició VNG l'origen i continguts d'aquestes jornades que es realitzaran el dissabte 15 i diumenge 16 de novembre a la Casa del Mar. Durant tot el dia s'impartiran i compartiran una gran varietat d'experiències i coneixements encaminats a facilitar el benestar de les persones, des d'una perspectiva integral, considerant les dimensions física, psicològica, cultural, social, política, econòmica, espiritual i ètica de la vida, a la vegada que ajuden a difondre, fomentar i posar en valor la participació activa per a crear nous paradigmes socials en els que els valors humans prevaleixin sobre els interessos materials.
Participants amb Luz i el responsable tècnic 
Comptem amb la participació de 37 talleristes i estan coorganitzades per diversos col·lectius vilanovins: Transició VNGEcoxarxa GarrafBanc del temps VNG, ECOL3VNG-Projecte Turuta i professionals indepedents dedicats a la salut i el benestar. 
ESCOLTAR EL PROGRAMA

8/11/14

Xerrada d'economia social i solidària organitzada per ECOL3VNG dins els actes de la Fira de novembre 2014

Divendres 7 de novembre, com un acte més de les Jornades Vilanova en transició: Jornades d'economia social i solidària i dins del març de la XXIV Fira de novembre, va tenir lloc a la seu del CITVG, la Xerrada Economia social i solidària: camins cap a la sobirania econòmica anunciada a càrrec de: Maria Palomares Arenas, periodista i directora de Calala - Fons de donesJordi Via, cooperativista i membre del consell de redacció de la revista digital Nexe: quaderns d'autogestió i economia cooperativa i membre de la Xarxa d'economia solidària (XES) i Ton Dalmau, coordinador del Projecte Turuta de Vilanova i la Geltrú.
El Degà Luís Santiago Sànchez, va donar la benvinguda a l'acte que va comptar amb l'assitència de 35 persones.
Maria Palomares no va poder assistir per indisposició del mateix dia, però va tenir l'amabilitat d'enviar la seva ponència que va llegir Isabel Pérez, sòcia d'ECOL3VNG. 
Jordi Via va exposar què aporta l'economia social i solidària a la societat i al món de les empreses i com actualment és una forma d'economia molt vàlida avalada per milers d'empreses i consumidors que la configuren,  per les pràctiques empresarials de valors alternatius a l'economia convencial que introdueix i que es concreta en transformacions socials importants. Ton Dalmau, va explicar en aquest context,  què aporta el Projecte Turuta, com a instrument facilitador de la implementació de l'economia social i solidària a la nostra ciutat. Desprès es va obrir un interessant col·loqui entre els i les assistents. 

1/11/14

Convocatòria del Curs Agricultura regenerativa organitzat per l'Associació ECOL3VNG i impartit per l'Asociación Agricultura Regenerativa Ibèrica

El curs es farà en horts socials de Vilanova i la Geltrú en 9 sessions (una al mes) durant 9 mesos, un dissabte o un diumenge. Començarà el 29 de novembre.
Cada jornada s’estructurarà en 4 sessions, dues al matí i dues a la tarda. Cadascuna de 1 hora 30 minuts de 9:30 a 19 hores amb dos descansos de mitja hora i dues hores per dinar.
Programa resumit per temes:
1.      Adobs biofertilitzants, caldos minerals i anàlisi dels sòls
a.      Alimentació de les plantes i biofertilitants
b.      Microorganismes, compost i reactivació en l’agricultura
c.       Fermentació ràpida, caldos minerals i control de plagues i malalties
d.      Cromatografia i anàlisi del sòl.
2.      Maneig holístic a l’agricultura i mètode “polyface”(granges de permacultura amb animals)
a.      Procés holístic de presa de decisions. Fisiologia de les plantes i comportament animal
b.      Diferents plans econòmics, de pasturatge...
3.      Aigua i sòls àrids (concepte de línia clau)
a.      Incrementar la capacitat de emmagatzematge d’aigua al sòl. Estratègies hídriques per un hort de secà
4.      Microorganismes, reproducció i aplicació en el control de plagues i el manteniment de la salut del sòl.
a.      Microorganismes
b.      Reproducció i aplicació de microorganismes
c.      Casos pràctics d’aplicació de microorganismes
5.      Disseny agrícola en teoria i pràctica

Places limitades a 25 persones.
Cost: 100 euros. Forma de pagament: de cop o bé 50% abans del 30 de novembre i 50% abans del 30 de desembre.

Membres d'ECOL3VNG (Projecte Turuta) assisteixen a la IV Trobada estatal de monedes socials a València

Els dies 23-24-25 i 26 d'octubre s'ha realitzat a València al barri de Russafa i organitzat  per l'Asociación de Emprendedores e Innoadores Sociales de Valencia que promou l'Orué el IV Encuentro estatal de monedas sociales que és la continuïtat del que celebrarem a Vilanova i la Geltrú el juliol de 2012 organitzat per l'Associació ECOL3VNG i el de Sevilla organitzat pel col·lectiu de la moneda "Puma" el maig del 2013. El proper del 2015 es farà a Múrcia (Osel Murcia), ja que cada any s'ha près el compromís que les entitats o grups promotors de monedes socials de diversos llocs d'Espanya trobin un espai anual


per trobar-se, debatre, aprendre i compartir.  De dijous a divendres es va poder participar en un complet programa que té com a lema i, objectiu principal,  debatre sobre El diner del futuro: monedes socials per a la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental. S'ha pogut escoltar coneguts experts internacionals i s'ha abordat el coneixement de sistemes per a avaluar l'eficiència i retorn social dels efectes d'aquestes iniciatives.
El diumenge,  les diverses monedes que van assistir van comptar amb un espai per compartir experiències i resultats. En el comiat tothom va coincidir en que aquestes trobades són necessàries i ens ajuden a aprendre, compartir i avançar.